Biotin vücudumuz için gerekli olan, B7 olarak ta bilinen bir vitamin çeşididir. Biotin suda çözünen bir vitamin çeşidi olduğu için vücutta depolanamaz. Vücutta birçok görevi üstlenen biotin hücre büyümesi, DNA ve protein sentezinin gerçekleşmesi gibi birçok metabolik işlevin gerçekleşmesini sağlar. Aynı zamanda vücuttaki miktarı kan testi yoluyla belirlenen biotin vitaminini gıda yoluyla yeterli derece almak gerekir.
Biotinin Faydaları
Biotin suda çözünen vitaminler gibi enzimlerin birleşimiyle oluşarak, birçok metabolik görevi üstlenen vitamindir. Bu vitamin üstlendiği görevler bakımından kalp sağlığı, sinir sistemi, sindirim sistemi gibi sistemlerin önemli işlevlerini yerine getirmede yardımcıdır.
Sistemlerde görev almasının yanı sıra biotin vitamini kan şekerini düzenler, diyabeti önler. Biotin kan hücrelerinin yenilenmesini sağlarken, kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu görev üstlenerek iyi kolesterolü (HDL) yükseltip, kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
Hangi Gıdaların Biotin Oranı Yüksektir?
Biotin vitamini en çok;
- Domates
- Elma
- Peynir
- Muz
- Kuruyemiş (yer fıstığı, badem, ceviz)
- Karnabahar
- Havuç
- Yumurta da bulunur.
Biotinin Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?
Biotin doku yenilenmesinde görev alasından dolayı cildin sağlıklı olmasını sağlayarak, keratin üretiminde görev alıp saç ile tırnak sağlığı için önemlidir. Saç ve tırnak oluşumunun temel yapısı olan keratinin üretimine destek olan biotin saçın, cildin, tırnakların güçlü aynı zamanda sağlıklı olmasını sağlar. Sağlıklı bir insanın vücudunda 30-50 mikrogram olması yeterliyken, sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerde biotin ihtiyacı sorunsuz olarak karşılanmaktadır.
Damla Çikolatanın Faydaları Nelerdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Prof. Dr. Yeşim Erbil kanlının Saç Dökülmesinin İlacı Biotin Nedir? | Biotin Hangi Besinlerde Bulunmaktadır? videosunu izlemek için tıklayın.