Çiğ Köfte Nedir?
Çiğ köfte isminden sıkça söz ettirmeye ve son zamanların popüler yiyeceği olmaya başlamıştır. Çeşitli baharatlar kullanılarak yapılan ve ana ürünü kısırlık bulgur olan bir yiyecektir. Yoğurma işlemleri yapılarak elde edilir. Bazı yörelerde farklı şekillerde sunumlarda yapılmaktadır. Yöresel olarak farklı köfte tarifleri bulmak mümkündür.
Çiğ Köfte Zararları Nelerdir?
Çiğ köftenin zararları; Göz retina tabakası hasarından yağ birikimine, doyma mekanizmasında bozukluktan obeziteye, büyüme hormonu baskılanmasından pankreas hasarına, insülinde artıştan diyabete hatta karaciğerde ve böbrek ciddi hasarlara yol açabilmektedir.
Çiğ Köfte Faydaları Nelerdir?
Çiğ köftenin faydaları saymakla bitmiyor. Diyetlerde genellikle doyurucu bir besin tercihi olarak tüketilmektedir. İçerisinde bulunan isot ve biber kullanımı nedeniyle metabolizma hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Kişinin kilo vermesine yardımcı olmaktadır. İçinde bulunan bulgur da dengeli tüketildiği takdirde sağlık için daha yararlıdır.
Bulgur kalp sağlığını korur. İçerisinde olan farklı baharatlar bağışıklık güçlendirici, enerji verici, kanser oluşumunu engelleyici özelliklere sahip olabilmektedir. C vitamini bakımından son derece zengindir. C vitamini hem bağışıklık hem kolesterole fayda sağlayan bir vitamindir. İçerisinde folik asit bulunması nedeniyle kişinin beyin sağlığı için önemli bir unsurdur.
Çiğ Köfte Hamilelikte Zararlı Mıdır?
Çiğ köftenin zararları; Hamilelikte toksoplazma düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Tavuk, et ve balığı çok iyi pişmiş olarak tüketmelisiniz. Bu açıdan hamile iken dikkat etmemiz gereken beslenme kuralları: Pişmemiş olarak tüketilen sucuk, salam, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerini kesinlikle tüketmeyiniz.
Çiğ Köfte Hangi Vitaminleri İçerir?
Çok yüksek kalorili yiyecekler değillerdir. İçerisinde bulunan vitaminler şunlardır:
- Temel malzemesinin pul biber olmasında dolayı A vitamini
- B vitaminleri
- Bağışıklık sistemi güçlendirici olarak bilinen C vitamini
- Kolesterol düşürücü olan E vitamini
Çiğköfte Kaç Kalori?
100 g içinde 239 kadar kalori mevcut.
Çiğ Köfte Kilo Aldırır Mı?
Eğer rejim veya diyet programına göre hayatınızı sürdürüyorsanız fazla yendiğinde kilo yapar. İçerdiği yağ, kuru yemiş, salça, karbonhidrat gibi etmenler fazla tüketildiğinde kilo vermeye değil almanıza sebep olabileceğini unutmamalısınız.
Etsiz Çiğ Köfte Nedir?
Çiğ köfte adını içinde kullanılan çiğ et nedeniyle alır. Etli köfteler kimileri tarafından sevilirken kimileri tarafından sağlıksız bulunuyor. Bu nedenden dolayı et kullanılmadan yapılabilmektedir. Hatta son zamanlarda çiğ etin zararları nedeniyle etli çiğ köftelerin yapımı yasaklanmış ve etsiz köftelere ilgi artmıştır. Neden olabileceği hastalıklar nedeniyle en doğru seçim etsiz olanlardır.
Tako Nedir?
Çiğ köfte ile bambaşka bir lezzet haline bürünen tako çiğ köfte, cheddar peyniri, Meksika fasulyesi, garnitürleri ve soslarıyla yeme zevkini doruklara çıkarıyor.
Çiğ Köfte Deyince Akla Hangi Şehirler Geliyor?
Çiğ köfte denilince akla doğu illerimiz gelmektedir. Bunların başında çiğ köfteleri ile ün salmış bazı şehirlerimiz vardır.
Akla gelen şehirler şunlardır:
- Gaziantep
- Şanlıurfa
- Mardin
- Adana
- Elazığ
- Malatya
- Adıyaman
Bu şehirlerin kültürlerine ait köfte tarifleri ve kullanılan malzemeleri vardır. Çiğ köfte genellikle Adıyaman yöresine ait bir yiyecek olarak bilinmektedir.
Çiğ Köftenin İçine Ne Katılır?
İçine katılan malzemeler yörelere göre değişiklik gösterebilir. Mesela Şanlıurfa’ da yapılan veya Antep yapılan köfte bazı farklılıklar gösterebilir. Fakat genel olarak köftelerde bazı basit malzemeler kullanılabilir.
İçine katılan malzemeler şunlardır:
- Bulgur
- İsot adı verilen özel acılı baharat
- Etli yapılmak istenildiği takdirde ince kıyılmış et parçaları
- Biber salçası
- Soğan
- Maydanoz
- Sıvı yağ
- Domates salçası
- Pul biber
- Özel köfte baharat harcı
- İsteğe bağlı ceviz içi veya yarım çay kaşığı tarçın
- Ketçapta isteğe göre yapımında kullanılabilir.
Yukarıdaki malzemeler genel olarak içine konulan malzemelerdir. Fakat bir köftenin olmazsa olmazları bulgur ve tabii ki içerisindeki baharatlardır.
Yapımında İçerisine Konulan Baharatlar Nelerdir?
Lezzet veren ve damakları süsleyen malzemeler içinde bulunan baharatlar ve oranlarıdır. Genellikle yakışacak baharatlar tercih edilmektedir.
Yapımında kullanılan baharatlar şunlardır:
- Yenibahar adlı baharat
- Kişniş
- Az bir miktar tarçın
- Sumak
- Karabiber
- Pul biber
- Kimyon
- Zencefil
Yapılırken genellikle bu baharatlar tercih edilmektedir. Kullanımı kadar ne kadar kullanıldığı da önemlidir. Baharat kullanılırken birbirleri arasındaki oran iyi belirlenmeli ve lezzet karışmasına neden olabilecek şeyler engellenmelidir.
Etsiz ÇiğKöfte Tarifi İçin Malzemeler
- 2,5 su bardağı esmer bulgur
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı isot
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı tatlı toz kırmızıbiber
- 5 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet soğan
- 1 adet limon suyu
Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bulguru derince bir kaba alın ve içerisine 1,5 bardak sıcak suyu gezdirin.
- Bulgur kabarırken soğanı robottan çekin ve tel bir süzgeçte bastırarak suyunu sıkın.
- İsotu da bir kâseye alın ve üstüne sıcak su ekleyip 5 dakika kadar beklemeye alın.
- Bulgur kabardıktan sonra, mutfak robotuna kabarmış bulguru alın ve üstüne, robottan çektiğiniz kuru soğanı, ıslanmış isotu(suyuyla birlikte), limon suyunu, nar ekşisini, zeytinyağını, tuzu salçayı ve kırmızıbiberi ekleyip, robottan ara ara durdurarak 10 dakika kadar çekin.
- Sonra bir kaba alın ve elinize birkaç dakika daha yoğurup şekillendirin.
- Bolca marul, domates ve limonla servis edin. Afiyetler olsun!
Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası Nasıl Yapılır? adlı yazımızı okumak için tıklayınız…
Evde Etsiz Çiğköfte tarifi daha kolay nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız videoyu izleyebilirsiniz…