Yahya Kemal Beyatlı, Yahya Kemal Beyatlı kimdir? Hayatı nasıldır? Eserleri nelerdir? Divan Edebiyatı ile modern şiir arasında önemli bağ oluşturan, Türk Edebiyatın önemli şairlerden birisi olan Beyatlı’yı gelin beraber tanıyalım.
Yahya Kemal Beyatlı Kimdir? Hayatı nasıldır?
Yahya Kemal Beyatlı Kimdir? Hayatı nasıldır? 2 Aralık 1884 tarihinde Nakiye Hanım ile İbrahim Naci Bey’in çocuğu olarak dünyaya geldi. 1889’da Üsküp’te bulunan Yeni Mektep’te ilköğrenimine başladı. Daha sonra aynı yerde olan Mektebi Edeb’e gitti.
1892’de ise Üsküp İdadîsine girdi. Ortaöğrenim amacıyla 1902’de İstanbul’a gönderildi. Daha sonra Jön Türkler ‘lere duyduğu ilgiden, aynı zamanda okuduğu romanların da etkisiyle, baskı altında olan İstanbul’dan kaçıp Paris’egitti.
Paris hayatı
Paris’e ilk gittiği zaman Ahmet Rıza, Sami Paşazade Sezai, Mustafa Fazıl Paşa, Prens Sabahattin gibi bazı Jön Türk’le tanıştı. Hiçbir dil bilgisi olmamasına rağmen çok çabuk Fransızca öğrendi.
1071 yılındaki Malazgirt Meydan Muharebesi’nin Türk tarihinin başlangıcı sayılması gerektiğini savundu. Bu okulda derslerine vakit ayıramadığından sınavlarda başarısız oldu. Ardından edebiyat bölümüne geçen Beyatlı, bu okulu da bitiremedi. Tüm bunların ardından 1913’de yeniden İstanbul’a dönüş yaptı.
İstanbul’a geri dönüş
İstanbul’a geri gelince Darüşşafaka İdadisi’nde tarihle edebiyat öğretmenliği yaptı. Burada Ziya Gökalp, Tevfik Fikret, Yakup Kadri’yle tanıştı. Gazete ve dergilerde Türk dili, Türk tarihi konularında yazılar yazdı. 1910’dan beri yazdığı şiirlerini ilk defa 1918 yılında Yeni Mecmua dergisinde yayınladı.
İlk kurduğu dergi: Dergah dergisi
Yahya Kemal Beyatlı, Mondros Mütarekesi bitince gençlerden oluşan toplulukla Dergâh Dergisi’ni açtı. Ahmet Hamdi Tanpınar, Nurullah Ataç, Ahmet Kutsi Tecer, Abdülhak Şinasi Hisar gibi isimler bu dergi için önemli kişiler olmuştur. Dergide milli mücadeleyi destekleyen birçok düz yazı kaleme alınmıştır.
Yahya Kemal Beyatlı Atatürk ile nasıl tanıştı?
Darülfünun’ un İzmir’den Bursa’ya gelen Mustafa Kemal’i tebrik etmek amacıyla görevlendirdiği heyete katıldı. Ankara’ya giden Mustafa Kemal’e eşlik etti. Ardından Mustafa Kemal, Beyatlı’yı Ankara’ya davet etti.
19 Eylül 1922’de Mustafa Kemal’e fahri doktorluk ünvanı verilmesini teklif etti. Bu teklif oy birliği ile kabul edildi. Ankara’ya giden Yahya Kemal, Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde başyazarlık yapmaya başladı.
Yahya Kemal’in milletvekilliği süreci
1926’ya kadar Urfa milletvekilliği görevi yaptı. 1926’da Varşova’ya elçi atandı. 1930’da Portekiz’e Lizbon büyükelçisi olarak gitmek zorunda kaldı. 1932’ye kadar Madrid’de görev yaptı.
Madrid’deki görevden dönünce Yozgat milletvekili seçildi. Yapılan sonraki seçimlerde Tekirdağ’dan milletvekili, sonraki seçimde İstanbul’dan milletvekili seçildi.
- 1946’daki seçimlerde meclise giremeyerek 1947’de Pakistan’a büyükelçi atandı.
- Emekli olunca İzmir, Bursa, Kayseri, Malatya gibi birçok şehri gezdi.
Beyatlı neden ve ne zaman öldü?
Beyatlı, yakalandığı bağırsak iltihabı nedeniyle tedavi için 1957’de Paris’e gitti. Ardında geri gelerek Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 1 Kasım 1958 Cumartesi günü vefât etti.
Yahya Kemal hangi anlayış?
Yahya Kemâl’in şiir anlayışını şekillendiren dönem Servet-i Fünûn dönemidir. Şekil açısından ise Divan şiir geleneğiyle aruz veznini kullanmıştır.
Akıncı şiiri hangi savaş için yazıldı?
İlk iki beyitinde, Mohaç Savaşı’nın başlamasını ve zaferle sonuçlanmasını anlatılır. Şiir formatındaki dört satırla iki saat süren dünyanın en kısa meydan muharebesini anlatır.
Beyatlı eserleri nelerdir?
Sağlığında kaleme aldığı eserlerini mükemmel olmadığını düşünerek kitap haline getirmemiştir. Ölümünden sonra 7 Kasım 1959’da Nihad Sami Banarlı’nın teklifiyle Yahya Kemal Enstitüsü kurulup eserlerin yayınlanmasına karar verildi.
Kitapları
- Kendi Gök Kubbemiz
- Eski Şiirin Rüzgarıyle
- Rubailer ve Hayyam’ın Rubailerini Türkçe Söyleyiş
- Edebiyata Dair
- Aziz İstanbul
- Eğil Dağlar
Şiirleri
- Sessiz Gemi
- 26 Ağustos
- Akıncılar
- Hazan Bahçeleri
- Endülüs’te Raks
- Vuslat
Beyatlı realist mi?
Beyatlı realist mi? Evet daha çok realist bir milliyetçi olarak bilinir. Ona göre Anadolu’da oluşan milletin tarihi, dili, kültürü, edebiyatı, yaşayış tarzı; her şeyi Anadolu coğrafyası merkez alınarak oluşmuştur.
Yahya Kemal saf şiirci mi?
Beyatlı, saf şiir anlayışını benimseyerek bu anlayışın öncü temsilcileri arasında kabul edilmektedir.
Hangi akımdan etkilenmiştir?
Hangi akımdan etkilenmiştir? Turancılık, İslamcılık, Osmanlıcılık, Batıcılık fikir akımlarından etkilenen şairdir. Turancılık, Yahya Kemal’i derinden etkileyen en önemli akım olmuştur.
Ayşen Gruda Kimdir yazısına ulaşmak için tıklayın.
Edebiyat Ders Notu kanalındaki Yahya Kemal Kimdir? Videosu için tıklayın.