Kızamık Hastalığı Nedir? Bu Belirtileri Görüyorsanız Aman Dikkat!
Kızamık nedir? Genelde suçiçeği hastalığı ile benzerlik gösterdiği için kafa karıştırmaktadır. Kızamık belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, kızarıklık, gözlerde ışığa duyarlılık, boğaz ağrısı, yaygın vücut döküntüsü bulunabilir. Döküntüler baş ve boyun bölgesinden vücuda yayılır.
Aşı ile önlenebilen bu hastalığa çocukluk çağı aşısı olan kızamıkçık-kabakulak aşısı ile koruma sağlanabilir. Aşı, genelde çocuklara küçük yaşlarda belirli dönemlerde uygulanır.
Hastalık özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde veya hamile kadınlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle aşı halk sağlığı için önemlidir.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık nedir? Belirtileri nelerdir? diye baktığımızda kişide başlangıçta ateş, halsizlik seklinde belirtiler görülmektedir. Daha sonraki belirtilerle birlikte ise hastalık daha belirgin ve ağır hale gelebilmektedir.
İşte Hastalıktan Önce Sıkça Görülen Belirtiler
Kızamık nedir? Belirtileri Nelerdir?
Ateş: 38-40°C arasında yüksek ateş görülür.
Öksürük: Kuru öksürük önemli belirtilerinden biridir.
Hapşırma: Özellikle hastalığın ilk aşamasında sıkça görülür.
Göz İçi Sulanma, Kızarıklık: Gözlerde daralma, sulanma görülebilmektedir.
Boğaz Ağrısı: Yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı yaşanabilir.
Kızarıklık-Hassasiyet: Ağız içinde, dilde çeşitlilik, aralıklar görülebilir.
Vücut Ağrıları: Kas ve eklem ağrıları yaygın olabilir.
Döküntüler: Yaklaşık 3-5 gün sonra çeşitli bölgelerdeki kızarıklıklar, değişimler başlar. Değişimler genelde baş, boyundan başlar. Döküntüler küçük kırmızı bölgelerden oluşur, birleşerek büyük boyutlara evrilir.
Hastalık, belirtilerin başlamasından önce 2-4 gün boyunca görülür. Verilerinin belirtileri 7-10 gün sürer, ancak iyileşme süreci kişiden bireye değişebilir.
Kızamık Olunca Ne Olur?
Yaygın olarak bulaşan bir virüsün nedeni olduğu hastalıktır. Virüs, solunum yoluyla insanlarda bulaşır, vücudu etkileyerek çeşitli yapılar, bileşenlere yol açabilir.
Kızamık, yoğunluk sistemi zayıf, aşılanmamış kişilerde bazı hastalıklara yol açabilir. Bu sorunlar arasında zatürre (akciğer enfeksiyonu) ,orta kulak yolları benzeri hastalıklar olabilmektedir. Özellikle hamile kadınların, bağışıklık sistemi zayıf bireyler için kızamık risktir.
Kızamık Nasıl Bir Hastalıktır?
Kızamık nedir diye baktığımızda Morbillivirus adındaki virüsün neden olduğu, burun veya ağız yoluyla solunum sırasında virüs içeren damlacıkların solunması ya da temasıyla bulaşan bir hastalık olduğunu görürüz.
Aşı ile önlenebilir bir salgındır. Aşı hastalıktan önce yapılır koruma sağlar, çocuklara küçük yaşlarda uygulanır. Aşı, toplumsal bağışıklığının arttırılması, bu hastalığın önüne geçilmesi için önem arz etmektedir.
Kızamık Nasıl Başlar?
Kişinin solunum yoluyla bulaşır, enfekte kişinin öksürmesi, hapşırması, konuşması sonucu ortaya çıkan damlacıkların solunması yoluyla başlar.
Kızamık nasıl başlar diye bakıldığında en önemli etkenin solunum, kapalı alanlarda özellikle kişilerin yakın temasından daha çok kaynaklandığı görülebilir.
Kızamık nasıl başlar? en somut şekilde vücutta herhangi yerlerinde topluca kızarıklıkların oluşmasıyla başlar.
Kızamık Olan Kişi Banyo Yapabilir Mi?
Evet, hasta kişiler banyo yapabilirler. Banyo yapmak, sürecin gidişatını, iyileşme sürecini etkilemez. Ancak kişinin bazı dikkat etmesi gereken hususlar vardır:
Hijyen: Geçiren kişiler, banyo yaparak hijyenlerini sağlamalıdırlar. Yüz aynı zamanda vücut düzenli olarak yıkanmalıdır.
