Birçok duyguda gözlerimizden yaşlar dökülür. Peki ağlamanın zararları nelerdir? Sorusunun cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Ağlama, acıya tepki olarak gözyaşlarının aktığı duygusal durum olaydır. Öfke, mutluluk, üzüntü gibi duygular ağlamayı tetikleyebilir. Yavaş, düzensiz nefes alma, apne, titreme ağlamanın etkilerinden bazılarıdır.
Gözyaşı Nasıl Oluşur?
Gözyaşı nasıl oluşur? Birçok kişinin merak ettiği konudur. Gözyaşı, omurgalıların göz boşluğunda bulunan, gözleri temizleyen ve kayganlaştıran bezlerden salgılanan berrak, tuzlu sıvılardır.
Üzüntü, sevinç, korku gibi güçlü duygular. Gülmek, gözlerinizi kaşımak esnemek gözyaşı üretiminizi artırabilir, ağlamanıza neden olabilir.
Gözyaşı, toz, bakteri vb. maddeleri parçalayan beta-lizin gibi enzimler içerir. Yabancı cismi yanağınıza gözyaşı kanalınızdan burnunuza doğru iteler. Kimyasal- mekanik tahriş, ağrı, şiddetli duygusal değişiklikler gözyaşını artırır.
Gözyaşlarından Kaynaklanan Cilt Hasarı
1. gözyaşı size kendinizi iyi hissettirebilir ama cildinizi mahvedebilir.
2. Gözyaşlarındaki tuz içeriği cildin su dengesini bozabilir, cildin kurumasına, susuz kalmasında etkili olabilir.
3. Gözyaşlarını mendille silmek, sürtünme nedeniyle cilt bariyerini bozabilir.
4. Ağlamak, kolayca gitmeyen çok fazla gaz üretir.
Ağlamak Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Çok ağladım, gözyaşlarım kurudu.
Ağlamak psikolojik olgudur. Gözü besleyen belirli düzende sürekli gözyaşı dökmekle hiçbir ilgisi yoktur. Çok ağlasak bile günlük gözyaşlarımız dinmez.
Çok ağlarsan gözyaşların kurur.
Ağlamak psikolojik olaydır ancak gözümüzü besleyen gözyaşı, göz çevresindeki belirli dokular tarafından sürekli olarak bazı uyaranlarla üretilir, fizyolojik olaydır. Gözler kurumaz.
Ağlamanın Zararı
1. Ağlamanın Zararı, Ağlamak göz çevresinde kırışıklık, torba oluşumunu hızlandırır. Yüzün kasılması cilde zarar verir.
2. Ağladığınızda, gözyaşlarınız gözlerinize yanacaktır. Çünkü tuzludur.
3. Orbita kuruyabilir.
4. Göz çevresinde şişlik ve kızarıklık oluşabilir. Bu durum da diğerleri gibi geçicidir. İnsanların çoğu zaman etkilerden dolayı ağladığını anlarız.
5.Göz damarlarında da şişlikler meydana gelebilir.
6. Ağlamak baş ağrısına, baş dönmesine, göz hasarına sebep olabilir. Çok ağlayan insanlar daha sonra bayılabilirler.
Kuru Göz Sorunu
Gözyaşı tabakasında bulunur. Kuru göz sorunu, mukozal tabakalar, ortadaki sulu tabaka ve en dıştaki yağlı (lipid) tabaka hasar gördüğünde eksik olduğunda ortaya çıkar. Yani kuru göz teşhisi konulan kişi ya gözlerini rahat ettirecek kadar gözyaşı üretmiyor ya da yeterince üretmesine rağmen kalitesinde sorun yaşıyor.
Gözyaşı Sistemi Hastalıkları
Göz Kuruluğu Hastalığı
Gözyaşı eksikliğinin şiddetine bağlı olarak çeşitli belirtiler oluşur. Bunlar zaman zaman ortaya çıkan hafif yanma, sulanma, kızarıklık gibi minör belirtiler olarak başlayıp, görmeyi, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Ancak günlük hayatta hafif kuruluk daha sık görülür. Özellikle uzun süre bilgisayar kullanması gereken, uzun süre kontakt lens kullanan, alerjik konjonktivit şikayeti olan menopoz sonrası kadınlarda görülür.
Hastanın başlıca belirtileri gözde kuruluk, yanma, batma, sulanmadır. Hafif vakaların tedavisinde ise eksik olanın yerine konması prensibiyle suni gözyaşı kullanılır. Şiddetli göz kuruluğu, çeşitli ciddi tedaviler gerektirir.
