Sabahları yatağı bırakmak ne kadar da zor değil mi? Birçok insan sabahları erken uyanmak istiyor ancak erken kalkmak zor gelebiliyor. Peki nasıl erken kalkılır? Erken uyanmak için sebepler nelerdir? Sabahları kaçta uyanmak sağlıklı? Erken uyanmanın faydaları nelerdir? Birlikte inceleyelim.
Erken kalkmayı sağlayan 8 madde nedir?
Sabah uykumuzun en tatlı yerinde çalan alarma düşman olduğumuz günlerde bile erken kalkmanız gerekiyorsa bu öneriler sizi aydınlatacak!
Güne sağlıklı başlamanın en önemli unsuru erken uyanmaktır. Erken uyanmak zor gibi görünüyor. Nasıl erken kalkılacağını bildikten ve düzenli şekilde uyguladıktan sonra artık zor gelmeyecektir.
Nasıl erken kalkılır sorusunun yanıtı ile erken kalkmayı sağlayacak olan birkaç maddeyi sizlere özel derledik.
- Öncelikler sabah uyanacağınız saati belirleyin.
Uzmanlar erken kalkmayı alışkanlık haline getirecek olanların ilk maddesi olarak saati belirlemek gerektiğini savunur. Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün uyanmak istediğiniz saate bağlı kalmalısınız
- Kendinizi iyi hissedebileceğiniz bir şey belirleyin.
Sabahları sizi uyanmaya teşvik edecek olan özel sebep bulun. Belki yeni hobi edinmek, uyanıp spor yapmak ya da sabah kahvenizi içmek sizi uyanmaya motive edebilir.
- Sabah güneşinden faydalanın.
Vücudumuzun iç saati, ışıktan ilham alır. Kurduğunuz alarm sizi uyandırdığında ilk olarak odanızdaki perdeleri, panjurları açın, dışarısı henüz aydınlanmamışsa evinizin ışıklarını açabilirsiniz. Vücudumuzun iç saati, ışıktan ilham alır.
- Belirli aralıklarla bir şeyler atıştırın.
Uyandıktan kısa süre sonra kahvaltı yapmaya özen gösterin. Her gün aynı saatte öğle yemeğinizi yemeyi, akşam yemeğinizi ise yediden sonraya bırakmamaya özen gösterin. Tüm bunlar, vücudun biyolojik saatinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Egzersiz yapın.
Uyanmak istediğiniz saatte kalkmanın hemen ardından yapacağınız egzersizler, dolaşımınızı artırarak beyninizin, vücudunuzun enerjik olmasını sağlar. Bununla birlikte yaptığınız egzersiz gün boyunca daha iyi hafıza, odaklanma ve kavramaya da katkıda bulunur.
Egzersizinizi açık havada yapmak ise yerinde karar olacaktır. Bu sayede güneş ışığına doğrudan maruz kalmış olursunuz.
Sabahları uyanmaya kendinizi zorlamak yerine birkaç egzersizle vücudunuzun hemen harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissedene kadar bunu günde iki kez tekrarlayabilirsiniz.
- Televizyon izledikten sonra uyumaya gitmeyin.
Uykuya dalmadan önceki 2 saatinizi bir şeyler okuyarak, rahatlatan duş alarak, yürüyüş yaparak ya da sonraki günü planlayarak geçirin. Bunları yaparken mis gibi uyku istiyorsanız odanızı havalandırmayı da ihmal etmeyin.
- Uykudan önce yemek yemeyin.
Yatmadan önce yenilen yemek, içilen çay veya kahve derin uykunun en büyük düşmanıdır. Özellikle alkol ve sigara sizi kolay kolay uyutmaz. Eğer acıktıysanız hafif ürünler atıştırın.
- Yatağınızın yanında su bulundurun.
Sabah uyanır uyanmaz içeceğiniz bir bardak su yataktan çıkmanızı sağlayacak yollardan birisidir.
Neden erken uyanmalıyız?
Sabah erken kalkmanın en önemli faydası olarak daha dengeli bir ruh sağlığını tetiklediğini düşünebiliriz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, erken yatıp erken uyanan insanların, gece geç saatlere kadar oturan, sabahları uyanmakta zorluk çeken kişilere oranla daha az depresyona yakalanma riskinin olduğunu gözler önüne seriyor.
Sabah saatlerinde daha üretken olunduğu biliniyor. Erken uyanarak üzerinde çalıştığınız projeler, planlar ile ilgili daha konsantre, yaratıcı fikirler ortaya çıkarabiliriz.
Erken uyandığımız zaman günümüzü oldukça planlı, programlı yaşarız. Erken kalkan insanlar planlı hareket etme, hedeflerini oluşturmayla gerçekleştirme konusunda başarı gösteriyor. Erken uyanarak güne sessiz başlamanın verdiği huzuru hissediyorlar.
Araştırmalar beynimizin en verimli çalıştığı zamanın uyandıktan sonraki ilk 2 saat olduğunu bulguluyor. Erken uyandığımızda bu süreyi doğru kullanabiliriz. Hep ertelediğimiz şeyleri bu zaman diliminde yapabiliriz.
Erken uyanmanın 5 faydası nedir?
Nasıl erken kalkılır? Sorusu üzerine oldukça düşünüyoruz. Peki uyanmanın faydaları nedir?
- Gün boyu zinde olarak doğanın ritmine uyum sağlayabilirsiniz.
- Sağlıklı beslenmeye olanak sağlar.
- Uyku probleminin önüne geçer.
- Günün geri kalanı sizin olur, günü çabucak bitirmezsiniz.
