Güneş Tutulması Nedir?
Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi esnasında Dünya ile arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş‘i kısmen ya da tümüyle kapatması sonucunda gözlemlenen bir doğa olayıdır. Dünya yüzeyinde dar bir koridor izler ve bu yüzden herhangi bir bölge için çok ender bir olaydır.
Güneş Tutulması Ne Zaman Oluyor?
Genel zaman ile 13.34-18.53 saatleri arasında gerçekleşecek olan Tam Güneş Tutulması, Antarktika, Güney Amerika, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu’nun güneyi ve Afrika’nın güneydoğusundan izlenebilmektedir. Tutulmanın görülebileceği tek kara parçası ise Güney Amerika parçasıdır.
Yılda Kaç Defa Görülür?
Yılda iki ile beş arasında gözlemlenebilir. Bunların en çok ikisi tam tutulma olabilir.
Güneş Tutulması Hangi Evrede Görülür?
Güneş tutulması; Ay’ın Güneş ile Dünya’nın arasına girmesi sonucunda meydana gelmektedir. Tutulmanın olabilmesi için Ay’ın Yeniay Evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşma halinde olması yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çarpışması gerekmektedir.
Tutulması Ortalama Ne Kadar Sürer?
Dünya üzerinde genel olarak 9 dakika sürer. Bu süre halkalı Güneş tutulmalarında 10 dakika olmaktadır. Meydana gelmesi için Ay’ın yeni ay veya dolunay evrelerinde olması gerekir.
Tutulma Gündüz Mü Gece Mi Gerçekleşir?
Güneş tutulması gündüz gözlemlenir. Ay yeni ay evresinde olur. Dünya ile Güneş arasına giren Ay halkalı, kısmi ya da tam tutulmaya neden olabilir.
Tutulma Çeşitleri Nelerdir?
- Hibrit Güneş tutulması
- Parçalı Güneş tutulması
- Halkalı Güneş tutulması
- Tam Güneş Tutulması
Güneş Tutulması Olayı Kaç Çeşittir?
Tam, halkalı ve hibrit tutulmalar, kısmi tutulmalardan farklı olarak Ay’ın Güneş‘i tam olarak arkasına alması sebebiyle “merkezi” tutulmalar olarak da isimlendirilir. Tüm tutulmaların, yüzde 28’i tam, 35’i kısmi, 32’si halkalı ve sadece 5’i hibrittir.