İnsan sağlığını korumada önemli yere sahip olan bakla, önemli derece vitamin mineralleri barındırmaktadır. Bakla, bolca lif, vitamin, mineral içererek bağışıklık sistemini destekler. Birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bakla vücutta kansızlığının yanı sıra kemik güçlenmesine de iyi gelmektedir. Düşük kaloriye sahip olduğu için zayıflamaya yardımcı olur. Maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Barındırdığı mineraller sayesinde insan sağlığını önümle ölçüde destekler.
- Düzenli tüketimde kemikleri güçlendirir.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Lif oranı sayesinde böbreklerin sağlıklı çalışmasına neden olur.
- Kansızlığa iyi gelir kırmızı kan hücrelerinin gelişimine yardım eder.
- Parkinson hastalığına aynı zamanda kalp hastalığına oldukça iyi gelir.
Bakla Nasıl Tüketilmeli?
Bahar aylarında taze bakla, mevsim dışında ise dondurulmuş konservede bakla tüketilebilir. Bakla pişirildiği taktirde gün içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Bakla Kalori ve Besin Değerleri
Vitamin değeri oldukça yüksek olan bakla faydaları oldukça fazladır. Besin değeri sayesinde birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olur.1 fincan baklada bulunan kalori ve besin değerleri şöyledir;
- 47 mg Çinko
- 43 gram Yağ
- 60 gram Protein
- 7 gram Karbonhidrat
- 10 gram Lif
- 73 mg Fosfor
- 5 gram Demir
- 18 mg Kalsiyum
100 gram baklada 47 kalori bulunmaktadır.
Baklanın Zararları
Baklanın faydaları olduğu gibi zararları da görülebilir. Bakla tüketilmeden önce bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralayabiliriz. Bakla haftada 3 kereden fazla tüketilmesi halinde hasımlığa yol açabilir. Bayat bakla tüketimi özellikle karaciğer sağlığını etkileyebilir. Her tüketimde taze bakla tercih edilmelidir.
Bakla Nasıl Pişirilmeli?
Taze baklanın kılçıklarını iyice ayıklanmalıdır. Kararmasını önlemek için baklaları limonlu suda bekletebilirsiniz. Pişirme süresi ortalama 40-45 dakikadır. Bakla önce 2 saat suda bekletilmeli ardından yumuşayana dek kaynatılmalıdır. Böylece dış kabuğu kolayca soyulacaktır. Haşlandıktan sonrada 10-15 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
Bakla Nasıl Yetiştirilir?
Bakla üretimi genelde kış ve ilkbahar mevsiminde üretilir. Kurak aynı zamanda soğuk iklimlerde yetiştirilmesi zordur. Bakla Yetiştiriciliği yapacak olan çiftçilerin Vejetasyon (Büyüme) dönemi (120 – 200 gün arası) boyunca düzenli bol yağış alan yerlerde yahut sulama yapılabilecek noktalarda bakla ekimi yapmaları önemli bir detaydır.
Bakla tohumlarının ekimden sonra toprak yüzeyine çıkmasıyla başlayan süreçte havanın -4 ya da -6 °C’nin altına inmemesi gerekmektedir. -10 °C’den daha düşük sıcaklıklarda bakla çimleri ölürler yetiştirme işlemi başarısız olur. Baklanın gelişmesine gerekli olan sıcaklık derecesi ise 10 °C ile 20 °C arasındadır. Çimlenme döneminde yaşanacak olan aşırı yağış ,sulama veya kuraklık gibi durumlar bakla üretiminde verimliliği düşürebilmektedir.
Baz İstasyonu Zararlarını merak ediyorsanız tıklayın
Sağlık Yazarı kanalının Bakla Kabuğu İstenmeyen Tüylerinizi Yok Edecek! Bakla Kabuğunun İnanılmaz Yararları videosunu izlemek için tıklayın