YABAN MERSİNİ – LİKAPA
Yaban Mersini halk arasında ‘süper gıda’ olarak bilinir. Bazı bölgelerimizde Likapa olarak da adlandırılır. Kalp sağlığı, cilt sağlığı, diyabet yönetimi, tansiyon, kanser önleme ve zihinsel sağlığa katkı gibi pek çok faydaları vardır.
Yaban Mersinin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
1.Kan şekerini düzenler.
2.İdrar yollarını temizler.
3.Görme kaybına faydalı.
4.Beyin sağlığını korur.
5.Kalp hastalıklarından korur.
6.Sindirim sistemini düzenler.
Yaban Mersini Zararları Nelerdir?
Likapa ve Siyah çaylarda da bulunan tanen isimli bu madde aşırı tüketildiğinde hızlı kilo kaybına, kalp spazmına sebep olabilir. Diğer yandan kullanan kişinin düzenli içtiği ilaçlar varsa bu ilaçların etkisini azaltabilir.
Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?
Likapa Taze, kurutulmuş, toz haline getirilmiş, karışım halinde veya sıvı halde tüketilebilir. Turta, Kek, reçel ve dondurma yapımında kullanılır.
Yaban Mersinin Tadı Nasıldır?
Likapanın buruk bir tadı vardır. Acımsı ya da tatlı bir tat alıyorsanız, bu gerçek ya da taze olmadığı anlamına gelmektedir. Ayrıca renginden de kolaylıkla ayırt edilebilir. Koyu mor ve mavi arası bir renkte değilse muhtemelen bulduğunuz şey değildir.
Yaban Mersini Ne Renk Olur?
Likapa fundagiller ailesinin mini bir üyesidir. Mavi-mor rengi sayesinde kolayca ayırt edilebilen bu minnoş meyve, Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde, dünyada ise en çok Kuzey Avrupa ve Amerika’da yetişmektedir.
Yaban Mersini Nerelerde Yetişir?
Likapa, Ilıman iklimlere hakim olmuş üzümsü bir meyve türüdür. Kuzey Yarım Küre’nin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü de vardır.
Yaban Mersini Türkiye’de Nerelerde Yetişir?
Likapa, ülkemizde genellikle Erzurum, Trabzon, Sürmene, Giresun, Rize, İkizdere ve Uludağ gibi yerlerde yetişmektedir. Meyvelerinde değişik asit ve A,C ve B vitaminlerinin bulunduğu şekerler, tanen, petkin ve boya maddesi içermektedir. Fundagiller familyasına sahip olan ve oldukça dallı odunumsu bir kökene sahiptir.
Yaban Mersini Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?
Likapa, fidanını yetiştirmek kolay bir iştir; ancak bunun dezavantajları da vardır. Bunlardan biri, büyümesinin çok uzun zaman almasıdır. Meyve vermesi yaklaşık 3-4 yılı bulur. Bu süre sıfırdan başladığınızda yani yeni fidan ektiğiniz zaman geçerlidir. Fakat büyümüş bir fidan alırsanız, bitkinin daha kısa sürede meyve vermesi gerçekleşir.
Yaban Mersini Üretime Ne Zaman Çıkar?
Likapa, genellikle Ağustos ayının ilk Pazar günü toplanmaktadır, bu tarih eski Kelt hasat festivaline denk gelmektedir. Efsaneye göre, o gün ne kadar fazla toplanırsa, hasat o kadar iyi olacağına göre bir inanış vardır.
Yaban Mersini Kurusu Neye İyi Gelir?
Likapa kurusu kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur. Kurusu, doğal bir antibiyotiktir. İdrar yollarında iltihaplanmaya sebep olan bakterinin vücuttan atılmasında etkin rol oynamaktadır. Yüksek miktarda antosiyanin içermesi nedeniyle göz sağlığını ve görme kalitesini korur.
Yaban Mersini Şeker Hastalığına İyi Gelir Mi?
Yapılan bir araştırmaya göre, özellikle Likapa, üzüm ve elma yemenin tip 2 diyabeti gelişmesini riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Bu meyveyi tüketmenin diyabet hastalığı riskini %26 azalttığını fakat meyve sularının aynı tesiri göstermediği gözlenmiştir.
Yaban Mersini Çayı Faydaları Nelerdir?
- Kan şekerini düzenler.
- İdrar yollarını temizler.
- Görme kaybına faydalıdır.
- Beyin sağlığını korur.
- Kalp hastalıklarından korur.
- Doğal bir antidepresandır.
Yaban Mersini Diğer İsimleri Nelerdir?
Likapa, çay üzümü, çoban üzümü veya ayı üzümü de denilen bu meyve dünyada blueberry, huckleberry, whortleberry, black whortleberry, bilberry, burren myrtle, mrytille, dyeberry, hurtleberry, whinberry, wineberry adlarıyla da bilinmektedir.
Doğal (Yabani) Yaban Mersini Türleri: (Likapa)
1- Kafkas yaban mersini (Vaccinium arctostaphylos)
2-Bataklık yaban mersini (Vaccinium uliginosum)
3- Adi yaban mersini (Vaccinium myrtillus)
4- Tavşan Gözü Yaban Mersini ( Vaccinium Ashei Reade)
5- Yüksek Çalı Formlu Yaban mersini (Vaccinium Corymbosum)