Ihlamur haziran-ağustos ayları arasında yetişen, sarı-beyaz renkte çiçekler açan hoş kokulu uzun ağaçtır. Ormanlarda yetişmektedir genellikle bahçelerde, evlerde süs olarak da yetiştirilir.
Saplı, ucu sivri, kenarları dişli, tabanı kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil, tüylü yapraklara sahiptir.
Ihlamur Ağacı Çeşitleri Nelerdir?
Büyük Yapraklı Ihlamur;
Geniş tepeli 30-40 metre uzayan, kışın yaprağını döken, kuzey Avrupa, Kafkasya, Kuzey İran ve ülkemizde Marmara bölgesinde yetişmektedir. 1000 yıl yaşayabilirler.
Gümüşi Ihlamur;
40 metreye kadar uzayabilen Üstü geniş görünümlü türlerdendir. Güneydoğu Avrupa ile Güney Batı Asya bölgesinde yetişmektedir. İsmini yapraklarındaki gümüşi tüylerden alır. Kaynatılıp içilse de pek şifalı olduğu söylenemez.
Kafkas Ihlamuru;
Kafkasya, Kırım, Kuzey İran, Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Süs bitkisi olarak bilinir. Güzel kokulu yaprakları vardır, Son baharda yaprakları sarı renk olur.
Küçük Yapraklı Ihlamur;
Avrupa’da yetişen, kışın yapraklarını döken 25 metreye kadar uzayabilen türdür. Büyümesi oldukça zaman alır 100 yaşından sonra büyümez. Sarımsı beyaz hoş kokan çiçekleri oldukça şifalıdır.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
- Strese karşı yatıştırır.
- Bağırsak sancılarını gidererek kurdu öldürür.
- Uykusuzluğa engel olur.
- Öksürüğe engel olur.
- Yaprakları göğsü yumuşatır.
- Gribal enfeksiyonuna karşıdır.
- İdrar söker, terletir.
- Pamuk yardımıyla gözlerinize kompleks yaparsanız çapağı giderir.
- Saçları besler.
- Kilo vermeye olanak sağlar.
- Yemekten sonra tüketilirse hazmı güçlendirir.
Ihlamurun Zararları Nelerdir?
-Normalden fazla tüketilmemesi dışında zararı yoktur. Yalnız uzmanlar fazla kullanımdan sonra kalp rahatsızlığına neden olacağını belirtmiştir.
Ihlamur Çiçeği Nedir?
Ihlamur ağacının çiçekleri değerlidir. İnsan vücuduna faydalı birçok özelliği yapısında bulundurmaktadır. Çok tercih edilmektedir. Birçok özelliği vardır bunlar;
Yaprağı çiçek açmaz.
Naif çiçektir.
Güzel kokuludur.
Krem renklidir
Tatlı meyveleri vardır.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?
Kaynar suda 5-10 dakika ağzı kapalı şekilde demleyiniz.
Demlenen çayı süzgeç yardımıyla süzüp tüketebilirsiniz.
Yaprağıyla çiçeklerini ateş üzerinde kaynatmamalısınız aksi takdirde içerdiği tüm şifayı kaybeder.
Günde 3 bardaktan fazla kullanılmaması önerilmektedir.
Ihlamur Nasıl Kurutulur?
Gölgelik alanda kurutulur. Genişçe bir bezi yere sarın. 1 hafta boyunca alt üst çevirerek havalandırın. Cam kavanozlara doldurarak saklayabilirsiniz.
Ihlamur Ne Zaman Toplanır?
Bu durum yetiştirildiği bölgeye göre farklılık göstermektedir. Genellikle haziran aylarında toplanmaktadır. Çiçekleri, saplarını, uzun yapraklarını bahçe makası yardımıyla keserek toplamalısınız.
Ihlamur Çeşitleri ve Tarifleri;
Ballı Tarçınlı Ihlamur;
Çaydanlığa alın su ekleyerek kaynatın. Kaynayan suyu dökerek tekrar su ekleyip tarçın ekleyin. Kaynamasının ardından 1 çay kaşığı bal ekleyerek işlemi sonlandırın.
Zencefilli Ihlamur;
Çaydanlığa koyun. Zencefilden bir parça kesip yıkayın. Kabuklarını soyarak rendeleyin ardından kaynattığımız suyu ilave edip süzün. Üzerine 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek karıştırın.
Ayva Yapraklı Ihlamur;
Ayva yaprağıyla birlikte bir litre su ilave ederek kaynatın. Kaynadıkça rengini verecektir. Tüketirken limonda kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.