BEZELYE
Bezelyenin Zararları Nelerdir?
Bezelyede bulunan demir, çinko ve fitik asit benzeri minerallerin emilimini engellemektedir. Bu nihayetinde beslenme eksikliklerine yol açmaktadır. İçinde bulunan lektinler, bağışıklık sisteminin ve bağırsaktaki bakteri varlığının hassas dengesini bozabilir.
Bezelyenin Faydaları Nelerdir?
- Kilo Aldırmıyor
- Mide Kanserini Önler
- Alzheimer’ı Önler:
- Kan Şekerini Düzenler
- Göz Sağlığınızı Korur
- Cildinizin Dostudur
- Yüksek tansiyonu önleme.
- Bağışıklığı artırır.
- Daha iyi sindirim sağlar.
- Yaşlanma karşıtıdır
Bezelye Hangi Bölgede Yetişir?
Üretimi ülkemizde bazı bölgelerde yapılmaktadır. Tohumun ekildiği bölgelere göre farklılık gösterebilir. Ekim, kasım ve aralık aylarında Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri ılıman bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Kışı ayları sert geçen bölgelerde ise üretimi ve ekimi ilkbahar ayında yapılmaktadır.
Bezelye Hasadı Hangi Ayda Yapılır?
Hasat zamanı olgunluğuna gelmiş yetişmiş baklalar en geç iki-üç gün içerisinde hasat edilmelidir. Özellikle sıcak ve kuru havalarda daneler çok çabuk olgunlaşmaktadır. Ekilen bezelyeler İlkbaharda 12-16, sonbahar- da 32 hafta sonra hasat edilmeye başlanır.
Bezelye Ekimi Nasıl Yapılır?
Tohum ekimi genelde Sonbahar, İlkbahar ve yaz ayları içerisindeki aylar tavsiye edilmektedir. Bezelye tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından çok önemlidir. Tohumu ekim derinliği 3-4 cm, üzeri mesafe 5-9 cm, sıralar arası 40-70 cm arasındadır.
Bezelye Çiçeği Nedir?
Kolay yetişen bir çiçektir. Çiçekleri mavi, mor, kızıl ve ya pembe renklerdedir. Tek tek ya da salkım şeklinde uzun saplara dizilidir.
Bezelyenin Cilde Faydaları?
Cildin yaşlanmasına karşı faydalı bir bakladır. İçindeki flavonoidler, kateşin, epikateşin, karotenoid, alfa karoten gibi antioksidanlar, cilde doğal bir parlaklık sağlar ve cildinizin yaşlanma sürecini önlemede yardımcıdır.
Hamilelikte Bezelye Yemek Zararlı Mıdır?
Folik asit bakımından zengin bir bakla olduğu için hamile olanların düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Bununla birlikte yine hamilelikte gerekli olan folat ve B vitamini gibi vitaminleri de içerisinde bulundurduğu için anne adaylarının hamilelikte tüketmesinde bir sakına yoktur.
Bezelye Kabız Yapar Mı?
İçeriğinde yüksek lif bulundurması nedeniyle kabızlık önleyici bir bitkidir. Ayrıca K vitamini, Alzheimer ve arterit gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. Alzheimer hastalarında, bezelyenin düzenli olarak tüketiminin beynin sinir hasarını sınırlar.
Diyette Bezelye Zararlı Mı?
Yüksek karbonhidrat içerdiği düşüncesiyle diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri baklaların başında gelmektedir. Ancak bilinenin aksine oldukça tok tutucu bir alternatiftir 100 gramında ortalama 18 gr. protein ve 4,5 gr. lif içerir.
Bezelye Yemeği Malzemeler:
- 2 küçük boy soğan
- 3 büyük boy patates
- 2 havuç
- 1 kilo ayıklanmış bezelye
- Biraz sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 5 çay kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı sıcak su
Yemeğinin Yapılışı:
- Soğanları küçük, yemeklik doğrayıp yağ içinde kavurun.
- Havuç ve patatesleri küp formunda doğrayın.
- Soğanları kavurunca salçasını ekleyip kavurun.
- Bezelye, havuç ve patatesleri ekleyin.
- Pul biber ve tuzu atıp biraz daha karıştırın.
- Sıcak suyu ekleyip kısık ateş üzerinde 40 dakika yemeğinizi pişirin.
- Yanında pirinç pilavı, bulgur pilavı veya makarna yapabilirsiniz.
Bezelyeden Hangi Yemekler Yapılır?
- Çorba
- Kıymalı Bezelye
- Bezelyeli Pilav
- Ispanaklı Bezelyeli Makarna
- Tavuk
- Bezelyeli Kinoa Salatası
- Zeytinyağlı Bezelye
- Bezelyeli Dip Sos
ZEYTİN adlı yazımızı okumak için tıklayınız…