Antibiyotik, nedir? Nasıl kullanılır? Antibiyotik zararları nelerdir? Gibi sorular sıkça araştırılan konudur. Gelin merak edilen soruların cevaplarını birlikte öğrenelim.
Antibiyotik Nedir?
Vücuttaki enfeksiyonların tedavisinde kullanılan; sıvı, tablet veya kapsül olarak ağızdan alınan veya vücuda enjeksiyonla verilen ilaç grubudur. Bunun yanı sıra, ciltte oluşan enfeksiyonların tedavisi için uygulanacak kremlerde mevcuttur.
Antibiyotik Nasıl Elde Edilir?
İskoçyalı bilim adamı olan Sir Aleksander Fleming tarafından penisilinin keşfedilmesi ile elde edilmiştir. Günümüzde yosun, mantar, maya, küf gibi canlılardan elde edilen mikroorganizmalar ile kimyasal ya da biyosentez yoluyla elde edilir.
Nasıl kullanılır?
Sadece bakteriyel hastalıklarda kullanılması gereken ilaca, mutlaka doktor kontrolünde başlanmalıdır. Bağırsakları korumak amacıyla probiyotik-probiyotik ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır. İlacın etkinliğini, yalnızca düzenli kullanımla artar.
Antibiyotik hangi hastalıklarda kullanılır?
Antibiyotiğin hangi hastalıklarda kullanıldığı kişiler tarafından merak edilen konulardan biridir. Yalnızca bakteriyel hastalıklarda kullanılıyor.
İşte o hastalıklar;
- Anjin
- Bakteriyel menenjit
- Zatürre
- Bronşit
- Bruselloz
- Cilt enfeksiyonları
- Solunum yolu enfeksiyonu
- Mide ülserlerine sebep olan helikobakteri
- Genitoüriner enfeksiyonlar
- Göz enfeksiyonu
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Kemik enfeksiyonu
- Orta kulak iltihabı
Antibiyotik zararları nelerdir?
Antibiyotiğin zararları nelerdir? Sorusu çokça araştırılıyor. Bakteriyel hastalıkların önüne geçmede kuvvetli birer ilaç olma özelliği gösterir fakat bazı kişilere zararları vardır. Bundan dolayı gereksiz kullanımdan kaçınılması gerekmektedir.
Antibiyotik Zararları Maddeler Halinde
- Deride kaşıntılar
- Nefes almada zorluk
- Ani tansiyon düşüklüğü
- Hızlı kalp atışı
- Bilinç kaybı
- İshal
- Kabızlık
- Bulantı
Fazla Antibiyotik kullanımında ne olur?
Aşırı kullanımında flora değişimi ile mukozal bağışıklık azalır. Bunun sonucunda bireyler alerjik hastalıklara daha sık yakalanırlar. Yine, fazla kullanımda böbrek fonksiyonlarında bozulma meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra;
- Karaciğer fonksiyonlarında bozulmaya,
- Böbrek yetmezliğine,
- İshale,
- Obeziteye,
- Bağırsak sisteminde hasara
neden olmaktadır.
Antibiyotik tedavisi kaç gün sürer?
Uygulanan çoğu tedavinin 7 ila 14 gün sürdüğü bilinmektedir. Bazı durumlarda daha kısa olabilmektedir. Tüm bunlar, tedavi olduğunuz uzman doktor tarafından belirlenir.
Antibiyotiğin vücuttan atılması ne kadar sürer?
Tedavi tamamlandıktan sonra, ilacın vücuttan atılma süresi de oldukça araştırılan bir başka konudur. Yapılan araştırmalara göre, ilacın kullanıldıktan ortalama 35-40 saat sonra vücuttan atıldığı bildirilmiştir.
En kuvvetli antibiyotik hangisidir?
Araştırmalara göre, Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ”Zyvox” in şimdiye kadarki en etkili ilaç olduğu açıklanmıştır. Önceden kullanılan, en güçlü olarak bilinen Vancomycin’in bile öldüremediği bakterileri öldürdüğü belirlenmiştir.
Antibiyotikler vücuda nasıl etki eder?
Bakterilerin zar yapılarıyla duvarlarını bozarlar. Meydana gelen bozulma sayesinde protein üretimini engellerler, kromozomdaki DNA ile RNA’larını tahrip ederler. Tahrip sonucunda ise bakterilerin çoğalmasının önüne geçerler.
Bilinen Antibiyotik ilaçlar hangileri?
Her hastalık tek çeşitle tedavi edilmez. İlaçlar hastalıklara göre kendi içinde farklı gruplara ayrılmaktadır. Biyosidal, yani mikroorganizmaları öldüren çeşitleriyle, mikroorganizmaların büyümesini ve çoğalmasını önleyen olmak üzere 2 çeşidi vardır.
Çok bilinen 10 Antibiyotik:
- Augmentin
- Flagyl , Flagyl ER
- amoksil
- Cipro
- Keflex
- Bactrim , Bactrim DS
- Levaquin
- Zitromaks
- Avelox
- Kleosin
Antibiyotik kullanırken hangi besinlerden uzak durulmalı?
Hasta olduğumuzda, genellikle vücut direncimizi artırmak için bazı besinleri tüketmeye başlarız. Fakat eğer ilaç kullanıyorsak, kullanılan dönemde tükettiğimiz besinler, ilacın vücudumuza etki etmesini zorlaştırır. Peki bahsedilen besinler nelerdir?
İşte ilaçla tüketildiğinde faydadan çok zararı olan o besinler;
- Greyfurt
- Süt
- Meyankökü
- