Hikâye, olmuş ya da olacak olayları anlatan kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın olayları örgüsüne sahip olması, genellikle önemli sahne aracılığıyla tek bir yoğun etki uyandırmasıyla beraber az sayıda karaktere yer vermesiyle diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Hikâyenin Özellikleri Nelerdir?
- Gerçek veya yaşanması muhtemel olayları anlatır.
- Dört yapı unsurundan oluşmaktadır: olay, kişi, zaman, mekân.
- Romanlara göre olaylar daha kısa anlatılır.
- Olay ve durum olmak üzere ikiye ayırılır.
- Dünyada İlk hikâye örneği Boccaccio’nun Decameron adlı eseridir.
- Türk edebiyatındaki birinci hikâye kitabı ise Ahmet Mithat Efendi’nin Letaif-i Rivayat’idir.
- Hikâyenin planı : Serim, düğüm çözüm şeklindedir.
Hikâye Nasıl Yazılır?
Yazma süreci 5 temel aşamada gerçekleşir:
Hikâye nasıl yazılır;
- Hazırlık.
- Taslak metin oluşturma.
- Metni düzeltme
- Geliştirme.
- Yazılan metni paylaşma.
Korku Hikâyesi Nedir?
Pek çok korku yazarının günümüzde cesurca dehşet öğelerine başvurmasının nedeni budur. “Korku yazmaya” dair konular kaleme almak çoğu insanın ilgisini çekebilecek bir konu değildir. Gerçek korku kişiye özel dokunuşuyla sinsice okurun içine nüfuz eder.
Dede Korkut Hikâyesi Nedir?
Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı öyküleridir. 14. yüzyılda anonim yazar tarafından yazılmıştır. On iki destansı öykü ve önsözden oluşur. Tarih boyunca dilden dile, anlatıcıdan anlatıcıya aktarılmıştır.
Ömer Seyfettin Hikâyeleri Nelerdir?
- İlk Cinayet
- Diyet
- Kaşağı
- Kütük
- Başını Vermeyen Şehit
- Bir Kayışın Tesiri
- Pembe İncili Kaftan
- Primo Türk Çocuğu
- Perili Köşk
- Bahar ve Kelebekler
- Keramet
- Yalnız Efe
- Ant
- Kesik Bıyık
- Forsa
Durum Hikâyesi Nedir?
Rus yazar Anton Çehov durum hikâyesiyle ilgili ilk örnekleri vermiştir. Çehov tarzı ismiyle de bilinen yazı türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından daha fazla hislerinin, düşüncelerinin, izlenimlerinin ön plana çıktığı durum öykülerinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Olay Hikâyesi Nedir?
Olayı merkeze alarak olay örgüsü, kişi, zaman, mekân gibi unsurları serim ardından düğüm sonrasında çözüm bölümleri şeklinde dinleyiciye aktarır. Olay öyküleri sahip oldukları özellikler açısından değerlendirildiğinde romanın kısa halidir şeklinde özetlenebilir.
Hikâye Çeşitleri Nelerdir?
- Olay (klasik vaka) hikâyesi
- Durum (kesit) hikâyesi
- Modern hikâye
Mitolojik hikâyeler nedir?
Mitoloji; eski zamanlarda gelmiş, yaşamış olan ulusların inandıkları tanrıların, kahramanların, devlerin, perilerin hayatından bahseden öykülerdir. Her toplumun kendine özgü mitolojik hikâyeleri vardır.
Dünya Edebiyatında İlk Hikâye;
Dünya edebiyatındaki ilk hikaye 14. yüzyılda yaşamış olan İtalyan şair Giovanni Boccaccio tarafından kaleme alınan Dacemeron Hikâyeleridir. Giovanni Boccacci Dacemeron Hikâyelerini 1349 senesinde yazmaya başladığı 1352 yılında ise bitirdiği bilinmektedir.
Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatında Hikâye;
Türkiye’de Tanzimat dönemi Türk edebiyatıyla ilgili fazlaca çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların büyük çoğunluğu şiir ile roman türleri üzerinedir. Öykü türlerine diğerleri kadar önem verilmediği görülür. Yazar, bu ihtiyacı göz önünde bulundurarak öykülerini daha çok tahlile dayalı olarak inceliyor.
Mesneviden Hikâye nedir?
Mesneviden Hikâye, İslam dünyasında oldukça geniş kitlelere yayılmış olan tüm dünyaca yaygınlaşmış aynı zamanda birçok dile çevrilmişlerdir. Bu eserlerde fazla sayıda konu içeriği vardır.
Birçok öykü birbirine bağlı olarak yazılmıştır. Bazılarında felsefi akımlara kaymış bazılarında ise direk ayetlerden hatta kelamı kibar denilen İslam âlimlerin sözlerinden alıntılar yapılmıştır. Dört büyük dinden bahsedilen olaylar yüzünden adeta İslam ansiklopedisi yâda dinler tarihi ansiklopedisi gibi düşünülebilir.
Milli Edebiyat Döneminde Hikâye Nedir?
Millî Edebiyat dönemi hikâyelerinin ortak özellikleri; ülke sorunlarına ağırlık vermek, bunların üstesinden gelebilecek kahramanlar, düşünceler geliştirmek, betimleme ile çözümlemede de gerçekçiliğe yönelmek şeklinde özetlenebilir.
Fakat her sanatçı, kendi kişiliğini, yolunu belirlemiş, eserlerini ise bu doğrultuda vermiştir.
Cumhuriyet Döneminde Hikâye;
- Gerçekçi ve gözleme dayalı öykü yazarlar.
- Sait Faiköyküde giriş, gelişme, sonuç bölümlerini kaldırmıştır.
- 1940’lı yıllarda; Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun mevcut durumu, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaysa toplumdaki ahlak çöküntüsü gibi konular işlenmiştir.
- 1950’li yıllarda; küçük memur, işçi, köylü, kasabalı insanların sorunları anlatılır.
- 1960’lı yıllarda; yazar sayısı artar, ona bağlı olarak konular çeşitlenir. Yine işçi, köylü, şehirlerin kenar mahallelerindeki insanların sorunlarını ele alır.
- 1970’li yıllarda; siyasal, toplumsal, günlük konular ele alınmıştır.
- 1980li yıllarda; birey merkezli yazılan öykülerdir. Güneydoğu Anadolu’yla Doğu insanın sorunları verilirken, bunların politikaya malzeme edilişi eleştirel bakışla incelenir.
Hikâyenin Unsurları Nelerdir?
- Olay: Öyküdeki yaşantı veya durumdur.
- Kişiler: Olayın yaşanmasında etkili olan veya olayı yaşayan kişilerdir.
- Yer: Olayın yaşandığı mekândır.
- Zaman: Olayın yaşandığı dönem mevsim ya da gündür.
Modern Hikâye Nedir?
Modern Hikaye 1920 lerde ortaya çıkan türdür. İnsanların her gün gördükleri fakat üstüne düşünmedikleri olayların arkasında yatan durumlar biraz hayal, biraz gerçek olmak üzere olağanüstülüklerle süslenerek okuyucuya sunulur.
Klasik Hikâye Nasıl Yazılır?
Olaylar zinciri, zaman, kişi, yer öğesine bağlıdır. Olaylar hikâye planında ki, sırasına uygun olarak anlatılır. Teknik, Fransız sanatçı Guy de Maupassant tarafından geliştirildiğinden ‘Maupassant tarzı öykü” denir.
Hikâye Nasıl Yazılır? İzlemek İçin Tıklayın