Sumak, Rhus bitkisinin meyvesinden elde edilen, meyveleri kırmızı renkte ve küresel biçimdeki baharattır. Ağaç olarak bilinen bu bitki, ağaçtan toplandıktan sonra kurutulup, tuz ile karıştırılır ve toz haline getirilip baharat olarak piyasaya sunulur. Bazı bölgelerde ise tane tane olarak sıcak suda bekletilir. Ekşiliği çıkarılarak yemeklerde kullanılır.
Sumağın faydaları nelerdir?
Sumağın faydaları nelerdir? İçerisinde yüksek derecede antioksidan olmasından dolayı insanlar açısından önemi büyük olan baharattır. Vitamin ile mineral değeri yüksektir. O yüzden insan sağlığına faydası oldukça çoktur. İşte insanlar için en önemli faydaları;
Sumağın faydaları nelerdir?
- Önemli antioksidandır. Bu özelliği sayesinde vücutta dolaşan serbest radikalleri düşürür, stresi azaltır.
- Antiinflamatuar özelliğe sahiptir. Griple soğuk algınlıkları, vücutta görülebilen enfeksiyonlarla savaşır.
- Kan şekerini düzenlemeye yardım eder..
- Diüretik etkiye sahip baharattır. Bundan dolayı güçlü idrar söktürücüdür. Enfeksiyonu önler.
- Kandaki kolesterol düzeyini azaltmaya destek olur. Kişileri koroner arter hastalıklarından korur.
- Adet sancılarını giderir.
Sumak suyu faydaları nelerdir? Nasıl hazırlanır? Ne kadar içilmelidir?
Sumak suyu faydaları nelerdir? Genel olarak baharat halinde tercih edilir. Fakat insanlar tarafından suya katılarak da tüketilir. Baharatının olduğu gibi, suyunun da epey faydası vardır.
İşte sumak suyunun az bilinen 7 faydası;
- Mide problemlerinin önüne geçer.
- Ağız yaralarını iyileştirir.
- Düzenli içmek hazımsızlığa iyi gelir.
- Cildi onarır.
- Karaciğeri koruma görevi üstlenir.
- Kolesterolü düzenler.
- Cildi koruyucu özelliğine sahiptir.
Nasıl hazırlanır?
Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı eklenir. 5 -10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülür. İsterseniz içerisine 1-2 damla kekik yağı damlatarak içebilirsiniz.
Ne kadar içilmeli?
Sumak suyunun, günde en fazla 2-3 bardak aç karına tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü, etkisini en çok aç karnına tüketilince gösterir. Tavsiye edilen miktardan fazlası, mide ağrıları başta olmak üzere bazı yan etkilere sebep olabilir.
Sumak zararları neledir?
- Hazırlanışında tuz da eklenen bir baharat olduğu için tansiyonu yükseltebilir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin çok kullanmaması önerilmektedir.
- Ciltte kızarıklık, tahriş, yanma yapabilen baharatın aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Sumak nerelerde kullanılır?
Her baharatın olduğu gibi, bunun da birçok kullanım alanı vardır. Ama birçok yemeğe lezzet kattığından genel olarak en fazla mutfaklarda tercih edilmektedir.
İşte mutfakta sumağı kullanabileceğiniz bazı yerler;
- Yemeklerde limon görevi görür. Yemeklere ekşilik katar.
- Soğanla birlikte de kullanılabilir. İnce dilimlenip tuzla ovularak acısı alınan soğanla salata gibi sunulur.
- Salata ile piyazlarda sıklıkla kullanılır.
- Mantı üzerinde sos gibi kullanabilirsiniz. Yoğurtla güzel bir uyumu vardır.
- Sebze turşusu kurarken içine sumak ekşisi eklenebilir. Bu turşunun lezzetini artırır.
Sumak hangi yemeğe konur?
Baharat, köfte, kebap, dolma, salata, kısır, mercimek köftesi gibi yemeklerde sıklıkla kullanılır. Ayrıca, zeytinyağlı yiyeceklerde de tercih edilmektedir.
Zayıflamak İçin ‘Sumak’
Günümüzde zayıflamayı destekleyen baharatlardandır. Vücudumuzdaki toksinler ile ödemin azalmasına yardımcı olur. Bu nedenle de hızlı kilo vermede büyük yere sahiptir. Tokluk hissi oluşur, fazla yemek yemenin önüne geçilir. Aktarlardan bulunan sumak, zayıflamanın en ekonomik l yollarından biridir.
Sumak ve Tansiyon
İnsanlar tarafından, sumağın tansiyona iyi gelip gelmediği araştırılmaktadır. Doğal insülin görevi üstlenmesinden dolayı yüksek tansiyonun düşmesine katkı sağlar. Tansiyon hastaları açısından çok önemlidir. Doğal olması, tansiyon düşürmede çok fazla tercih edilen yöntemlerin başında gelir.
Sumak Nerelerde Yetişir?
Bu baharat genellikle sıcak bölgeleri sevmesinden ötürü, ülkemizde Doğu Anadolu haricindeki bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Ana vatanı Arap Yarımadası’dır. Genellikle dışarda yetiştirilir. Ama eğer yeri soğuk veya kurak değilse balkonlarda da yetiştirilebilir.
Sumak Ne Zaman Toplanır?
Sumağın, temmuz ile eylül ayları arasında hasadı yapılıyor. Sonra güneşte bekletilip, daha sonra suda ekşisi çıkarılarak kullanılıyor. Geriye kalan tortularından ise baharat elde ediliyor. Kurtulduktan sonra uzun süre bozulmadan kalabilmesi çiftçilere avantajlar sağlıyor.
Ne işe yarar?
Kanda bulunan kolesterol düzeyini azaltarak hastalıklarından korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.
Yoğurtlu sumak ne işe yarar?
Yoğurtlu sumak, vücuttan toksinleri uzaklaştırmada önemli rol oynar. Düzenli kullanıldığında çok iyi ödem söktürücüdür.
Sumak ödem atar mı?
Vücuttan toksinleri attığı için düzenli kullanıldığında ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeyi destekler.
Karaciğere iyi gelir mi?
Mutfakta sürekli olarak kullanılan sumak, karaciğer fonksiyonları için birebirdir. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinlerin atılmasına katkı sağlar.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır?
Görüntü olarak çalıya benzeyen bu bitkinin rengi bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak, ekşi bir tada sahiptir.
Adaçayı Nedir? Faydaları Nelerdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Ekolojik Kent Bahçesi kanalındaki SUMAK (SOMAK) AĞACI NASIL OLUR VE NERELERDE YETİŞİR videoya buradan ulaşabilirsiniz.