Domates
Domates, patlıcangiller familyasından bitki türüdür. Her ne kadar sebze türü olarak bilinse de esasen meyve kategorisine girmektedir. Kırmızı rengini aldığı likopen maddesi sağlık açısından faydaları adeta mucize değerindendir.
Domatesin Faydaları Nelerdir?
Çekirdekleri hazmı kolaylaştırıcı, bağırsakları harekete geçirici görev üslenmiştir. Kalori oranının düşük olması, rahatlıkla tüketilebilen meyve haline getirmiştir. Bilinen diğer faydaları ve neden tüketmemiz gerektiğini gösteren domatesin faydaları şu şekildedir;
Domatesin Faydaları Nelerdir Madde Madde
- Düşük kalorili besin olduğundan dolayı zayıflamak isteyenler veya kilo kontrolü yapmak isteyenler tüketebilir.
- Kan şekerini düzenler.
- Lif bakımından zengin gıda olduğundan kabızlık ve hemoroid gibi bağırsak sorunlarının önüne geçer.
- Günde bir adet yemek vücudun ihtiyacı C vitamininin %20’sini, A vitamininin %10’unu karşılamaktadır.
- Cildin daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar.
- Kanser hücreleri ile savaşır.
- Kalp ve kaslar açısından önemlidir.
- Genellikle ileri yaşlarda görülen göz sorunu katarakt oluşumunu geciktirir.
Domatesin Zararları Nelerdir?
Organik olmayan domatesin faydaları biranda domatesin zararları şeklinde karşınıza çıkabilir. Beta-bloker ilacı kullanan hastalar aşırıya kaçmadan tüketmelidirler.
Domates Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Çok aşırı tüketilmesi durumunda böbrek sağlığına zararları vardır.
- Yapraklarının tüketimi güvenli değildir. Büyük miktarlarda yenmesi zehirlenmeye neden oldukları bilinmektedir.
- Böbrek hastalarının tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir, potasyum seviyesini sağlıksızlaştırabilir. Böbrek için potasyum önemli maddedir.
- Yaprak zehirlenmesinin diğer belirtiler arasında boğaz ve ağızda ciddi tahriş, baş dönmesi, baş ağrısı ve ciddi vakalarda ölüm olabilmektedir.
İçerisinde Bulunan Vitaminler?
Lif açısından zengin besindir. Âdetinde ortalama 1 gram lif bulunur. C ve A vitaminleri, folik asit ve potasyum bakımından zengindir. Günde 1 orta boy yiyerek C vitamini ihtiyacınızı %15-20’sini, A vitamini ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilirsiniz.
Domates Sebze Mi Meyve Mi?
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanmaktadır. Buna göre pek çoğumuzun sebze diye isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir.
Domates Hangi Hastalığa İyi Gelir?
Diyabet, cilt problemleri ve idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Sindirimi artırır, kan dolaşımını uyarır, kolesterol seviyelerini azaltır, sıvı dengesini artırır, böbrekleri korur, vücudu detoksifiye eder, erken yaşlanmayı önler ve iltihabı azaltır.
Domates Kalorisi?
İçerisinde ortalama 17 kalori bulunduğunu söylemek mümkün. Tabii boyuna ve türüne göre19 kaloriye kadar çıkabilir.
Domates Kurusu Nedir Faydaları?
Domates Kurusu salçalık cinsi domateslerin kurumuş halidir. Yaklaşık %94-95 civarında su oranına sahiptir. İçindeki suyun kurutulması ile yaklaşık 15-18 kg malzemeden 1 kg domates kurusu kalmaktadır. Kurutma ile üründeki su uzaklaşır ve ürünün özü kalır.
- Vitamin deposudur
- Kanser savaşçısı
- Antioksidan deposudur
- Göz Sağlığını korur
- Demir yetersizliğine bağlı kansızlığı/anemiyi önler.
Siyah Domates Nedir?
Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ama antioksidan bakımından güçlü besindir. Aynı zamanda Akdeniz domatesi diye bilinir. Bilimsel literatürde kumato adıyla geçen siyah domates olgunlaştıkça siyah rengini almaktadır.
Salçalık Domates Nedir?
Salçalık domates tohumu şekli itibariyle basık görünüme sahiptir. Kurumuş tohum taba renginde olup tüylü veya tüysüz yapılarda olabilir.. İyi korunup uygun şartlar sağlandığında 5 ila 6 yıl muhafaza edilebilir.
Şeker Domatesi Nedir?
Şeker Domatesi Cherry çeşitlerinden biridir. Meyveleri tatlı ve suludur. Kiraz çeşidinden sonra tercih edilen türdür. Tanesi 80 – 90 gram ağırlığındadır.
Domates Hangi Mevsimde Yetişir?
Yaz aylarında keyifle tükettiğimiz sebze çeşitlerinin yanı sıra birçok farklı meyve çeşidi bulunmaktadır. Yaz aylarının meyvesi olmasına rağmen Akdeniz bölgesinde yapılan seracılık faaliyetleriyle her ayın meyvesi olmayı başarmıştır.
Domates Türkiye’de Nerede Yetişir?
Ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde 2016-2017 arasında ortalama %78 üretimi yapılmıştır. En çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılan meyvedir.
Domates Nasıl Yetiştirilir?
- Fide yetiştirme. Saksıda tohumdan kendi fidenizi yetiştirebilirsiniz. Pencere kenarında, güneş ışığında büyütülen fideler çabuk gelişir.
- Bolca sulayın. Fideler saksıdayken elinizle her gün üzerlerini fırçalar gibi yapın.
- Fidesinde bulunan çiçek açmayan kısımlar emici kısımlardır. Haftada bir koparılması gerekir çünkü topraktaki tüm besinleri emerek ürünlerin gelişimini yavaşlatır.
Domates Ne Zaman Ekilir?
Yetiştirmek istiyorsanız güneşe ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğundan tohumu ekimi için uygun dönemin mart, nisan ayları olduğunu söyleyebiliriz. Yetişmesi için en az 13°C sıcaklık olması gerektiğini hatırlatalım.
Ne Zaman Toplanır?
Hasadı temmuz-ekim ayları arasında sürebilir. Haftada 2-3 kez, tercihen kuvvetli güneşin henüz başlamadığı sabahları hasat edilmelidir.
Dünyada Kaç Çeşit Domates Var?
Domatesin 28 çeşidi vardır. Söğüş olarak tercih ediliyor! Kırmızı ampul, sırık çeri, Sarı ampul, Sofralık, Reçellik, Kokteyl, sırık, sırık çeri, mevsim boyunca ürün verir.
Kıvırcık çeri sırık, Oturak, Çorum, Pembe Çorum, Kırmızı İri Pin Pon salkım çeri en çok tercih edilen çeşitleridir.
SALKIM DOMATES adlı yazımızı okumak için tıklayınız…
Domates hakkında çok özel bilgiler ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız videoyu izleyebilirsiniz…