Avokado, anavatanı Orta Meksika olan çiçekli bitkiler sınıfından tarçın ve kâfur ağacını içine alan defnegiller ailesine ait ağaç ve ağacın meyvesinin ismidir. Timsah armudu da denen avokado, küre biçiminde, oval, elips veya armut gibi eriksi tipli yeşil, kırmızı ya da erguvani renktedir.
Avokado Faydaları Nelerdir?
Avokado faydaları nelerdir; C, E, K ve B-6 vitaminlerinin yanı sıra riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit, magnezyum ve potasyum açısından harika kaynaktır. Ayrıca, lutein, beta-karoten ve omega-3 yağ asitleri sağlarlar.
Avokado Faydaları Maddeler halinde
- Antioksidan bir meyvedir. Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
- Antikansorojen özelliğiyle kanser hastalıklarına karşı etkilidir.
- Tansiyonu dengede tutar.
- Kan şekerini düşürür.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
- Bağırsaklardaki faydalı bakterileri besler.
- Demir eksikliği tedavilerinde kullanılır.
Avokado Zararları Nelerdir?
Avokado zararları nelerdir; Bazı kişilerde şiddetli baş ağrıları ve migrene sebep olabilir. Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız bu meyvenin fazla tüketimi zararlı olabilir. Ayrıca aşırı miktarda tüketilmesi kolasterol üzerindeki dengeleyici etkisini kaybetmesine ve yükselmesine neden olabilir.
Avokadodaki Vitaminler?
Magnezyum, Manganez, Bakır, Demir, Çinko, Fosfor, A Vitamini, B1, B2 ve B3 içermektedir. Bir porsiyonunda (büyüklüğüne göre değişmekle beraber yaklaşık yarım) 160 kalori, 2 g protein, 15 g sağlıklı yağ ve 9 gram karbonhidrat bulunur.
Avokado Nedir Nasıl Yenir?
İkiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir. Tabakta yemek isterseniz kabuğunu soyun ve dilimleyin.
Çekirdeği Yenir Mi?
Çekirdeği her anlamda mükemmel yiyecektir. Sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. İçeriğindeki aminoasitlerin %75’i çekirdeğinde bulunur ve diğer tüm yiyeceklerden daha fazla miktarda çözünür lif içerir.
Avokado Çekirdeği Yüz Maskesi Yapımı?
Meyveyi ikiye ayırın ve ortasındaki çekirdeği çıkarın. İçindeki yumuşak kısmı çatalla ezerek püre kıvamına getirin. Püre haline gelen karışımın içine 1 çorba kaşığı balı ekleyin. Ardından iyice karıştırarak yüze sürülebilecek kıvama getirin ve kullanın.
Avokado Yağı Faydaları?
- Yağı E, C, B3, D ve A vitaminleri ile cilt lekelerine ve sorunlarına iyi gelmektedir.
- D ve A vitamini ile kemikleri güçlendirmektedir.
- Sindirim sitemini düzenleyici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir.
- Önemli antioksidan kaynağı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudu korur.
Avokado Yaprağı Nedir?
Yaprağı, protein ve lif bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda sodyum, magnezyum, kalsiyum, manganez, çinko, demir, potasyum, selenyum ve fosfor gibi yararlı mineraller de içermektedir. Yapraklarının sağlık faydalarından yararlanmak için pratik olarak çayını içebilirsiniz.
Avokado Çayı Ne İşe Yarar?
Çayının Faydaları; İdrar yolu iltihaplarını söktürür. Prostat iltihabı ve büyümesinde faydalıdır. Mideye çok faydası bulunan bitkidir. Mide ülserini ve gastriti tedavi eder. Basur kanamalarında oldukça faydalı olan çayı onikiparmak bağırsağı iltihabına iyi gelir.
Avokado Ağacı Türkiye’de Nerede Yetişir?
Ülkemizde en çok Mersin ve Antalya illerinden üretilmektedir. İki il çok sıcak olduğu için üretimi için uygundur.
Avokado Nasıl Yetiştirilir?
Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?
- İçinden çekirdeğini dikkatli şekilde çıkarın.
- Çekirdeğin orta-alt kısımlarını 2-3 kürdanla delin.
- Hazırladığınız kürdanlı çekirdeğini 1 bardak suyun üzerine bırakın.
- Çekirdekten yükselen filiz güçlenip 15 santimetre boyuna gelene dek bu şekilde bekletmeye devam edin
- Boyu uzayan ve güçlenen filizi saksıya dikkatlice ekin
Ağacı Ne Kadar Sürede Meyve Verir?
Dönüme yani 1000 m2 ye 40 adet ağaç ekimi yapılabiir ve 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. İlk yıllarda meyvesi az olur ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve vermektedir.
Avokado Ağacı Yılda Ne Kadar Meyve Verir?
Dekarda 40 adet ekimi yapılmaktadır. 4-5 yıllık ağaçlardan ortalama dekardan 25 bin adet meyve hasat ediliyor.
Avokado Nasıl tatlandırılır?
Kabuğu soyulup dilimlendikten sonra az miktarda tuz ve karabiber serpiştirin. Başka tatlar denemek isterseniz biber, limon suyu, sirke kullanabilirsiniz.