HAVUÇ FAYDALARI
Havuç, maydanozgiller ailesinden, koni şeklindeki etli kökü sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu kültür bitkisidir. Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, Yerebatan, yerotu, yerekaçan, kızıl ot vb. değişik isimlerle kullanılır.
Havuç Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı bitkiler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Kökü toprağın altında gelişerek büyüyen salata ve yemeklerde yaygın kullanılan faydaları bir hayli fazla kış sebzesidir. İçeriğinde A Vitamini bulunması nedeniyle Göz sağlığına faydaları halk arasında bilinir.
Havuç Faydaları Nelerdir Madde Madde
- İçerisindeki A vitamini karaciğeri kuvvetlendirir.
- Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Ara öğünlerde 1-2 küçük dilim tüketilmesi tokluk hissi verir.
- Karaciğer fonksiyonlarının korunmasında, sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
- Cildi canlandırır, güzelleştirir.
- Yaşlanmaya bağlı oluşan ağrı ve sızıları suyunu içerek azaltabilirsiniz.
- Doğal A vitamini kaynağı olduğundan dolayı göz sağlığını, görme gücünü artırır.
- Potasyum ve posa içeriğiyle kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır.
- Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlenmesi üzerinde etkileri görülür.
- İçerdiği vitaminlerle kanser oluşumunu engelleyicidir.
Havuç Zararları Nelerdir?
Havucun fazla tüketilmesi vücutta yüksek seviyelerde A Vitamini toplanmasına neden olur. Severek tükettiğimiz havucun aşırı tüketiminin sağlığımız açısından çeşitli zararları ortaya çıkabilir
Havuç Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Bazı çalışmalar sonucunda havucun küçük çocuklar için güvenli olmadığını kanıtlamaktadır. Bu nedenle bebeklere ufak dilimleri verilmesi önemlidir.
- Cilt döküntüleri, ishal, anafilaktik reaksiyonlar, kurdeşen ve şişlik gibi Alerjik reaksiyonlara neden olabilir
- Ciddi miktarda alındığında ciltte anormal sarı-turuncu renk bırakabilir.
- Anne sütünün lezzetini değiştirdiği ispatlanmıştır. Emziren kadınlar tüketimini veya suyunun tüketimini aşırı yapmaktan kaçınmalıdır.
İçerisinde Bulunan Vitaminler Nedir?
Sağlığımıza faydalarını sıralayacak olursak; İçerdiği A, B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
Günde Kaç Tane Havuç Yenmeli?
Günde sadece 2 tane yemek sizi hem kardiyologdan hem de onkologdan uzak tutmaya yarayabilir.
Çok Fazla Yersek Hangi Problemlerle Karşılaşırız?
Düzenli tüketildiğinde, karoten maddesi, cildin rengini değiştirmeye başlıyor. Tabii ki bu durum geçicidir. Yemeyi bıraktığınız zaman, ten renginiz de normale dönecektir. Zaten ısrarla aşırı ve sürekli yenilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hangi Hastalığa İyi Gelir?
Sağlığa faydalarından birçoğu içerdiği liften gelmektedir. Yapılan çalışmalar akciğer, meme, prostat ve kolon kanseri riskini azalttığını göstermiştir.
1 Adet Havuç Kaç Kalori?
Önemli lif kaynağı ve düşük kalorili olan orta boyunda 25-30 kalori vardır.
Havuç Suyu Faydaları?
Suyu içerdiği yüksek miktarda beta-karoten, vitamini ve mineralleri sayesinde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan eklem ağrılarına karşı faydalıdır.
En Çok Bilinen Havuç Suyu Faydaları
- Kolesterolün düşürür.
- Kalp rahatsızlıklarına etkilidir.
- Cilt güzelliğini arttırabilir.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
Siyah Havuç Nedir?
Siyah havuç yaygın tükettiğimiz ve bildiğimiz turuncu havuçtan daha fazla besin değerlerine sahiptir. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri ve vitamin büyük oranda karşılamaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırmaktadır.
Mor Havuç Nedir?
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra mide hastalıkları ve göz sağlığı için antioksidan görevi görmektedir. Bazı yörelerde şalgam havucu olarak da isimlendirilir. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze tüketilebilir.
Kırmızı Havuç Nedir?
K, A, C vitaminleri bakımından zengin bir besin olan kırmızı havuçta ayrıca bakır, selenyum, çinko, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunur. Diğer türlerinden ayıran en önemli özelliği ise ona rengini veren antosiyanidin maddesidir.
Beyaz Havuç Nedir?
Bilimsel literatürde Patinaca sativa isimleriyle bilinene yabani havuç, maydanoz ailesine ait besin türüdür. Etli bir sebzedir. Kirli beyaz rengi bulunur. Anayurdu Avrasya topraklarıdır.
Hangi Mevsimde Yetişir?
İlkbaharda yetişen enginar, bakla, barbunya, patlıcan, kabak, domates, bezelye gibi sebzelerden biridir. İlkbahar meyvelerinde olduğu kadar ilkbahar sebzeleri çok fazla tüketilmektedir.
Türkiye’de Nerede Yetişir?
Günümüzde yetiştirilen bölgeler arasında en çok Akdeniz Bölgesi yer almaktadır. Antalya, Hatay ve Mersin illerimizde bol miktarda yetiştirilir.
Havuç Ne Zaman Ekilir?
Tohumu ekimi çoğunlukla Sonbahar, İlkbahar ve yaz ayları içerisinde tavsiye edilir. Tohum ekimi ve kalitesi hasadın verimliliği açısından önemlidir. Tohumu ekim derinliği 2-3 cm, sıralar üzeri mesafe 5-10 cm, sıralar arası 25-35 cm arasındadır.
Ne Zaman Toplanır?
Olgunlaşma süresi çeşitlerde farklılık gösterir, erkenci olanlarda 8-10 hafta, Nantes gibi orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Havucun Cinselliğe Faydaları?
Yüksek derecede A vitamini içeren havuç cinsellik hormonlarını aktive ediyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar havucun düşünme gücünü artırdığı gibi iktidarsızlığa karşı önleyici bir gücü olduğunu da ortaya koydu
Havucun Beyne Faydaları?
Beyni korur: Sinir hücreleri üzerinde artı etki oluşturur. Beyin sağlığının olumlu yönde etkilenmesine yardımcı olmaktadır. Hasar, yaşlanma, darbe ve sonrası beyin hücreleri zarar görür. Tüketerek hücrelerin onarılmasına destek verebilirsiniz.
Havuç Kilo Aldırır Mı?
Çiğ olarak yendiğinde kan şekerini “zıplatıp”, insülin dalgalanmalarına yol açmıyor, kilo almanıza neden olmaz! Bu tür problemler ”pişince” ortaya çıkmaktadır. Özetle çiğ havucun değil, pişmiş havucun glisemik yükü fazla olduğundan, çiğ halinden değil pişmiş halinin fazla tüketilmesi zararlı olabilir
Çağla adlı yazımızı okumak için tıklayınız…
Havucun yedi faydasını ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız videoyu izleyebilirsiniz…