Biberiye Nedir?
Biberiye lezzeti, tadı, şifası nedeniyle tarih boyunca yaygın şekilde kullanılmıştır. Ballıbabagiller ailesine ait bitkidir. Akdeniz bölgesinde yetişen bitkinin boyu 2 metreyi bulmaktadır.
Hoş kokulu, eflatun, mavi çiçekleri olan biberiyenin yaprakları ve çiçeklerinden esans elde edilmektedir. Ayrıca taze veya kuru yaprakları baharat ve çay olarak tüketilebilir. Bitkinin özleri, yiyeceklerin raf ömrünü artırma açısıdan doğal antioksidandır.
Biberiye Faydaları Nelerdir?
Genel olarak ağrı kesici özelliğiyle, iltihabın kurutulması amacıyla kullanılmasına rağmen Biberiye faydaları nelerdir diye araştırma yaptığınızda onlarca faydasını bulabilirsiniz. Her geçen gün yeni faydaları ortaya çıkan mucizevi bitkilerdendir.
Faydaları;
- Sindirim sistemine iyi gelir.
- Kanserin gelişmesini engeller.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Güçlü iltihap önleyicidir.
- Sinir sistemine koruma sağlar.
- İdrar söktürücüdür.
Biberiye Zararları Nelerdir?
Biberiye zararları nelerdir?
- Fazla tüketiminden kaçınılmalıdır
- Çayı günde 1 bardak tüketilmelidir, aksi takdirde yan etkileri olabilir.
- En fazla 1 hafta boyunca düzenli tüketilmeli, ardından 1 hafta ara verilmelidir.
- Fazla kullanımında akciğer ödemi, spazm, kusma görülebilir.
Biberiye Nasıl Bir Bitki ?
Akdeniz ikliminde yetişen, güzel kokmasıyla bilinen bitkidir. Mutfaklarımızda yer alan yemeklere eşsiz aroma veren, sağlık açısından faydaları çok olan bitkidir. Et yemeklerine güzel lezzet katmaktadır.
Biberiye De Hangi Vitaminler Var?
A C B6 vitamini, tiamin, folat benzeri çok yüksek vitamin rezervine hem de mineral, magnezyum, kalsiyum, bakır, demir, manganez minerallerine sahiptir.
Biberiye Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Geleneksel ağrı dindirici iltihap giderici olarak kullanılan, ayrıca Alzheimer, demans hastalıklarına karşı kullanılması tavsiye edilen bitkidir. Mide ekşimesi, bağırsak gazı (şişkinlik) iştahsızlık benzeri sindirim sorunlarında kullanılır.
Biberiye Kurusu Nedir?
Poğaça, ekmek yapımında kullanılır. Kurusu; mercanköşk, kekik, karabiber ile uyumludur. Kurusu pizza ve tatlı yapımında kullanılabilir. Mangal yaparken közün üstüne konulan birkaç dal yemeğe ekstra bir tat katar.
Biberiye Yağı Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır?
Yağındaki antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İltihaplı romatizma, romatizma, kas ağrıları, baş ağrısı gibi birçok ağrının tedavisinde kullanılır. Ağrılı bölgeye masaj yaparak sürüldüğünde ağrının hızla giderilmesinde yardımcı olur.
Yağının Nelere Faydası Var?
Sindirim sisteminin çalışmasına destek sağladığı bilinen yağı, midedeki şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların kısa sürede çözülmesinde etkili olmaktadır. Bunun yanında yapılan araştırmalar yağının karaciğerde temizleyici olan esansiyel yağ olduğunu ortaya koymuştur.
Biberiye Yağı Yüze Sürülür Mü?
Uzmanlar direkt cilde sürülmesini tavsiye etmiyor. Yağı cilt için çok faydalı olsa da bu faydaları aktif içeriklerle birlikte kullandığınızda görebilirsiniz. Yağı içeren bakım kremleri, leke kremi benzeri ürünlerde cildiye uzmanına danışarak kullanımı önerilmektedir.
