Röntgen adını Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen ‘den almıştır. Sembolü R’dir. İlk 1 gram havada oluşturduğu 87 erglik iyonlaşmaya bedel x ışını, gama ışını 1 R olarak tanımlandı. Günümüzde röntgen SI ölçü sistemine göre yeniden tanımlanmıştır.
Röntgen Nasıl Çekilir?
Röntgen Nasıl Çekilir; Tomografilerde hasta makinenin içine yatay şekilde yerleştirilir. Yaklaşık 15 dakika süren istenilen bölgenin kesitleri alınana kadar devam etmektedir. Akciğer, iskelet sistemi, diş gibi sert dokuların doğrudan film alınır.
Röntgen Çeşitleri Nelerdir?
Ağız içi görüntüleme Bite-wing radyografi, periapikal radyografi, oklüzal radyografi dijital radyografi gibi çeşitlere sahiptir. Ağız dışı çeşitleri ise panoramik radyografiler, tomografiler, sefalometreik projeksiyonlar, bilgisayarlı tomografiler olarak sıralanabilir
Röntgen Zararlı Mı?
Zararları daha çok X-ışınlarının dokudan geçerken, molekül veya atomlarla etkileşerek, iyonlaşmaya neden olmasından kaynaklanır. İnsan dokusunda iyonlaşma, DNA hücrelerinde hasara sebep olabilir. Potansiyel X-ışınlarının bu tür zararları olsa da, tanısal amaçlı kullanılan X-ışınlarının sağlığa zararları, yan etkileri oldukça azdır.
Radyasyon İçerir Mi?
Evet içerir. Tıbbi cihazlardan
- Röntgen
- Floroskopi
- Mamografi,
- Bilgisayarlı tomografi,
- Anjiyografi cihazları
Çalışır durumdayken çevreye yüksek enerjili radyasyon yaymaktadır.
Yılda Kaç Kez Röntgen Çekilebilir?
Yıllık maksimum doz 5 mSv. Radyasyon dozuna maruz kalabilmek için 40 kez akciğer röntgeni çektirmek gerekmektedir.
Yıllık doza ulaşabilmek için yaklaşık 4 kez tomografi çektirebilirsiniz. Fakat yılda 1 tomografinin bile zararları konusunda uzmanlar uyarıyor
Radyasyon Vücuttan Ne Sürede Atılır?
Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum’un tamamı pratik şekilde 24 saatte atılır. Eğer iyot-131 kullanılıyorsa vücuttan tamamen temizlenmesi için 1 ay geçmelidir. Galyum-67, Talyum-201 radyoaktif maddeler de 12-13 günde atılırlar.
Radyasyonu Ne Önler?
Radyasyondan korunma yöntemleri arasında; Yatarken modem başta olmak üzere tüm elektrikli cihazları kapatılmalıdır. Saç kurutma makinelerini aralıklı kullanılmalıdır. Fişe takılı kullanılmayan elektrikli cihazlar kapalı tutulmalı fişten çekilmelidir.
Radyasyonu Vücuttan Atmak İçin Ne Yapmalı?
Dr. Feridun Kunak, vücuttaki zehirleri atmanın en büyük yolunun su içmek olduğunu bildirdi. İçerisinde maydanoz, limon, nane, hibiskus olan doğal karışımın tarifini veren Kunak, radyasyonu atan karışımın yarım saat bekletildikten sonra tüketilmesini tavsiye ediyor.
Periapikal Röntgen Nedir?
Yaygın kullanılan bir ağız görüntüleme tekniğidir. Dişler çevresindeki kemikler hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. Açıkta kalan krondan kökün ucuna kadar tüm dişi destekleyen kemikleri gösterir.
Panoramik Röntgen Nedir?
Çenelerin, tüm dişlerin birçok rahatsızlığın tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmleridir. Panoramik, çene, dişlerde gözle görülemeyen çürük, kist ve tümör oluşumların teşhisinde kullanılıyor.
Sefalometrik Röntgen Nedir?
Kemikler yumuşak dokuların arka, ön ve yan pozisyonlarda, aynı filmde görüntülenmesidir. Hastanın profiline ya da başın yan görünüşüne konsantre olan teknisyen, sefalometrik çekerken gerekli olan belirli kriterlere göre hastayı konumlandırır.
UYKULUK Nedir adlı yazımızı okumak için tıklayınız…
Röntgen nedir, hangi durumlarda çekilir ve daha fazlasını öğrenmek için videoyu izleyebilirsiniz.