Enginar, Papatyagiller ailesinin estetik bitkisidir. Akdeniz mutfağının lezzetli, sağlıklı sebzeleri arasında yer alıyor.
Enginar Meyve Midir ?
Meyve değildir. Sebze olarak bilinmesine rağmen devedikeni bitkisinin çeşitlidir. Mavi, mor renklerde yetişen genelde 50-150 cm. boylarında güney Avrupa, Akdeniz ülkeleri bitkisidir.
Enginar’ın İçeriğinde Ne Var?
Fosfor, kalsiyum demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6, C vitaminlerinden oldukça zengin , tüketimi kolay, lif yönünden zengin bitkidir.
Enginarın Tadı Nasıl ?
Ağızda toprağımsı, otsu tat bırakıyor. Hafif fındık tadı hissettiriyor. Kuşkonmaz ve Brüksel lahanası otsu tarafta
Çağrıştırıyor olsa bile toprağımsı tarafta kereviz -yer elması tadı veriyor.
Enginarın Farklı Tipleri
Çanak Enginar
Çanak enginar ,sebzesinin en kıymetli bölgelerinden birisidir. İrileşmiş ,olgunlaşmış enginarların göbekleri saplarından ayrılır. Zahmetli soyum işleminden sonra enginarın çanağı ortaya çıkar.
Çiğ halde de tüketilebilen çanak , garnitürlerle soğuk zeytinyağlı şeklinde servis edilebilir.
Çanak enginar; bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kolesterol düzeylerini dengelediği ,sindirim sağlığını iyileştirdiği için çok faydalıdır.
Kesme Enginar:
Kesme (yarma) enginar kalbi, çanak a benzeyen türdür. Daha küçük boyutlu ,yapraksız halidir.
Saplı Enginar
Saplı enginar kalbi, enginarın yaygın tüketilen tiplerindendir. Bu üründe, sapıyla kalbi birbirinden ayrılmaz, sadece soyum işlemi yapılarak konserveleşir. Çanak enginarla benzer -farklı özellikleri vardır.
Enginar Çeşitleri
Bilinen 5 çeşidi vardır
• Bayrampaşa
• Sakız
• Bebek
• İspanyol
• Hibrit
Bayrampaşa
Bayrampaşa enginarı Marmara’yla Bursa da yetişen oldukça iri çeşididir. İstanbul’ un çanak enginarı adıyla bilinir. Geniş çiçek tablasıyla iri çanağa sahiptir. Bu tür hem sofralık hem konservelik kullanılmaya uygundur fakat yaprakları yenmez. Bayrampaşa enginarının hasat zamanı Mayıs – Temmuz aylarıdır.
Sakız
Sakız enginarı Ege Bölgesi’ nede yetişir. Urla’yla özdeşleşmiştir Urla sakız adıyla bilinir. İsmini içerisinin beyaz renginden dolayı alan sakız küçük ebatlıdır. Bu cinsinin yaprakları yenebilir. Sakız enginarı taze tüketime daha uygundur. Sakız enginarı kasım -nisan ayı arasında hasat edilir.
İspanyol
Bu enginar türü yaz mevsiminde yetiştirilir Boyu küçüktür tırtıklıdır. Sarı, yeşil, beyaz renklerde bulanan ,daha yumuşak, kolay pişen çeşididir. 6-7 cm olsa boyutlarında pişirilmeye uygundur.
Bebek
Bebek enginar adından anlaşılacağı üzerine oldukça küçük enginardır. Enginarın kalbi olarak bilinir. Yapraklarıyla birlikte tüketimi uygundur Bebek enginarın boyu 5 -7 santimetre arasındadır. Enginarın yaprakları yumuşak aynı zamanda besleyicidir.
Hibrit
Adından anlaşılacağı gibi birçok özelliği ,içinde bulunduran çeşitlidir. Hızlı büyümesiyle bilinen çeşidinde 3 -4 ay içerisinde ürün alınabilir. Çanağı geniştir ancak içi küçüktür. Yemeklik kullanılabilir.
Enginar Fiyat
Sağlığa faydaları son yıllarda çok fazla dikkat çekmeye başlayan mevsiminde alışveriş merkezlerinde, manavlarda, pazarlarda, bulunmaktadır. Enginar’ın çeşidine, tazeliğine göre fiyatları farklılık göstermektedir.
