Uyuz Nedir? Uyuz belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? kendiliğinden geçer mi? Bu hastalık hakkında öğrenmek istediğiniz her şey ve daha fazlası için okumaya devam edin!
Uyuz nedir? Skabiyes nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Bilimsel adı sarcoptes scabiei olan mikroskopik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bulaşıcı deri hastalığıdır.
Uyuz Belirtileri ve tedavisi
Uyuz nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Hastalığa neden olan akarlarla enfekte olduğunuzda belirtilerin ortaya çıkması ortalama 4 ila 6 hafta arasında gerçekleşir. En sık görülen uyuz belirtileri yazının devamında…
Uyuzun Erken dönem belirtileri deride döküntü, sivilce, sivrisinek ısırığı ile benzerlik gösterdiği için fark edilmeyebilir. Madde madde skabiyez belirtileri
Uyuz Belirtileri
- Gece uyutmayan amansız kaşıntılar
- Cilt yüzeyinde görülen uzun çizgiler halinde kabarık oyuklar
- El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, bilekler, koltuk altları, dirsekler, kasıklarda yoğun kaşıntı
- İçi su dolu kabarcıklar
- Kaşınmaktan dolayı ortaya çıkan yaralar
Dikkat! Bunları yaşıyorsanız uyuza yakalanmış olabilirsiniz!
Vücudunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurun!
Uyuz nereden bulaşır? Tedavisi
Skabiyez nerelerden bulaşır? Çok bulaşıcı olan hastalık çok kısa, hızlı şekilde kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Özellikle Sonbahar, kış aylarında bulaşıcılığı artan hastalık çoğunlukla Okul, hastane, bakım evi, kışla gibi toplu yaşam alanlarında görülmektedir.
Nerelerden bulaşır?
Skabiyez nasıl bulaşır? Farklı yollarla çok hızlı şekilde bulaşabilen hastalık bakın hangi yollarla bulaşıyor! Enfekte olmamak için dikkat etmeniz gereken o durumlar yazının devamında…
- El ele tutuşma gibi cilt-deri teması
- Cinsel ilişki
- Spor salonları
- Havuzlar
- Çarşaf, havlu, kıyafetler
Uyuz neden olur?
Uyuz neden olur? Skabiyez böcekleriyle enfekte olan birisiyle bir süre tensel temasta bulunmanız, ortak kıyafet kullanmanız, hastalıklı kişinin temas ettiği noktalara uzun süre temas etmeniz sonucunda sizde skabiyezle enfekte olabilirsiniz.
Skabiyez olan bir insan ne yapmalı?
Sadece hekimlerce reçete edilen ilaçlarla tedavi edilebilen bu hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden cildiye polikliniğinden randevu almalısınız.
Skabiyez vücutta kaç gün yaşar?
İnsan vücudunda ortalama 1-2 ay arasında yaşayabilen böcekler var oldukları sürece her an yumurta bırakarak vücudunuzda çoğalmaya devam ederler.
Skabiyez gözle nasıl görülür?
Uyuz böceği gözle nasıl görülür? Gözle görülmesi mümkün olmayan böcekler cildin üst dokusuna yerleşip, yumurtalarını bırakarak hızlıca çoğalırlar.
Uyuz çeşitleri nelerdir?
Vücutta klasik yerleşim yerlerinde (koltuk altı, dirsekler, kasık bölgesi) özellikle gece artan kaşıntıyla seyreden klasik tür dışında 3 türü bulunmaktadır.
- Kabuklu uyuzlar: Egzama gibi kabuklanmaların görüldüğü tür kaşıntılı, kaşıntısız olarak görülebilir.
- Büllöz uyuzlar: Çocuklarda sık olarak görülen tür sıvı toplanmalarıyla gözlemlenir.
- Nodüler uyuzlar: Genellikle genital bölge, kasık bölgesi, koltuk altı gibi hava alması güç bölgelerde görülen tür kaşıntılı şişliklerle kendini gösterir.
Bebeklerde uyuz hastalığı
Bebeklerde uyuz hastalığı görülür mü? Her yaştan insanı etkileyebilen hastalık Bebeklerde, çocuklarda özellikle Kreş, okul, lunapark, oyun alanları gibi toplu alanlarda bulaştığı görülür. Tam da bu noktada bebeklerde ve çocuklarda gözlemlenen belirtileri maddeledik!
- Bebeklerde baş, avuç içi, boyun, ayak tabanlarında kaşıntılar
- Küçük bebeklerde genellikle, parmak aralarında, bileklerde, kemeraltı bölgelerinde, ellerde, bileklerde, uylukta, göbek deliğinde, göğüs çevresinde, kasık bölgesinde, koltuk altlarında görülebilmektedir.
