Çinko, birçok gıda türünde bulunan bir mineraldir, diğer birçok mikro besin maddesi gibi vücut tarafından üretilemediği için besinlerden yeterli miktarda alınması gerekir. Çinko, bölünme ve DNA sentezi işlevlerinin yerine getirilmesi, sağlıklı üretimin sürdürülmesi gibi birçok temel işlevin yerine getirilmesi için gereklidir. 100’den fazla fizyolojik olayda enzimlerin yapısında kofaktör olarak bulunan bu mineralin yetersiz alımı, bazı hastalıklar oluşturabilmektedir. Eksikliği durumunda mineralleri içeren tüm biyolojik süreçlerin bozulması gözlenmekte, çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle dengeli beslenmeyle yeterince alamayan kişiler bu ihtiyacı karşılamak için mineral takviyelerinden faydalanmalıdır.
Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Düşük seviyeleri, insanlarda çeşitli koşullarda ortaya çıkabilir. Bunlar, vücuttaki çeşitli mekanizmalarda bozulmalar nedeniyle ortaya çıkan durumları içerir. Semptomlar ise şunları içerir:
- Saç kaybı
- Zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle sık soğuk algınlığı, enfeksiyonlar
- İshal
- Vücudun çeşitli yerlerinde, özellikle ağız çevresinde döküntü
- Gecikmiş yara iyileşmesi
- Yavaş uzayan, kırılgan tırnaklar
- Cildin farklı bölgelerinde yaralar
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Tat veya koku alma duyusunda azalma bu duyularda anormallikler
- Odaklanmak zorluk yaşanması
- Sürekli uyuşukluk, uyku hali
- Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, gelişim geriliği
- Cinsel işlev ve doğurganlık sorunları
Fazla Çinkonun Zararları Nelerdir?
Önerilenin üzerinde çinko kullanan kişilerde zehirlenmeler meydana gelebilir.
- Kas spazmları
- Zayıf bağışıklık
- Kusma
- Ateş
- Mide bulantısı
- İshal baş ağrısı
- Bakır emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Fazlalığı Böbreklere Zarar Verir Mi?
Çinko ve demir içeriği olan gıdaların fazla tüketilmesi böbrek taşı oluşumunu tetikler.
Eksikliğinde Ciltteki Belirtileri Nelerdir?
Eksikliğinin belirtileri şunlardır;
- Saç dökülmesi ve kronik yorgunluk
- Sürekli ishal sorunu
- Tırnaklarda beyaz noktalar
- Yavaş büyüme ve gelişme
- Yaşa bağlı görme kaybı
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Tat, koku alma bozuklukları
- Kansızlık, sivilce oluşumu
Kandaki Normal Değeri Kaç Olmalıdır?
Kandaki ortalama değeri 1 aydan küçük çocuklar için 50-125 mg/dL, 1 aydan 15 yaşa kadar 60-135 mg/dL, 15 yaştan sonra, yetişkinlik döneminde ise 70-150 mg/dL olarak belirtilir.
Eksikliğinde Hap Kullanmak ya da Takviye Almak Zararlı Mı?
Vücudun bakırı emme yeteneğini de engelleyebilir, bu da zamanla bu mineralin eksikliğine yol açabilir. Takviyeler, bazı antibiyotiklerin emilimini engelleyebilir. Aynı zamanda alındığında etkinliğini azalttığı da gösterilmiştir, yan etki riskini azaltmak için önerilen doza uyulmalı, tıbbi gözetim altında olmadıkça tolere edilebilir üst sınır olan 40 mg’ı aşmaktan kaçınılmalıdır. Takviye aldıktan sonra yan etkiler yaşarsanız, dozunu azaltılmalı, belirtiler devam ederse doktorunuza danışmalısınız.
Çinko Sülfat Nedir Zararlı Mıdır?
Vücuttaki yaklaşık 200 enzimin çalışması için gerekli bir bileşiktir. Bu nedenle sağlıklı vücut fonksiyonları için çinko takviyesi gereklidir. Bu, çinko sülfat ile desteklenebilir. Çinko sülfat takviyesi bağışıklığı artırır, soğuk algınlığı ile savaşır. Kansere karşı mücadelede güçlü bir antioksidan görevi gördüğü bilinmektedir. Çinko sülfat hormonları dengeler. Daha pürüzsüz olması hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme aktivitesi için faydalıdır. Çinko, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle diyabetle savaşır. Kan damarlarını destekleyerek kalp sağlığını korumada önemli faydaları vardır.
Haşhaş Az Bilinen 5 Zararı Yan Etkileri Neler? Merak ediyorsanız tıklayın.
Prof. Dr. Murat AKSOY kanalının Çinkonun Vücudumuza Yararları | Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendiririz? Videosunu izlemek için tıklayın.