Türkçe ‘de Börü Nedir?
Türkçe’ de Börü kelimesi eski Türk kökenli anlama sahiptir. Kurt, bahadır, cesur, yiğit gibi farklı anlamlara sahiptir. Türkçe ’de Börü kurt anlamına gelen kelimenin mitolojik anlamı olduğu açıktır. Börü kelimesi sadece bildiğimiz hayvan olan için değil, kutsal varlık olarak kabul edilen kurt için de kullanılmaktadır.
Türk Mitolojisinde Börü Nedir?
Türk Mitolojisinde Börü: Çin kökenli “Ergenekon” destanı yazıtlarında Türklere önderlik etmek için gökten gelen bozkurt tanrısını ifade etmiştir. Türk mitolojisinde Börü her asırda veya yarım asırda bir gökten nimet getiren masmavi kurt, aynı zamanda büyük kurt anlamına gelir.
Börü Türklerde Ne Demek?
Börü eski Türkçeden çevrilmiş, kurt savaşçısı anlamına gelir. Nihal Atsız’ın “Gri Kurtların Ölümü ile Bozkurtların Dirilişi” adlı eserlerinde sıkça bahsettiği Kürşad’ın 40 üyesinden biri olan eski Türk savaşçısıdır. Kelimenin Türkçede birçok anlamı vardır. Bazen atlara sırtını dönerek ok atabilen savaşçılara, bazen yiğit güreşçilere, bazen Tanrı Dağı’nın eteklerini gezdiğine inanılan gök tanrılarına atıfta bulunarak kullanılır.
Börü Özellikleri Nelerdir?
Tarih boyunca çok az hayvan bu kadar güçlü, hatta insanlar tarafından kendilerini, ruhlarını ve toplumlarını tanımlamakta kullanılmıştır. Hayvanların en önemlisi, ünlüsü hiç şüphesiz kurttur.
Börü’ nün simgesi olan kurt, Türk milletinden Hint toplumuna, Roma ve Germen kültürlerinden Baltık-Slav kültürlerine oradan Britanya ve Kuzey Amerika’nın kadim toplumu olan Keltlere kadar yayılmıştır. Sembol birçok toplumda mitolojiye, inanışlara, folklora dönüşmüştür.
Börü Diye Bir Şey Var Mı?
Börü hayvan olan değil kutsal varlık olduğu kabul edilen bir kurt. Bu sebeple gerçek değildir. Eski Türklerin dinlerinde sembolleştirdiği varlıktır.
Börü Efsanesi Nedir?
Çok fazla kurt- börü efsanesi vardır. Bunlardan biride Ergenekon destanıdır. Ergenekon Destanı Şu Şekilde Anlatılır; Göktürkler, eski Hun’ların soylarından gelirler. Onların koludurlar. Aşina adı verilen soydan türemişlerdir. Ayrı oymaklar halinde yaşamaya başladılar. Daha sonra Lin isimli halk ile savaştılar. Lin’ler Göktürklerin hepsini öldürdü, soylarını yok etti.
Soyları yok edilen Göktürklerden sadece 10 yaşındaki bir çocuk hayatta kaldı. Lin memleketinin askerleri, çocuğun çok küçük olduğunu görünce, ona acımışlar. Onu öldürmemişlerdi. Sadece çocuğun ayağını kestiler. Bataklık içindeki otlar arasına bırakarak gitmişlerdi.
Bu esnada dişi kurt çocuğu buldu, onu etle besledi. Çocuk, büyüdükten sonra dişi kurtla karı-koca hayatı yaşamaya başladı. Kurt çocuktan gebe kaldı. Göktürkleri mağlup eden ve hepsini kılıçtan geçiren Lin memleketinin kralı, çocuğun hala yaşadığını duydu onu öldürülmesi için askerlerini gönderdi.
Çocuğu öldürmek için gelen askerler dişi Kurtla çocuğu beraber buldu. Askerler kurt’ a saldıracaklarken kurt kaçmayı başardı. Tufan memleketinin kuzeyindeki dağlara kaçan kurt oradaki derin mağaraya sığındı.
Mağaranın içinde büyük ova bulunuyordu. Ovanın her yeri otlarla çayırlarla kaplıydı. Çevresinde çok dik ağaçlar vardı. Kurt, kaçarak mağaraya girdi. Orada on tane çocuk doğurdu.
Zaman ilerledikçe çocuklar büyüdü. Dişi kurt dışarıdan kızlar getirerek onları evlatlarıyla evlendirdi. Sonra kızlarda gebe kaldı. Yeni doğan çocuklardan da soy türedi. Böylece Göktürk Devleti’nin kurucuları Aşina ailesi bu on boydan biridir. Ergenekon destanından haricinde Oğuz Kağan destanıyla Göç destanı da vardır.
Börü Mü Kurt Mu?
Börü efsanevi varlık olduğundan kurttan daha farlı yetenekleri vardır. Börü kurttan daha güçlüdür.
Gökbörü Ne Demek?
Börü, Köktürk’te kurt demektir. Gökbörü gök yeleli kurt demektir. Gökbörü, bozkurt ile aynı anlama gelir. Savaşı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı kişileştirir. Türk milletinin başına bir şey geldiğinde, tehdit olduğunda ortaya çıkıyor. Çadırların önünde altın kurt başlı sütunlar var. Birçok Türk boyları bayraklarında, ongunlarında börüyü kullanırlar. Savaşan Ruh Tanrı şeklini alır.
Penguen nedir? Penguenler Hakkında Bilinmeyenler merak ediyorsanız tıklayın
bozdağ kanal kanalının BÖRÜ NE DEMEK? videosunu izlemek için tıklayın