KAKULE NEDİR
Kakule Orta Doğu, Asya mutfağında uzun zamandır bilinen sıkça tüketilen baharattır. Zencefilgiller familyasından Elettaria, Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır.
Batı, Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4–5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bitki cinsidir. Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabani biçimde yetişmektedir.
Kakule Bitkisi Zararları?
Kakulenin faydaları yanında zararları yok denecek oranda azdır. Bitkisinin bilinen önemli zararları bulunmaz. Ancak tüketilmeden önce uzmanlara danışılması tavsiye edilmektedir. Alerjik reaksiyon gösterenler, kronik rahatsızlıkları olan kişiler uzman doktor kontrolünde tüketmeleri tavsiye ediliyor.
Kakule Bitkisi Zararları Maddeler Halinde
- Mide sorunları
- İshal
- Kabızlık
- Baş ağrısı
Fazla tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası zararlarıdır.
Kakule Bitkisi Faydaları?
Uzmanlar tarafınca önemli faydaları bulunan bitki türü olduğu yönünde çeşitli açıklamalar yapılmıştır.
Kakule Bitkisi Faydaları Maddeler Halinde
- Mide asit miktarını düşürür. Mide bulantıları, kusma durumlarında engelleyici görevi görebilir.
- Sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilir.
- Adet döneminde spazm, kramp durumlarının yaşanmaması nedeniyle çayı tüketilebilir.
- Karaciğer – akciğer sağlığını korumak amacıyla tüketilebilecek bitkiler gurubunda yer alır.
- A vitamini açısından zengin olduğundan hafızanın güçlendirilmesi amacıyla tüketilebilir.
Kakule Kullanımı?
Bitkisinin farklı kullanım yöntemleri bulunur. Bitki şeklinde veya toz formunda tüketilebilen her alanda oldukça sık kullanılmaktadır. Yemeklerde lezzet arttırmak için kullanılır. Bunun yanında bitkisi çay veya kahve yapımında kullanılabilir.
Kakule Tadı Neye Benzer?
Kuvvetli keskin tada sahip olmasına rağmen düşünüldüğü şekilde yemeklerin tadını bastırmaz. Özellikle kendine has tadı bulunan içeceklerin tadını bozmadan içeceklere aroma katar.
Kakule Baharatı Nedir?
Tohumları reçine, nişasta gibi uçucu yağlar taşır. Hoş lezzetli kokusundan dolayı baharat olarak kullanılmaktadır. Ayrıca iştah açıcı, gaz söktürücü etkilere sahiptir. Arapça ve Farsça “Hêl”, İngilizcede “cardamom” şeklinde bilinmekte olup, çaya farklı aroma katmaktadır.
Kakule Çiçeği Nedir?
Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya’da, Güney, Batı Hindistan’da yetişen, 4-5 metre boyunda yapraklı, her mevsim yeşil kalabilen bitki cinsi çiçeği, ilkbahar mevsiminden yaz mevsimine kadar sarı renkli ufak çiçekler açar.
Çekirdek Kakule Nasıl Kullanılır?
Bitkinin çekirdeklerini havanda toz haline getirerek de tüketebilirsiniz. Bu formuna geldiğinde bitkiyi tatlılarınızda ve yemeklerinizde baharat olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Her türden yemekle tüketebileceğiniz bitkiyi tatlılarınızın üzerine ya da yoğurt içerisine ekleyebilirsiniz.
Kakule Nasıl Çiğnenir?
Tohumunu önceden kaynatmış olduğunu 1 bardak sıcak suyun içine atın. 10-15 dakika bekletin. Daha sonrasında suyunu süzün. İçine 1 çay kaşığı bal atarak tüketin
Kakule Çayı Yapımı?
Kakule Çayı yapılırken 1 tatlı kaşığı tohumu 1 su bardağı kaynamış suya eklenerek ağzı kapatılır. 10 ila 15 dakika demlenir. Demlendikten sonra ılık içilmesi gerekmektedir. Diğer bitki çaylarına eklenerek karıştırılıp içilebilir.
Kakule Nasıl Toz Haline Getirilir?
Pilav vs. yemeklerde kullanmak için kabuklarıyla havanda hafifçe dövmeniz kabuklarını ayırdıktan sonra ince hale getirmeniz gerekiyor. Ayrıca baharatlı keklerde kurabiyelerde, muhallebi gibi sütlü tatlılarda, hoşaflarda da kullanmanız mümkün.
Kakuleli Kahve Yapımı?
Bitkinin kabuğunu soyun. Dilerseniz havanda öğütebilirsiniz veya bütün şekilde de kullanabilirsiniz. Kahve, soğuk su, şeker ile birlikte cezvenin içine soyduğunuz bitkiyi ekleyin. Orta ateşte kaynatmadan ancak köpürünceye kadar Türk kahvenizi pişirip servis edin.
Kakule Yağı Kullanımı?
Kakule yağı kullanımı tercih edilecek yöntem masaj yoluyla cilde uygulamaktır. Yağı cilt üzerinde sayısız faydası bulunmaktadır. Genel bir iyileştirici, cilt parlaklığını arttırıcı özellikler taşımaktadır.
Kakule Türkiye’de Nerede Yetişir?
Türkiye’de bitkisi yetişmemektedir.
Yetiştiriciliği?
Ağacından yeterli miktarda verim alabilmek için nemli toprakta, ılık güneş ışığının filtrelendiği ortamlarda yetiştirilmesi gerekir. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksızdır. Ağacı serin ortamlarda büyük kabın içerisinde yetiştirilmeye uyum sağlayabilir.