Uykuluk, sakatat olup özellikle İstanbul‘un Sütlüce semtiyle anılır. Dana ve kuzulardan çıksa da, en çok süt kuzusu tercih edilir. Uykuluk denen kısım hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunan timüs ve pankreas bölgelerindeki bazı salgı bezlerinden oluşur.
Uykuluk Faydaları Nelerdir?
Özellikle İlkbahar aylarında tüketilmesi önerilmektedir. Farklı yöntemler üzerinden hazırlanmak suretiyle tüketilir. Lezzetiyle öne çıkan uykuluk aynı zamanda sağlık açısından birçok önemli faydaları vardır.
Uykuluk Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde
- İçeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanser riskini azaltıcı etkisi vardır.
- Damar tıkanıklığına, damar sertliğini önleyici etki sağlar.
- Virüs, bakteri gibi birçok zararlıya karşı savunma oluşturur.
- Sindirim sistemini etkiler sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar.
- Mide ağrısı, bazı rahatsızlıklar için iyi gelebilir.
- Kanser hücrelerinin artmasını engeller.
- Çok önemli vitamin, mineral kaynağı olarak vücudun sağlıklı kalmasına destekler.
Uykuluk Zararları Nelerdir?
Faydaları olduğu kadar tüketmenin birtakım zararları da bulunmaktadır. Tabii dengeli, düzenli şekilde tüketildiği zaman herhangi zarar teşkil etmediğini söylemek mümkündür. Ancak zararları şu şekildedir yüksek yağ oranına sahip olduğundan aşırı tüketmek vücuda zarar verebilir.
Uykuluk Zararları Nelerdir Madde Madde
- Özellikle karaciğer yağlanması ile beraber kalp sağlığı konusunda risk faktörü oluşturabilir.
- Kilo almayı, obezite durumunu tetikleyebilir.
- Eğer doğru pişirilmezse içerisindeki bakteri, zararlı unsurlar insan vücuduna yerleşebilir.
- İçi dolu kesecikler olan bu sakatat için, birtakım hastalıkların oluşmasına neden verebilir. Ancak dengeli şekilde tüketmek, pişirmek üzerinden rahatlıkla değerlendirilebilir.
İçerisinde Bulunan Vitaminler?
Yapılan araştırmalar sonucunda hastalıkları engelleyerek insan bünyesini güçlendiren bu besinlerin düzenli tüketilmesinde fayda vardır. B12 vitamin kompleksi, folat açısından zengindir.
Uykuluk Hayvanın Neresi?
Dana veya kuzunun gerdan, yürek, ciğer veya bağırsak vb. yerlerinden çıkan, hayvanda yaklaşık 80-100 gram asında olan bir sakatattır. Osmanlı Mutfak Sözlüğünde uykuluk, kuzu timüs bezi anlamına gelen “özden” kelimesine karşılık gelir.
Badem Uykuluk Nedir?
Badem uykuluk, kuzu bumbarların üzerinde bulunan sakatat çeşididir. Dışı yağ zarıyla kaplı lezzet oranı yüksek üründür. Bademlerimizi süt kuzu mevsimi olan Mart, Nisan, Mayıs aylarında ağırlıkla Balıkesir’den seçilen kuzulardan hazırlıyoruz.
Fındık Uykuluk Nedir?
Fındık uykuluk Kuzunun bağırsak kısmından çıkarılır. Yuvarlak misket şeklinde olup, böbrek üstü yağlarının arasından çıkarılmaktadır. Yağlı olması sebebiyle diğer türlerine nazaran daha lezzetlidir, fakat yağlı olduğundan dolayı kolesterolü de oldukça yüksekseltir.
Uykuluk Nasıl Çıkarılır?
Hayvanın vücudundan çıkarıldığı zaman ince zarla kaplı, yağ dokusuna benzer yumuşaklıktadır. Uykuluğun üzerindeki zarı pişirmeden önce veya pişirdikten sonra çıkarabilirsiniz.
Uykuluk Evde Nasıl Yapılır?
- Uykulukları kuşbaşı doğrayın (fındık uykuluksa buna gerek yok)
- Önceden ısıtılmış tavaya yağ dökün,
- Tavadan duman çıktıktan sonra uykulukları ekleyip önlü arkalı pişirin,
- Son dokunuş olarak tereyağı ekleyip servis tabağına alın
- Tıpkı kokoreç gibi bol baharat ilave ederek servis edin.