Bekçi nasıl olunur gibi birçok soruyla sıkça karşılaşılmaktadır. Bu soruya cevaben İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik görevlisi alımını ilan etmesinden sonra gerçekleşir.
İlgili güvenlik görevlisi kontenjan ilanı Resmî Gazete ‘de yayınlandıktan sonra başvuru sahipleri e-devlet üzerinden ya da ilan edilen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden başvuru yapabilirler.
Bekçilik ilanına başvuran adaylar başvurduktan sonra 3 aşamalı eleme sürecinden geçerler. Birincil yazılı sınavı geçtikten sonra, bekçi adayları ikincil fiziksel yetenek sınavına tabi tutulur. Sözlü sınav, fiziksel yetenek sınavını geçen bekçi adaylarında son adımdır.
Bu 3 sınavı geçen adayın toplam puanı hesaplanır ve 3 sınavın toplamından iyi puan alan aday bekçi olarak göreve başlar.
Bekçi Nasıl Olunur Şartları?
İlanlarda yer alan bekçi alımı pozisyonlarına yapılacak başvurularda başvuru öncesinde belirli kriterlerin sağlanması gerekmektedir.
Bekçilikte gereken şartlar şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Lise diplomasına ya da eşdeğerine sahip olmak.
- 18 yaşını doldurmuş olmak.
- Askerlik hizmetinin tamamlanması veya tecil ettirilmiş olması.
- Başvurunun yapıldığı il sınırları içinde en az 1 yıl ikamet etmiş veya ediyor olmak.
- Herhangi bir siyasi partiye üye olmamak veya herhangi bir siyasi partinin yan koluna bağlı olmamak.
- Silah taşımaya, silahlı görevleri yerine getirmeye yasal engeli olmaması.
- Kamu haklarından mahrum olmama.
- Yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş olmak.
- Güvenlik ve arşivleme çalışmalarının olumlu sonuçları.
Yukarıdaki şartları sağlayan ve yapılan yazılı, sözlü, fiziki sınavlardan başarılı olan adaylar polis akademisi tarafından verilen eğitime hak kazanırlar. Eğitimde hem teorik hem de uygulamalı dersleri alan adaylar, üç aylık eğitimin ardından görevlendirildikleri yerde göreve başlayacaklardır.
Erkek ve Kadınlarda Bekçi Nasıl Olunur?
Bekçi nasıl olunur, bekçi olma şartları başlıkları altında açıklanan koşullarla süreçler hem kadın hem de erkek adaylarda da geçerlidir. Yukarıdaki şartları taşıyan kadın adaylar, bekçilik için ilanı verilmesi halinde bekçilik başvurusunda bulunabilirler. Türkiye’de şu anda 69 kadın bekçi görev yapmaktadır.
Bekçilikte Yaş Sınırı Var Mı?
Bekçiliğe başvuran adayların 18 ile 31 yaşları arasında olması gerekmektedir.
Boy/Kilo Kaç Olmalı?
Belirlenen bekçi görevlisi gerekliliklerine göre, adayların en az 1,67 cm boyunda olması vücut kitle indeksleri 18 ile 27 arasında olması gerekir. Bu ve diğer şartları sağlayan adaylar bekçilik görevine başvurabilirler.
Bekçilik İçin Nereye Başvurulur?
E-devlet şifreleri ile http://www.pa.edu.tr adresinden giriş yaparak ön başvuru yapabilirler.
KPSS Bekçi Puanı Kaç?
Başvuru koşulları kurum tarafından belirlenir. Ancak KPSS puanı ne kadar yüksek ise o kadar olasıdır. Bekçilik isteyen herkesin KPSS puanından en az 70 puan almış olması gerekmektedir.
Hangi Sınava Girilir?
Bekçi olmak için üç aşamalı sınavları geçmelisiniz. Bu üç aşamalı test, yazılı, sözlü, fiziksel becerileri içerir. Sınavlardan ilk olarak yazılı sınava gireceksiniz. Yazılı sınav; Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilimleri, hayat bilgisi, matematik, genel kültüre yönelik sorulardan oluşmaktadır.
Gece Bekçisi Nasıl Olunur?
Gece bekçisi olabilmek için yazılı, sözlü sınavından önce POMEM tarafından yürütülen eğitim kursuna katılım gerekmektedir. Adayların toplam 20 günlük eğitime katılabilmeleri için en az ortaokul diploması veya dengi diploma almış olmaları gerekmektedir.
Yüksek Öğrenim Sınavı (YKS) Başvurusu 10 Adımda Nasıl Yapılır? Merak ediyorsanız tıklayın.
Paranomi kanalının “Bekçi Nasıl Olunur? Bekçi Olmak İçin Aranan Şartlar Neler? Başvuru İşlemleri ve Sınav Sistemi” videosunu izlemek için tıklayın.