Sonradan Gelişen Gözyaşı Kanalı Tıkanıklıkları
Gözyaşı kanalının konjenital olmayan tıkanıklığının nedeni genellikle bilinmemektedir. Tıkanma yeri lakrimal kese ile lakrimal kanalın birleştiği yerdir. Kadınlarda daha sık görülür. Nadiren, bölgedeki hasar tümörler kanalının tıkanmasına sebep olabilir. Semptomlar ilk önce ara sıra sulama ile başlar. Daha sonra durmadan devam eder çapaklar birlikte görülür.
Gözlerinizin altındaki bölgede şişlik, kızarıklık yaşayabilirsiniz. Antibiyotikli damlalar sadece çapakları önler. Kanalı açamaz. Asıl tedavi cerrahidir. Gözyaşı kesesinden buruna yeni kanal oluşturulur. Cilt yoluyla burundan yapılır. Son yıllarda diode lazer ile gözyaşı kaynağına girmek için ameliyat da mümkündür.
Gözyaşı Sistemi Tümörleri
Bazı lakrimal bez tümörleri lenfoid dokudan, diğerleri epitel dokusundandır. Lenfoid doku lezyonlarının alt grubu, ağrılı akut inflamatuar bulgularla kendini gösterir, antiinflamatuar tedavi ile düzelir. Diğerleri lenfoproliferatif bozukluklar grubuna aittir. biyopsi ile teşhis edilir, radyasyon tedavisi önerilir. Epitelyal tümörler, pleomorfik adenom için cerrahi rezeksiyon gerektirirken, malign adenoid kistik karsinom, biyopsi sonrası orbitektomi radyasyon tedavisi gerektirir.
Doğuştan Gözyaşı Kanal Tıkanıkları
Yenidoğanda doğumdan sonraki ilk 2 haftada gözyaşı kanalının alt ucunun tıkanmasına bağlı olarak iki gözün sulanması çapaklanmasıdır.
Semptomları: Göz kızarıklığı olmaksızın kaşınma sulanma. Uyandığında kirpikler birbirine yapışık, göz kapakları kırmızı nadiren gözyaşı keseleri şişer
Tedavi: Tedavi, bebeğin muayene için getirildiği yaşa bağlıdır. Erken dönemlerde ailelere bebeğin lakrimal kanallarına masaj yapmaları teşvik edilir muayene sırasında etkili masaj teknikleri öğretilir. Bunun nedeni, yanlış yapılan masajın kanalın açılmasını etkilememesidir. İlk 6 ila 9 ayda masajın etkisi çoğu durumda kanalların açılması yönündedir belirtiler ortadan kalkar.
Bu dönemden sonra özellikle bir yaşını geçmiş bebeklerde artık masaj kanalları etkilemez. Değilse, ikinci araştırma aşaması önerilir. Operasyon için tasarlanmış çelik çubuk kullanarak kanala üstten girerek alttaki tıkanıklığı açar. Sondalaması başarısız olan bebekler için işlem tekrarlanabilir.
Sondalama başarısız olursa, lakrimal kanalın balonla genişletilmesi lakrimal kanala silikon tüp yerleştirilmesi (lakrimal entübasyon) yapılabilir. Tedavi seçeneklerinin ikisi de sondalama başarısız olan çocuklarda mevcut kanalları açık tutan büyük cerrahi ihtiyacını ortadan kaldıran güncel müdahalelerdir.
Göz Yaşarması
Aşırı gözyaşı üretiminden akışlarını yavaşlatmaktan hatta durdurmaktan kaynaklanır. Artan yaş üretimi çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Örneğin; göz içi yabancı cisimler, bulaşıcı hastalıklar, alerjik hastalıklar vb. Faktör giderildiğinde yaşarmada bitecektir. Tıkanmış kanallarının olduğu gözyaşlarına “epifora” denir. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir.
Gözyaşı Yolları Yaralanmaları
Tanım: Gözyaşı drenaj sisteminin tıkanması, kimyasal (kalsiyum, mineral ispirtolar, deterjanlar, drenaj ağzındaki sıvı partiküller) fiziksel (insizyonel) travma sonucu oluşur. Genellikle göz kapağı hasarı ile ilişkilidir. Göz kapağının iç kısmında yaralanma olması durumunda kanalın bütünlüğünün devam edip etmediğini kontrol etmek gerekir.
Tedavi: Kimyasal travma için konjonktival kese salinle iyice yıkanmalıdır. Fiziksel yaralanmalarda, kanaliküler onarımdan sonra göz kapağı kesisi dikilir.
Nasıl İshal Olunur? Merak ediyorsanız tıklayın
Cavit Pancar kanalının Gözyaşı Nedir – Gözyaşı Hakkında Her şey videosunu izlemek için tıklayın