- Ruh halinizi olumlu etkileyerek depresyon riskini azaltır.
Erken uyanmak için alışkanlık haline getirebileceğiniz durumlar.
- Sessiz ve karanlık odada uyuyun.
- Gün içinde şekerleme yaparken yarım saatten fazla olmamasına özen gösterin.
- Yataktan kalkmayı mecbur bırakmak istiyorsanız alarmı yatağınızdan biraz uzağa konumlandırın.
- Alarmınızı 5 dakika fazla uyumayı düşünerek bile ertelemeyin.
Sabahları kaçta uyanmak daha sağlıklı?
Yapılan araştırmalara göre günü 7 saat uyuyacak şekilde planlamak gerektiğini vurguluyor.
Sabah 7 de nasıl kalkılır?
- Papatya, rezene gibi çayları tüketerek rahatlayın.
- Yatmadan önce yemek tüketmeyin.
- Tüm ışıkları kapattığınızdan emin olun.
- Akşamları geç saatlere kalmadan yatın.
- Ertesi güne motive edici plan yapın.
- Alarmı kurun ama mutlaka uzakta tutun.
- Güne bir bardak su içerek başlayın.
Nasıl Uyanırım?
- Her sabah aynı saatte uyanmaya özen gösterin.
- Işık uykuya dalmanızı zorlaştıracağında göz maskesi kullanarak uyuyun.
- Geceleri günlük tutmayı deneyin.
- Yatak odanızı konforlu hale getirin.
- Egzersiz yapın.
- Yatmadan önce okumaya biraz zaman ayırın.
Nasıl daha erken uyurum?
Yatağa girdiğinizde hemen uykuya dalabilmek adına uygulayabileceğiniz teknikle artık hedefinize ulaşabilirsiniz. Öncelikle dilinizi damağınıza değdirip 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye nefesinizi tutun 8 saniyede nefesinizi vermeye çalışın. Bu işlemi 4 kere arka arkaya denemenin sonucunu çabucak uykuya dalarak alacaksınız.
Neden sabah 5’te kalkmalıyız?
Her sabah düzenli olarak saat 05:00’te uyanarak kendinize gelişmek için geniş alan açmış olursunuz. İnsanlar günlük meşgalelerden kendi kişisel gelişimlerine vakit ayıramayabiliyorlar. Her sabah erken kalkarak kendinize kişisel gelişim alanı açabilirsiniz.
Sabah 5’te kalkmak için kaçta yatmalı?
Sabah saat 5’te uyanmanın yolu, akşamları saat 9-10 arasında uymaktan geçmektedir.
1 günde kaç saat uyumalı?
Sağlıklı hayatın ihtiyaç duyduğu uyku süresi, yaşa, mevsime, genetik faktörlere yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişim göstermekle birlikte yetişkin insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Alarmsız nasıl erken kalkılır?
Her sabah sinir bozan alarm sesiyle uyanmak zor olabiliyor. Alarm sesini duymadan uyanabilmek istiyorsanız öncelikle kendinizi uyanmak istediğiniz saatte kalkmaya yönelik alıştırmalar yapın.
İnsan vücudu belirlediğimiz düzenleye uyum sağlamaya meyillidir.
Alarmsız yaşamayı alışkanlık haline getirebilmek adına ise yavaş yavaş yapmak yeterlidir. Akşamları aynı saatte uyumaya, aynı saatte uyanmaya özen göstermeniz sizi alarmsız kalkmaya hazırlayacaktır.
Saat kaçta yatıp kaçta kalkmalıyız?
Günün yorgunluğunu atabilmekle uyku gerektiren en verimli saatleri doğru şekilde kullanabilmek adına 22.00 ile 23.00 arasında uyumanız sağlıklı olmaktadır.
Aşırı uyku hali nasıl geçer?
Sabahların vazgeçilmezi kahvaltı, uyku halini etkisiz bırakmaya yönelik en iyi araçtır. Bunun yanında bol su tüketmeli aynı zamanda sabah kahvenizi eksik etmemelisiniz. Ancak geçmeyen bir uyku haliniz varsa doktora danışmanız gerekebilir.
İnsan neden zor uyanır?
Kansızlık, enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri, karaciğer ve kalp yetmezlikleri, uzun saatler süren ağır iş temposu psikolojik olaraksa duygu durum değişiklileri, uyku bozuklukları, stres ve depresyon hallerinin sonucunda uyanamama, uyanmak istememe ortaya çıkabilir.
Sabah erken kalkmak nasıl kilo verdirir?
Sabahları erken kalkarak güneşin o harika enerjisini almak enerjinizi artırır. Bu sayede kilo kaybınız daha hızlı olur.
Gece sürekli uyanıyorum nasıl yol izlemeliyim?
Geceleri sık sık uyandığınızda vücudun ihtiyacı olan uykuya tekrar dönebilmek için uygulayabileceğiniz birkaç ipucu sizlerle:
- Derin nefes almayı ihmal etmeyin
- Saate bakmayın
- Yatmadan önce alkol almayın
- Mavi ışığa dikkat edin
- 20 dakika içinde uyuyamazsanız kalkın
Uyanamıyorum ne yapmalıyım?
Uyumadan önce kendinize yetecek kadar uyku süresini belirleyin, kendinizi rahatlatmaya çalışın, uyku öncesi parlak ışıklardan ve cihazlardan uzaklaşmanız sağlıklı uykuyu kolaylaştırır. Böylelikle uyanamama probleminizin çözülmesine zemin hazırlar.
Sabahları erken kalkmak için 10 öneri isimli videoyu izlemek için tıklayın
Gündemden haberdar olmak için tıklayın