“Cimer Nedir?” sorusuna yanıt olarak açılımından başlayalım. CİMER’in açılımı “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi”dir. Anayasa tarafından koruma altına alınan dilekçe, bilgi edinme vb. hakların kullanılmasına destek çıkan iletişim platformudur. Dünya geneli kamuoyu iletişim platformlarının en büyük hizmet veren CİMER’dir. CİMER hizmeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilir. Şimdi de “Cimer Nedir?” sorusunu ayrı başlıklar altından detaylı şekilde bakalım.
CİMER Niçin Kuruldu?
CİMER; hükümet çalışmaları, kamu yönetiminin eylem; işlemleri hakkında vatandaşların görüş, öneri, şikâyetlerini alarak oluşturulacak politikalara kaynak sağlamak için kurulmuştur.
CİMER ile ülke genelinden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına yapılacak başvuruların kabulü, gereğinin yapılmasında süratle ilgili kamu kuruluşuna gönderilmesi, başvurulara en kısa sürede yanıt verilmesi, gecikme durumunda birimlerin uyarılması, bütün bu işlemlerin otomasyon sistemi içinde yürütülmesi, istatistiksel raporların alınması, tüm sürecin merkezden denetlenebilmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak CİMER, vatandaşlardan gelen geri bildirimlerin ölçülmesiyle beraber halkla ilişkiler kavramının önemini bütün kamu teşkilatına yaymayı amaçlamaktadır.
Kimler CİMER’e Başvuru Yapabilir?
- Türkiye Cumhuriyeti(T.C) vatandaşları.
- Ayırt etme yeteneğine sahip 12 yaş ve üzeri kişiler,
- Yurt dışında yaşamını sürdüren Türkiye Cumhuriyeti(T.C) vatandaşları,
- Mavi kartlılar veyahut çifte vatandaşlık sahipleri,
- Ayırt etme yeteneğine sahip kısıtlı kişiler.
- Yabancılar (Karşılıklılık esası içerisinde)
- Özel Hukuk Tüzel Kişileri
CİMER’e Nasıl Giriş Yapılır?
“Cimer Nedir?” sorusunu ararken karşımıza gelen sorulardan bir tanesi de “CİMER’e Nasıl Giriş Yapılır?” sorusudur. CİMER’e nasıl giriş yapılacağı alt kısımda detaylı şekilde anlatılmıştır:
- İnternet başvuruları; www.cimer.gov.tr ya da www.turkiye.gov.tr sitelerinden başvuru yapabilirsiniz.
- Telefon başvuruları; Telefondan başvuru yapmak istiyorsanız ALO 150 hattını arayabilirsiniz.
- Mektup veya fax başvuruları; Mektup veya fakstan yapılan başvurularında başvuru sahibinin isimi, soy ismi, Türkiye Cumhuriyeti (T.C) vatandaşları için T.C. Kimlik Numarası, (diğer ülke vatandaşlarının pasaport numarası ya da yabancı kimlik numarası) yerleşim yeri ya da iş adresi, iletişim bilgileri, imzasının bulunmalıdır.
- Şahsi müracaat;
Başvuruda bulunan kişiler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bölge müdürlükleri ve iletişim büroları, yurt dışı temsilcilikleri, bakanlık, valilik, kaymakamlıklarda ait halkla ilişkiler bürolarına şahsi olarak giderek başvuru yapabilirler.
Cimer’e Günde Kaç Adet Başvuru Yapılabilir?
CİMER hizmetinin düzgün şekilde ilerlemesini sağlamak hedefiyle internet ortamında veya ALO 150 aracılığıyla günde 1 defa başvuru yapılabilmektedir.
Cumhurbaşkanı Nasıl Olunur? Merak ediyorsanız tıklayın.
T.C. İletişim Başkanlığı kanalının “CİMER Nedir?” videosunu izlemek için tıklayın.