Enginar yemekleri
Oldukça lezzetlidir güzel tariflerle pişirildiği zaman çocukların bayıla bayıla yediği besin kaynağıdır. İşte güzel birkaç tarif:
1. Zeytinyağlı enginar
Zeytinyağlı çanak enginarla yapılan yemektir. Çanağının içerisine çeşitli garnitürlerin koyulmasıyla yapılır. Bol limonlu zeytinyağlı tariftir. Burada çanağının derin ,geniş olması oldukça önemlidir ancak sakız enginarı kullanılarak pişirilirse daha lezzetli olur.
2. Salata
Enginarlar salata için önce haşlanır sonrasında salata malzemeleri soslarla lezzetlendirilerek hazırlanır .Enginarların haşlanmaya uygun yumuşak olması gerekir. Bebek enginarları görsellik için kullanabilirsiniz
3. Çorbası
Çorba haşlanmaya uygun Enginarla yapılmalıdır. Çorba vitamin değerleri yüksek oldukça sağlıklı, lezzetli besindir. İftar sofralarınızda sıcak r başlangıç için tercih edebilirsiniz.
4. Baklalı
Baklalı enginar tıpkı zeytinyağlı gibi enginarın çanağıyla yapılan tariftir. Hazırlanan enginarın içerisine bakla doldurularak yapılır. İçerisinde bolca limon -portakal suyu kullanılır. Baklalı karışık sebzelerle hazırlanabilir. Enginarı sade şekilde tüketmek istemeyenler genelde baklalı enginarı tercih ederler. Baklalı zeytinyağlı kadar ol masada e tüketmek isteyenlerin listelerinde yer verirler.
5. Garnitürlü Enginar
Garnitürlü adından anlaşılacağı gibi garnitür eklenerek yapılan besleyici yemektir. Zeytinyağlı gibi buda fazla tercih edilir. Burada önemli enginarların göbek kısmını kullanmaktır .İçerisine bolca limon suyu sıkılarak servis edilir.
6. Bezelyeli Enginar
Bezelyeli enginar tahmin edeceğiniz gibi içerisinde bezelye kullanılarak pişirilen lezzetli tariftir. Bezelyeli enginarı zeytinyağlı yaparsanız lezzet iki katına çıkar. Çanak enginarı kullanmanız işinizi kolaylaştırır pişirirken.
Enginar Kürü
Enginarın en dış yapraklarının altında kalan diğer yaprakları suda 5 dakika kadar kaynatıp elde edeceğiniz suya enginar kürü denilmektedir .Bu kürün safra kesesi sorunları sindirim problemleri üzerindeki olumlu etkileri var.
Bu kürün 1 ay boyunca haftada 2-3 kez olacak şekilde uygulanması önerilir.
Enginar Konservesi Nasıl Yapılır?
İstediğiniz şekilde hazırlayarak şişelerde muhafaza ederek konserve yapabilirsiniz. Zeytinyağlı yapımında kullanılan çanak enginarlarla güzel konserveler hazırlayabilirsiniz.
Tarifi
Öncelikle tencereye su koyup kaynatıyoruz. (Dikkat edin enginarlarınızın alabileceği genişlikte kap olsun) Kaynayan suya enginarları koyup 3 dk haşlayıp süzüyoruz. (Sakın fazla kaynatmayın çok erimemeli) enginarları kavanoza üst üste koyuyoruz. Sos amacıyla kullanacağımız malzemelerini kasede karıştırıp enginarların üstüne döküp enginarların üzerini geçecek kadar su ilave ediyoruz
(Tencereyi ağzına kadar dol doldurmayalım, 3 parmak boşluk kalsın kavanozda) kapağını sıkıca kapatıp ters çevirelim tencereye koyup yarısına kadarda kaynar su koyup 1 saat kaynatalım. Aşağı yukarı 1 saat sonra ters şekilde havlu üstüne koyup soğuyana kadar kalsın. Soğuduktan sonra düzeltip kuru. Serin yerde muhafaza edebilirsiniz.
Enginar Çiçeği nedir?
