Kaybolan Bir Çeşme mi Yoksa Tarih mi?
Erzurum’da Osmanlı döneminden kaldığı düşünülen ve zamanla gecekonduların arasında kaybolmaya yüz tutmuş tarihi, asırlık çeşmeler gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen Erzurum Kalesi – Çifte Minareli Medrese – Ulu Cami ve Üç Kümbetler etrafında yapılan çalışmalar kuşkusuz her kesimin takdirini topladı.
Büyükşehir Belediyesi Arsalarını Hibe ederek Projeye Katkı Sağlamıştı
Özellikle Bakanlığın bu alana el atmasıyla birlikte, Yakutiye Belediyesinin İmarı Revizyon edilerek, yapılaşmaya açılan birçok alan yapılaşmaya kapatıldı.
Büyükşehir Belediyesi Mehmet SEKMEN döneminde bu alandaki arsalarını Yakutiye Belediyesine hibe etti. Özel şahıs mülkleri kamulaştırıldı ve imar da çevre arsaların kat adetleri yarı yarıya düşürülerek yoğunluklar azaltıldı.
Yakutiye Eski Belediye Başkanı Ali KORKUT’un Prestij Projesi
Tarihi dokuyu kapatan ve kötü görünen 800 civarı gecekondu Yakutiye Eski Belediye Başkanı Ali KORKUT döneminden yıkılınca, yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran tarihi eserler görünür oldu. 200 Dönüm yaklaşık 30 Futbol Sahası büyüklüğündeki alan temizlenince Yakutiye adeta yeni bir siluete kavuştu.
Üç Kümbetler Erzurum’da gezilecek yerler listesinde 1.Sırada
Erzurum Kalesi – Çifte Minareli Medrese – Üç Kümbetler SİT alanı Erzurum’da gezilecek yerler listesinde 1.Sırada, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Taşlarından adeta şiir akan tarihi mekânlar gün yüzüne çıkartıldı ve Erzurum turizmine, dolayısıyla şehrin ekonomisine katkı sağlanarak büyük bir hizmet halkın hizmetine sunuldu.
Usta Gazeteci Öztürk AKKÖK Gündeme Taşımıştı
Erzurum’un önde gelen ve en çok okunan gazetegüncel, erzurumajans gibi yerel ve en çok takip edilen ulusal haber siteleri, televizyonlar ve usta gazeteci Öztürk AKKÖK ‘ün sorunu kaleme almasıyla hızlanan çalışmalar son dönemler de yavaşladı.
Peki, sonrasında ne oldu?
Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi olayın büyük bir kısmını çözdükten sonra mevzuyu rölantiye bıraktı. Belki de biraz da alt kademe belediyeleri, anıtlar kurulu, müze müdürlüğü, kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulu gibi kurumların önünü açtı ama bu kez işler yavaşladı.
Bu Görüntü Erzurum ’a Yakışıyor mu?
Tarihi sit alanının hemen yanı başında zamana âdete meydan okuyan tarihi çeşme bakımsızlık ve ihmal nedeniyle çöp toplama alanına dönüşmeye başladı. Bu çeşmenin imar planına işlenip güzel bir peyzaj çalışmasıyla SİT alanına erişiminin sağlanması başarılı hizmetleriyle takdir toplayan Yakutiye Belediyesi için zor olmamalı.
Müze Yetkilileri, Diplerindeki Tarihi Eserleri Göremiyor mu?
Vatandaşlar kıyıda köşede kalmış bu tarz tarihi eserlerin ortaya çıkartılmasını, aslına uygun şekilde yeniden restore edilmesini istiyor. Müzeye sadece 300 metre mesafede, tesadüfen gördüğüm, bu ve bunun gibi tarihi eserler bir önce kaydedilerek korunmaya alınması gerekmiyor mu?
Kaybolan Tarihi Koruma Altına Almak Kimin Görevi?
Tabi ki herkesin görevi ama özellikle bu konuda görevlendirilmiş resmi kurumlar var. Burada tarihi bir çeşmenin olduğunu ilgili belediyeye bildirmesi ve çevresiyle birlikte korunacak, önünü arkasını açacak ve çeşmeyi ortaya çıkaracak şekilde imar planlarına işletmesi gereken Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma kurulunun görevi değil midir?
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Güven Yavuz
başta olmak üzere Yakutiye Belediyesi İmar Müdürlüğünü ve konuyla alakalı her kurumu görevini yapmaya davet ediyorum.
Tescilli Tarihi Çeşme İmar Planında Neden Yok ?
Gecekondular arasında kaybolan tarih, yıkımlar sonrası gün yüzüne çıktı fakat Yakutiye Belediyesinin imar Planında bu tarihi çeşme görünmeyince korunmasız kalmış oldu. Yavaş yavaş çöp alanına dönüşen bu çeşmenin taşlarını yarın bir gün bir iş Makinasının kepçesinde görürseniz hiç şaşırmayın.
Çeşme fark edilmeyince İmar planında Çevresi yüksek katlı binalar ile çevrilmiş, inşaatlar henüz yapılmamış, çeşme hala kurtarılabilir ama bu şekilde bir İmar Planı ile bu çeşme görünmeyecek, zamanla baskılanacak ve bir gün kaybolup yitip gidecek ve bir tarih son bulacak.
VATANDAŞ SORUYOR
Ecdada Saygınız Bu mu?
Bu güzel vatanı ayaklarımızın altına seren, yüzbinlerce şehit vererek her bir karışını kan ile sulayan, her yıl Ecdada Saygı Yürüyüşü ile o tarihi günleri hüzünle hatırladığımız Ecdadımıza, hak ettiği bu saygıyı lafla değil, davranışla, icraatla göstermemiz ve bu ruhu gelecek nesillere aktarmamız gerekmiyor mu?
ALKIŞ?
31 Mart 2024 Yerel Seçimlerde Kalesi Erzurum’da büyük bir oy kaybı yaşayan Ak Partinin, en çok oy aldığı Yakutiye İlçesi Belediye Başkanı Dr. Mahmut UÇAR halkta bir karşılığının olduğunu herkese göstermiş oldu.
Sayın Başkanı Erzurum’da gezilecek yerler listesinde 1.Sırada bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Erzurum Kalesi – Çifte Minareli Medrese – Üç Kümbetler SİT alanının bakımında göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkür ediyorum.
25. Boyut Kanalının Kültür Yolu | Üç Kümbetler | Gürcü Mehmet Paşa Camii | Yakutiye | Erzurum videosu izlemek isterseniz tıklayın
Bir önceki yazımı okumak için tıklayın
Önemli
Sizlerde gündem olmasını istediğiniz sorularınızı direk muhatabına sormak üzere bana yazabilirsiniz. Haber konusu bilgi ve belgeleri aşağıdaki adresten haber merkezimize ulaştırmanız önemli.
Adresim : Eski İl Emniyet Müdürlüğü Karşısı Öner Apt Kat 3
Telefonum : 0532 507 03 67
Ben kim miyim? Biyografim için tıklayın