Aşure nedir, nasıl yapılır? Her yaştan insanın damağında taht kurmuş geleneksel tatlılarında başında gelir. Çeşitli tahıllar, kuru meyveler, meyveler ve kuruyemişlerin karışımından elde edilen tatlı; Türkiye’yle Balkanlardaki Müslümanlarca Muharrem ayı içerisindeki Günde yapılır.
Tatlının ana malzemeleri genellikle aynı olmakla birlikte yapılacak olan tarifler yöreden yöreye veya evde bulunan malzemelere göre değişiklik göstermektedir.
Aşure nedir, nasıl yapılır? aşure günü ne zaman, tarihi nedir? Sorularını birlikte yanıtlayalım.
Aşurenin sağlığa 7 faydası:
Bağışıklık sistemini güçlendiren, aynı zamanda özellikle kuru meyveler kalsiyum gibi mineraller açısından da zengin olan tatlının üzerine koyulan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar Omega-3 yağ asidinden oldukça zengindir. Tatlının insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şu şekilde;
- Kalp, damar sağlığını koruması bakımından önemlidir.
- Bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunur.
- Büyümeyi destekler
- Emziren annelerde süt oluşumuna destek olur.
- Kabızlığın giderilmesine neden olur.
- Negatif ruh halini azaltır.
- Vejetaryenlerin yeterli proteini almalarını sağlayan ürünlerle doludur.
Özetlenebilir.
Aşure ne demek?
Arapçada on anlamına gelen “aşara” sözcüğünden türemiş olan aşure, içinde birbirine aykırı, zıt, değişik ögeler bulunduran karışım anlamına gelir.
Aşure için gereken malzemeler nelerdir?
Tatlının ana malzemeleri: buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker son olarak sudur. Daha sonra eklenecek olanlar ise yöreden yöreye hatta evden eve değişiklik göstermektedir.
Aşure nasıl ortaya çıkmıştır?
Tatlı, Nuh Peygamberle inananların içinde bulunduğu geminin karaya vurması sonucu ambarda ne varsa çıkartılıp büyük bir kazanda kaynatılmasıyla ortaya çıkmıştır. Büyük tufandan kurtulanlar tatlıyı yiyerek hallerine şükretmişlerdir.
Aşure Günü anlamı ve önemi nedir?
Muharremin onuncu günü olan bu günü, paylaşma, yardımlaşma amacı güdüyor. İslam peygamberi Muhammed’in torunu Hüseyin’in şehit edilmesi nedeniyle de bu özel güne önem veriliyor.
Hikayesi nedir?
Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda durduğunda, Nuh’un ve gemideki diğer insanların aç kalmamak adına ellerinde kalan son erzakları kaynatarak günümüzde aşure olarak bilinen tatlıya dönüştürüldüğü iddia edilir.
Neden yapılır, anlamı nedir?
İslam toplumlarında Aşure günü, önemli bir sosyal dayanışma, paylaşma etkinliği olarak yüzlerce yıldır gelenekleştirilmiş bir şekilde yapımına devam ediliyor. Muharremin 10. Gününde yapılan tatlı, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak üzere yapılmaktadır.
Neyin simgesidir?
Paylaşmanın, dayanışmanın, yardımlaşmanın, birlikteliğin, sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgelendiğine inanılır.
Dinimizde aşure ne demek?
Hadis kitaplarınca, bu ismin verilmesinin asıl nedeni Allah’ın aynı gün 10 peygamberine 10 farklı ikram ve ihsanda bulunmasıdır.
Aşureyi kim icat etti?
Hz. Nuh büyük tufan sonrası karaya ilk ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle tatlıyı yaparak yüzyıllarca her Muharrem ayında yapılmasına öncü olmuştur.
Aşure yapmanın sevabı nedir?
Son peygamber Hz. Muhammet bir hadisinde; “Her kim bu günde ailesiyle ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket, genişlik ihsan eder.” Buyurmuştur.
Neden 41 çeşit?
Geleneksel tarife dayanarak tatlı; tahıl, baklagiller, meyveyle tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. Aşure, kişinin elindeki imkanlara veya kişisel zevke bağlı olarak malzemeleri artırılıp azaltılabileceği gibi lezzetli bir aşureyi tatmak için en az 7 çeşit yeterli olacaktır.
Aleviler aşure yapar mı?
Aleviler ’12 imamı temsil etmek için aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor. Alevi inanışına göre Muharrem ayının 13. gününde pişirilen tatlıyla Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu paylaşılıyor.
Hangi kültüre ait?
Kutsal olarak görülen bu yiyecek berekete dair inançlarla yakın bir bağlantı kurmaktadır. Buğday kültürü ile Mezopotamya’dan yayılmıştır.
Kaç kişiye dağıtılır?
Yapılan tatlının en az 7 kişiye dağıtılması inanışı oldukça yaygındır. Böylelikle ay boyunca bol miktarda aşure pişirilir.
Aşure yapmak kuranda geçiyor mu?
Aşure günü, Muharremin onuna verilen bir isim olduğundan Kur’an-ı Kerim’de geçmez.
Dinimizde aşure var mıdır?
Hazreti Nuh ve onunla birlikte olup gemiye binenlerin, söz konusu tatlıyı üretmeleriyle birlikte Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor
Aşure yapmak Farz mı sünnet mi?
Nuh peygamber gemide tatlıyı pişirdiği için Müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olarak değerlendirilmez. Hz. Muhammed böyle yapmadı. İslam alimlerince bunu yapmayı ibadet sanmak doğru değildir.
Gündemden haberdar olmak ve ihtiyacınız olan bilgilere ulaşmak için tıklayın
Aşure tarifi için tıklayın