İncir Nedir?
Dutgiller familyasından olup ağaç meyvesidir. Asıl yetişme yeri Akdeniz kıyıları olup çoğunlukla sıcak bölgelerde yetişmektedir. Yaş ve kuru olarak tüketilen bir yemiştir.
Birçok alanda mutfaklarda yer almıştır. Yapılan yemeklerin tatlılık-tuzluluk oranlarını dengelemede de kullanılmaktadır.
Yaş İncir Kaç Kaloridir?
1 tanesi 48 (kcal) kaloridir.
Yaş İncirin Faydaları Nedir?
Vücut kilosunu dengede tutma konusunda oldukça yararlı olan Yaş İncir Faydaları nedeniyle diyet menülerinin vazgeçilmezi olmayı başarmıştır.
Yaş İncirin faydaları nedir madde madde;
- Yapısında yüksek oranda barındırdığı protein, vitamin ve minerallerden dolayı hücre yenilenmesinde faydaları bulunur.
- Barındırdığı potasyum sayesinde vücudun kan basınç dengesini düzenler.
- Lifler ve liften daha zengin besinler kilo kontrolünde çok önemlidir. Kilonun dengede kalmasını sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü ve obezite tedavilerinde kullanılmaktadır.
- Yapısındaki liflerden dolayı sindirimi kolaylaştırır. Bu nedenle faydalı olan bakteriler, vücudu zararlı bakterilerden korumada faydaları vardır.
- Kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Yapısında yüksek miktarda kalsiyum barındırdığından süt içmeyen bireylerin yemeleri tavsiye edilmektedir.
- Yapısında bulundurduğu benzaldehit isimli madde kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Aynı zamanda içerisinde bulunan antioksidanların da kanser hücrelerinin artmasını azaltmaktadır.
- Siğil oluşumunu önler. Körpe yaprağında bulunan sütü siğilin üzerine düzenli olarak sürülürse siğil kısa zaman sonra kendiliğinden yok olacaktır.
- Potasyumla magnezyum mineralleri sayesinde vücut şeker oranının dengeler bu sayede diyabetli hastalar da kolaylıkla tüketilebilmektedirler.
- Birçok alanda vücudu temizler.
- Cilt sağlığı için de önemli faydaları olan bir besindir.
- Yapısında ki magnezyum ve C vitamini sayesinde saça ve köklerine sağlıklı bir görünüm katar, saçı beslemede faydaları bulunur.
- Tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyonlu kişilerin diyet menülerine eklemeleri de önerilmektedir.
Yaş İncirin Zararları Nedir?
Yaş İncirin Zararları fazla tüketilmesinden kaynaklanır. Biyolojik açıdan problem yaşamamak için doktor kontrolünde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Polene alerjisi olan bireylerin tüketmeleri alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir.
- K vitamini açısından bayağı zengindir. K vitamini doğal bir kan kalınlaştırıcıdır. Kişi eğer kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa tüketimine dikkat etmelidir.
- İshale sebep olur. Fazla tüketilmesi sindirim sisteminin dengesini bozar.
İncir Çeşitleri Nedir?
Sarılop İnciri;
Aydın, İzmir bölgelerinde yaygınlıkla yetişmektedir. 7-8 metre boyunda gençken yayvan ileriki zamanlarda sarkık bir hal almaktadır.
Ilıman iklim şartlarında yetişmektedir. Oldukça faydalı ve lezzetli bir meyvedir. Çekirdekleri iri olduğundan kurutulmaya en müsait İncir çeşididir. Eylül sonu gibi yetişmiş olur.
Sarı Zeybek İnciri;
Kurutmaya müsait bir çeşittir. Koyu renkli yuvarlak şekilde olan bir meyvedir. Kabukları oldukça incedir kolay soyulur.
60-70 gram ağırlığındadır. Yetişme zamanı eylül sonudur.
Bardacık İnciri;
Dik yapraklı, büyük bir ağaçtır. İzmir ve çevresinde yetiştirilmektedir. Kolay soyulur, bol miktarda tatlı, az miktarda çekirdeklidir.
Dağ İnciri;
Dağ İnciri Aydın’ın dağlık alanlarında yetiştirilmektedir. Kalitesinden dolayı tüketici tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir.
Doğallığı sayesinde üretiminde hiçbir kimyasala ihtiyaç duyulmamıştır.
Sıra İnciri;
Sıra İnciri İsmini kurutulması sırasındaki sıra diziminden almıştır. Gayet lezzetlidir.
İncir Nerede Yetişir
Aydın ilimizin inciri meşhurdur ve ülkemizde en çok Aydın ardından İzmir illerimizde yetişmektedir. Ülke genelinin % 80 Ege Bölgesinde geri kalan %20 ise Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinin bazı kısımlarında yetiştirilmektedir. Türkiye Dünyada incir üretiminde birinci sırada yer almaktadır.
Mitolojide İncir
Roma, Yunan ve Hint Mitolojisinde Bilgelik varlık ve bereketin sembolü olarak Yunan ve bilinir.
İlginizi çekebilecek Sirke Nedir? Sirkenin Faydalar ve 6 Önemli Zararı adlı yazımızı okumak için tıklayınız…
Kuru İncirin Faydaları adlı videoyu izleyebilirsiniz…