Temalar: Kullanılan havlu, diğer kişisel eşyalar ayrı tutulmalı mümkünse diğer kişilerle paylaşılmamalıdır.
Uygun sıcaklık: Banyo suyu sıcaklığı uygun olmalı, aşırı sıcak soğuk su kullanılmamalıdır.
Kızamık Olan Ne Yapmalı?
Kızamık olan kişi, belirtilerin hafifletilmesi, iyileştirme sürecinin desteklenmesi için çeşitli önlemler almalıdır. Süreçte dinlenilmeli, bol miktarda sıvı alımı önemlidir.
Vücut direncinin güçlü kalması için beslenmeye önem verilmelidir. Hastalar, rahatlama için sıcak duşta, ılık suda banyo yapabilirler. Eller, ağız, burun sık sık yıkanmalıdır.
Kızamık Kaç Günde Geçer?
Belirtileri, hastalık süresi farklılık göstermektedir. Kişinin sağlık durumu, yaş, sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır.
Döküntülerin ortaya çıkmasından sonra, hastalarda iyileşme süreci başlar. Döküntülerin tamamen kaybolması, hastalık belirtilerinin iyileşmesi birkaç gün ila 1 hafta boyunca elde edilebilir.
Aşı Olan Çocuk Kızamık Olur Mu?
Aşısı olan çocuklarda hastalığın gelişme ihtimali oldukça düşük. Aşı, yüksek oranda korunma sağlar, kızamık geçirme riskini önemli ölçüde azaltır. Ancak hiçbir aşı veya koruma yöntemi yüzde 100 garantili değildir.
Kızamık aşısı, MMR aşısı olarak bilinir. Bu aşı, genelde 12-15 aylıkken ve 4-6 yaş arasında olmak üzere iki doz halinde uygulanır.
Aşının ilk dozu 12-15 aylıkken, ikinci dozu ise 4-6 yaş arasında yapılır. Aşılanma programı, çocukların hayatlarının korunması, toplumun parçalarının korunması amacıyla uygulanmaktadır.
Eğer bir çocuk, iki doz aşı yapmışsa, kızamığa yakalanma olasılığı oldukça düşüktür. Aşı, hastalığın hafifletilmesine veya hiç yakalanmamasına yardımcı olabilir.
Kızamık Hangi Aylarda Çıkar?
Herhangi mevsimsel döngüye bağlı olarak ortaya çıkan hastalık değildir; yıl boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Herhangi ayda enfekte kişilerle temas sonucu bulaşabilir.
Ancak kış ve ilkbahar dönemlerinde daha yaygın olarak görülebilir. Bu aylarda insanların kapalı alanlarda daha fazla zaman alacağı, bundan dolayı bağımsız olarak kolayca yayılabileceği dönemlerdir.
Toplumda yeterli aşılanma oranları sağlanmazsa, kızamık büyüklükleri bu aylarda daha yaygın olabilir.
Kızamık Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Hastalığının teşhisi, tedavisi genellikle çocuk sağlığı hastalıkları (pediatri) hizmetleri tarafından yürütülür.
Pediatri hastalarında, çocuklarda görülen hastalıkları, tedavi ve aşılar gibi odaklanmış odaklıdır, kızamık dahil olmak üzere çocukluktaki birçok ülkede tanı, tedavi amaçlı görev alırlar.
Eğer şüphelenilen belirtiler görülürse, en yakın sağlık sistemine başvurulması, bir sağlık uzmanından yardım alınması önemlidir.
Kızamık Hangi Yaşlarda Görülür?
Genelde çocukluk döneminde görülen hastalıktır, ancak her yaşta kişide de olması muhtemeldir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan, aşılanmamış her yaştan bireyde görülebilir.
10-14 gün gelişiminin ardından belirtilerini gösterir. Hastalık belirtileri başladığında ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, halsizlik, vücut ağrıları, boğaz ağrısı gibi solunum yolu belirtileri ortaya çıkıyor
Kızamık İz Bırakır Mı?
Deride kalıcı izler bırakmaz. Ancak nadir durumlarda, ilgili ciddi enfeksiyonlarda, ciltte ya da dokularda izler oluşabilir. Döküntüleri hastalığın iyileşme sürecinde kaybolur, ciltte kalıcı izler bırakmazlar.
Diyabet Nedir? merak ediyorsanız tıklayın
acibademsaglikgrubu kanalının “Kızamık Nedir? Belirtileri Nelerdir?” adlı videosunu izlemek için tıklayın