Biberiye Yağının Cilde Faydaları?
Yağının en önemli faydalarından antiseptik özelliği olmasıdır. Antiseptik içeriğe sahip olan yağı sayesinde cildinizdeki sivilce, akneleri giderebilir, siyah nokta görünümünü azaltabilirsiniz. Biberiye yağının cilde faydaları arasında ten rengi eşitlemesi, cilde parlak etki sağlaması vardır.
Biberiye Suyu Nasıl Tüketilir?
Suyu kaynatılarak çay şeklinde tüketilebilir. 1 bardak ya da fincan sıcak suyun içerisine ilave ederek suyunu günde 1 defa içebilirsiniz.
Biberiye Çayının Faydaları?
Kaynamış çayının buharını solumak baş ağrısına iyi gelir. Özellikle migren kaynaklı yaşanan ağrıların geçmesi amacıyla çayın tüketilmesi önerilmektedir. Kansere benzer bağışıklık sistemine savaş açan hastalıklardan korunmayı sağlar.
Biberiye Çayı Nasıl Yapılır?
Normal çay da olduğu gibi kurusu veya toz haline getirilmiş bitkisi kullanılarak yapılır. Suyu kaynattıktan sonra ocağı en kısık hale alın. Bitkiyi ilave edin. 5 dakika boyunca suya etki etmesini bekleyin. Ocağı kapatın. 10 dakika bekleyin. Tatlandırmak için şeker yerine bal kullanın.
Biberiye Çayı Ne Zaman İçilmeli?
Aç karnınamı yoksa tok karnına mı içilir sorusunun cevabı; ağrı kesici etkiye sahip olduğu düşünülen çayın her iki şekilde de içilebileceği şeklindedir. Ağrılarınız için kullanılıyorsa aç karnına daha yoğun etkisini göstermektedir.
Biberiye Çayı Zayıflatır Mı?
Biberiye çayı tüketmek kilo kaybını hızlandırmaya yardımcıdır. Bazı çalışmalar aynı zamanda yüksek yağlı diyetler tüketirken kilo alımını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Zayıflamak istiyorsanız ideal bir bitkidir. Bağırsakların çalışmasının yanı sıra hızlı kilo verdirmeye yardımcı olur.
Biberiye Çayı Uyku Getirir Mi?
Aç karnına tüketildiğinde, ağrı kesici etkisini daha yoğun göstermektedir. Çayı uyku yapar mı sorusuna evet yapar diyebiliriz. Uyku problemi yaşıyorsanız bu çayı yatmadan birkaç saat önce içebilirsiniz. Bitki çayları sürekli tüketileceğiniz içecekler değildir.
Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir?
- Hazımsızlık, kabızlık, sindirim problemlerini önler.
- Kaynamış çayınınbuharını içine çekmek baş ağrısını giderir.
- Esanslı kokusuyla birlikte hafızayı güçlendirir.
- Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini iyileştirir.
Bitkisi Ne Zaman Ekilir?
Kumlu ve torf bakımından zengin toprakları seven bitki için yapı marketlerin bitki reyonlarından veya doğrudan çiçekçilerden uygun toprak bulabilirsiniz. Tohumdan ya da çelikten artırılan biberiyeler için ideal ekim mevsimleri sonbahar, yaz ve ilkbahardır.
Biberiye Yetiştiriciliği?
İlk ekim işleminde yapacağınız zaman tohumla çoğaltabilir çelikle çoğaltma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntemde dallarından başından köküne kadar dikkatlice alın aldığınız bu çelikleri 15-20 gün kadar suyun içinde bekletin.
Bitkisi Nasıl Toplanır?
Gelişmiş ülkelerde, yetiştiriciler hasadını elle yapmaktadırlar. Otunun saplarını özel bıçaklarla keserler yağmur yağmaması koşuluyla 2-3 gün boyunca güneşte bırakarak kurumalarını sağlarlar.
Biberiye Hangi Yemeklerde Kullanılır
Baharat olarak kullanıldığından bütün yemeklerde kullanılabilir.