- kırmızımsı ya da ten rengi şişkinlikler
Uyuza iyi gelen şeyler
Uyuza iyi gelen şeyler nelerdir? Skabiyez böceklerinin vücudumuzdan uzaklaşmasını sağlayabilecek bitkiler elimizin altında! Hastalık düşmanı o bitkiler hemen aşağıda
- Kekik
- Lavanta yağı
- Çay ağacı
- Ardıç katranı
Uyuz tedavisi
Skabiyez nasıl tedavi edilir? Vücudunuzda yukarıda bahsettiğimiz belirtileri gözlemlemeye başladıysanız hiç zaman kaybetmeden tedaviye başlamalısınız!
Kaç günde geçer? Tedavi yöntemi
Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Hastalık kendiliğinden geçer mi? Nasıl geçer? Öğrenmek istedikleriniz için göz atmaya devam edin…
Uyuz Nasıl geçer? Uyuz tedavisi
Kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan hastalık Hekimler tarafından reçete edilen kremler, losyonlar veya oral ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Kullanılan ilaca göre ortalama 3 gün süren tedavide sülfürik merhemler, lindan içeren losyonlar, krotamiton içeren kremler kullanılır.
En etkili 5 uyuz ilacı
En etkili uyuz ilaçları nelerdir? Ne kadar sürede etki eder? En etkili 5 uyuz ilacı hemen aşağıda
- Eczanede Satılan Bitkisel İlaç Karışımı
Kükürtlü, yoğun kıvamlı bitkisel ilaç olan karışım hamilelerde, 2 yaş altı çocuklarda Hekim ve eczacı kontrolünde güvenle kullanılabilir.
- Kwellada %5
İçeriğinde %5 aktif Permetrin bulunan ilaç bit, pire, skabiyez gibi parazitlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olurken genellikle saç biti, skabiyez tedavisinde kullanılır.
- Wilkinson Pomad
Kullanıcıların yorumları değerlendirildiğinde en güçlü skabiyez ilacı kategorisinde ilk sırayı alan ilaç genellikle sonuç alınamayan vakalarda tercih ediliyor. Kötü kokulu, kullanımı zahmetli olduğundan genellikle son tercih olmaktadır.
- Zalvor %5 Perhmetrine
Hamile, emzirenler ve 2 aylıktan büyük çocuklara güvenle kullanılması tavsiye edilen ilaç parazitlerin sinir sistemlerini etkileyerek yok eder.
- Metrin %5 Losyon
Metrin Skabiyez kremi olarak bilinen losyon etkili ilaçların başında yer alıyor.
UYARI!
Yukarıda sıraladığımız ilaçların tamamı doktor gözetiminde kullanılmalıdır.
Uyuz iğnesi var mı?
Uyuz iğnesi var mı? Hastalığın uzun araştırmalara karşın günümüzde ne yazık ki iğne veya hap şeklinde, halk dilinde ”içten bitirecek” tedavisi bulunamamıştır.
Uyuz ilacı yan etkileri
Yan etkileri nelerdir? Tedavide oldukça nadir görülen bazı yan etkiler şunlardır:
- Yanma hissi
- İrritasyon
- Karıncalanma
- Kontakt dermatit
- Kızarıklık
Skabiyez tedavisinden sonra kaşıntı olur mu?
Doktorunuz tarafında uygulanan tedaviyi aksatmadan, düzenli olarak uyguladıysanız endişe etmenize hiç gerek yok! Tedavi bittikten sonra kaşıntının bir ay daha devam etmesi normal olarak sayılmaktadır.
Uyuz nasıl ölür?
Skabiyez böcekleri insan vücudunda her ne kadar 1-2 ay canlı kalabilse de insan vücudu dışındaki yerlerde 48 ila 72 saat içinde ölmektedir.
Uyuz çamaşır suyu ile ölür mü?
Skabiyez çamaşır suyu ile ölür mü? Evet! çamaşır suyu yüzeylerde bulunan Skabiyez böceklerini öldürmek amacıyla kullanılabilir. Çamaşır suyunu kullanırken cilt yüzeyine değmemesine dikkat etmelisiniz.
Ev temizliği nasıl olmalıdır?
Hastalık sürecinde ev temizliği son derece önem arz etmektedir. Tedavi sürecinde, sonrasında mutlaka dikkat etmeniz kurallar vardır.
Hastalığın seyrettiği süre boyunca, sonrasında her sabah çıkartılan çamaşırlar, çarşaflar, havlular sıcak ayarda En az 60 derecede çamaşır makinesinde yıkanmalı, yıkanamayan eşyalar ise 3 gün ila 1 hafta ayrı bir poşette hava almayacak şekilde saklanmalıdır.
Sitemizde bulunan diğer sağlık haberlerine buradan ulaşabilirsiniz!
Merkez Sağlık Grubu kanalının “Skabiyez Nedir? Nasıl Bulaşır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?” adlı videosu için tıklayın!
Uyuz son zamanlarda çok arttı herkesin dikkat etmesi lazım