Enginar, papatyagiller familyasından mor-mavi renkli çiçek açan , 50-150 cm boyunda otsu bitkidir. Güney Avrupa Akdeniz çevresinde yetişir.
Çiçekler üst yaprakların içerisinden çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde çiçekleri vardır.
Baklalı Enginar -İç Baklalı Enginar
İç bakla kullanılarak hazırlanan tarifine baklalı ya da iç baklalı enginar denilmektedir .
NOT: İç bakla, beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Baklanın içerisinde bulunan tanelerde tazeyken yeşil, kuruduktan sonra ise kahverengi renk hakimdir.
Yabani Enginar
Yabani enginar papatyagiller ailesinin dikenli türüdür. Tüysü yaprakları ,dikenleri mevcuttur. Anadolu’nun farklı yerlerinde yetişir. Yabani enginarının tazesi, bulgur pilavıyla birlikte kızartması yapılarak ya da salata şeklinde tüketilir. Yabani enginarın. Sakızı yapılmaktadır
Enginar’ın Faydaları
En bilinen faydaları arasında içeriğinde bulunan ‘Sinarin ‘’adli madde sayesinde kandaki kötü kolesterolün düşmesi sayılabilir. Bunun haricinde faydaları oldukça fazla bitki çeşididir. Enginarın faydalarından haberdar olursanız sofranızdan eksik etmezsiniz.
Enginarın Faydaları Maddeler Halinde
1. Kalp kası için çok faydalıdır.. Kalp kasını güçlendirerek, kalbin rahat çalışmasını sağlar.
2. Demir eksikliği tedavisinde faydaları bulunur.
3. Karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar. Karaciğere faydaları saymakla bitmez.
4. Kötü kolesterolün düşmesinde faydaları bulunur.
5. Yemekleri şeker hastaları için besleyicidir.
6. Sigara içen insanların vücutlarında bulunan nikotin seviyesinin azalmasını kolaylaştırır.
7. Kilo vermeye yardımcı olur. Kilo vermek isteyenlere faydası bulunur.
8. Kansere karşı koruyucu faydaları vardır.
Enginar Hapı Faydaları
Bitkisel hap kapsülleri, kireçlenme, kalp, damar, sindirim, cinsel sorunlar üzerinde olumlu etkiler vardır. Bunların yanı sıra karaciğer sağlığı içinde kullanılır. Diğer ilaçlar gibi kullanılmaz. Bu nedenle vitamin hapı görülebilir. Doktor tavsiyesi üzerine kullanılmasında yarar vardır.
Enginar Hangi Hastalıklara İyi Gelir
1. Böbrek taşındaki kumu döker.
2. Sarılığa iyi gelir.
3. Romatizmada
4. Kabızlık gidermede
5. Zihinsel, bedensel yorgunlukta
6. Meme, rahim kanserini önler
7. Yaşlanmanın etkilerini azaltır.
Enginar Suyunun 10 Faydası
- Yüksek oranda C vitamini içerir
- Kan şekerini dengeler
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Metabolizmayı hızlandırır
- Karaciğer yağlanmasını engeller.
- Cilt lekelerine iyi gelir cilt sağlığını korur.
- Kolesterolü düşürür.
- Karaciğeri ,safrayı temizler.
- Doğal idrar söktürücüdür.
- Vücuda enerji verir.
Enginar Yaprağı Çayı
1 bardak sıcak suyun içine 1 çok az( çay kaşığı ) enginar yaprağını dökün.5 dakika kadar demlenmesini bekleyip tüketebilirsiniz.
Enginar Yaprağı Çayının faydaları
- Karaciğeri temizler
- Kemikleri Güçlendirir
- Mide asidini dengede tutarak mideye fayda sağlar.
- Bağışıklık sistemini korur
- Zihin gelişimi için faydalıdır.
- Kanser riskini azaltır
- İdrar yollarını rahatlatır İltihabı olanlar a fayda sağlar.
- Kolesterolü dengeler
- Sindirim sorunlarına iyi gelir
- Vücudu forma sokar
Enginarın Yan Etkileri Nelerdir?
Faydaları saymakla bitmeyen enginarın yan etkileri ( zararları) çok fazla tüketilmesiyle alakalıdır. Bilinen en önemli yan etkisi aşırı tüketiminin karın ağrısı, ishal, gaza neden olmasıdır
Enginarın Yan Etkileri Maddeler Halinde
1. İshale, karın ağrısına -gaza sebep olur.
2. Kadınların hamilelik dönemlerinde kullanmaması bazı uzmanlarca tavsiye edilir. Herhangi bir yan etkiyle(zararla) karşılaşması çocuk için riske sebep olur.
3. Karaciğer, safra kesesi hastalığı olan kişiler,tüketimlerine dikkat etmelidirler.
4. İdrar sökücü etkisi bulunduğundan sık idrara çıkan insanların kullanmaması tavsiye edilir. Yoksa idrarın tutulmaması gibi bir yan etkisi olur.
Enginar Karaciğere Ve Cinselliğe Etkisi Var Mıdır?
Karaciğer dostu ,vücuda gerekli C ,K vitaminlerini bulundurur .Bunların yanı sıra aşk hayatında da olumlu etkileri var Afrodizyak etkisi bulunan Enginarın ,çiftlerde cinsel gücü isteği arttırır en önemlisi de kadınların hamile kalmalarını kolaylaştırır.
Enginar Nasıl ve ne zaman yetişir?
Ege bölgesinde genelde iklim şartlarına bağlı kalarak Kasım- Aralık-Ocak aylarında hasada başlanır fakat Marmara bölgesinde Nisan-Mayıs aylarında hasat edilmekte. Enginar başları yeterli iriliği alınca başların 15-20 cm altından sap ile birlikte keskin bıçak ile kesilerek hasat edilir.
Başları hasat edildikten sonra suyla temas ettirilmemesi çok önemli yoksa enginarın hiçbir önemi kalmaz ayrıca hasat edilen enginarlar açıkta bırakılmamalıdır. Hasat edilen enginarlar nemli ve serin ortamlarda saklanır
Enginar Sirkesi Nedir Ve Nasıl Yapılır
Nasıl ki elma sirkesi, üzüm sirkesi, pirinç sirkesi ile sağlıklı adımlar atılıyorsa sirkeyle de iyi bir başlangıç yapılabilir. Saymakla bitmeyecek birçok faydası bulunur. Sirkesi sadece su ve enginarla hazırlanır isteğe göre bal kullanılabilir. Sirkeniz yaklaşık 3 ay içerisinde tüketime hazır olur.
Enginar Sirkesi Zayıflatır Mı?
• Sağlıklı beslenme düzenine sahip kişilerin zayıflamasına katkı sağlar.
• Vücuttan ödemin atılmasında etkilidir.
• Vücutta yağ yakımını hızlandırır.
• Düzenli denge kurmayı başarırsanız sirke etkisini gösterecektir.
• Tek başına sizin zayıflamanıza yardımcı olmaz ancak alternatif besinlerle birlikte kilo verme sürecinde size yardımcı olur.
Enginar nasıl tüketilir?
- Yaprakları soyulmuş enginar zeytinyağlı veya etli yemekler hazırlayabilirsiniz.
- Enginar kalbini küp küp doğrayarak farklı sebzelerde ekleyerek salata yapıp tüketebilirsiniz
- Yaprakları ile de tüketilir. Egede yapraklı enginar dolması çok sevilir. Pirinçli harcın yaprakların arasına doldurulmasıyla hazırlanan dolma , piştikten sonra yaprakları koparılarak yenir.
Enginarın Besin Değerleri (kalorisi)-Enginar zayıflatır mı?
Oldukça düşük kalori içeriğine sahiptir. 100 gramı günlük lif ihtiyacının %20 sini karşılar. Yani 100 gram pişmiş enginar yaklaşık 53 kaloridir. Peki enginarın zayıflamaya etkisi var mı derseniz size net cevap verebilirim
Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi nedeniyle zayıflamayı destekler.
Pırasa hakkında da bilgi almak istiyorsanız burayı tıklayın .
Enginar hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda ki Youtube videosu için tıklayın
Link
Enginarın faydaları ve zararları nelerdir
Anahtar kelimeler:
Faydaları, Zararları , Zayıflamaya etkisi, Enginar karaciğere ve cinselliğe etkisi var mıdır?, Enginar nasıl yetiştirilir, Enginar ile yapılacak yemekler…