ARONİA/ARONYA
Aronia, doğu Kuzey Amerika’ya özgü, yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, ailesinden bir bitkidir Birden fazla türü vardır.
Aronia Meyvesi Nedir Ne İşe Yarar?
Kanser hücrelerini iyileştirmekte ve yayılmasını önlemektedir. Antioksidan açısından bağışıklık sistemini güçlendirir. Diyabet hastaları tarafından şekeri düşürme özelliği ile tercih edilmektedir. Parkinson hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Aronia Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Aronia Meyvesinin Faydaları çoğunlukla bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Farklı türlerin faydaları farklı olması nedeniyle birçok alanda kullanılır.
Faydaları
- Bağırsak tümörü, beyin tümörleri, pankreas ve mesane kanserlerine karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.
- Etkili antioksidan içeren meyve olma özelliğinden dolayı insan sağlığının korunmasında çok önemli görev alır.
- Yüksek kolesterolü düşürür.
- Kalp krizi riskini azaltır.
Aronya Meyvesi Tadı Nasıl?
Kırmızı orman meyvelerinin tadına benzerdir. Tam olgunlaşmış meyvesinin tadı üzüm ve çilek kadar tatlımsı olabilir. Daha az olgunlaşmışsa tadı mayhoş ekşimsidir.
Aronia Nasıl Yenir?
Dünya genelinde taze meyve, kuru meyve veya şerbeti yapılarak tüketiliyor. Kurusu ile çay yapılmaktadır.
Aronya Kilo Verdirir Mi?
Aronya çayı yağ yakımının gerçekleşmesine ve buna bağlı kalarak vücutta dengeli yağ kaybının oluşmasına etki sağlamaktadır. Deri altında depolanmış yağ hücrelerine etki ederek onların küçülmesini ve parçalanarak vücuttan dışarıya atılmasını sağlamaktadır.
Aronya Çayı Nedir?
Menşei Kuzey Amerika olan bitkinin meyvelerinden elde edilen çayı, oldukça şifalıdır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz iklimleri hariç her yerde yetişebilen çayı yılda 3 defa hasadı yapıldığı için bolca bulunur.
Aronya Çayı Zararları?
Aronya çayı zararları; Doğal çaydır bu nedenle de herhangi yan etkisi bulunmamaktadır. Uzmanlar sık kullanımını sakıncalı bulmaktadır ve hamilelerin kullanırken, doktorlarına danışması gerekmektedir aksi takdirde zararları ve yan etkileri görülebilir.
Aronya Çayı Zayıflatır Mı?
Çayının en önemli etkisi bağırsakları çalıştırarak, dengeli ve düzenli olan sindirim sistemine yardımcı olmasıdır. Bu çayın bir diğer özelliği ise yağları yakması ve yok etmesidir. Tüm bu süreçler kilo vermeyi kolaylaştıracak işlemlerdir.
Aronya Çayı Yapımı?
Çayı hazırlamak için gereken 1 bardak sıcak suyun içerisine 1 avuç döküp demlenmesini bekleyiniz. Daha sonra afiyetle içiniz. Sabah ve akşam günde 2 kere tüketmeniz yeterlidir.
Aronya Çayı Tüketim Şekli?
Günde 2 defa tüketmek yeterlidir. Çayının kullanım şekli; sabah henüz kahvaltı yapmadan 30 dakika, yine aynı şekilde akşam yemek yemeden 30 dakika önce tüketmelisiniz.
Aronia Yetiştiriciliği?
Genellikle nemli, güneşli ve kısmi güneşli yerleri severler. Yüksek kireçli ve PH oranı yüksek topraklarda verim yarı yarıya düşebilmektedir. Bitki çalı formludur boyu en fazla 1,5-2 m arasıdır. Meyve Verimine 2-3 yaşından itibaren başlamaktadır.
Aronia Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?
Akdeniz ve Ege’nin sahil şeridi dışında Türkiye’nin her yerinde yetişebilir. 1 dekar yani 1000 m2 alana 200-250 arası fidan dikilebilir.
Aronya Meyvesi Nerede Satılır
İnternetten sayısız çeşidini bulmak mümkündür. Aktarlarda ve süpermarketlerde kurusunu alabilirsiniz.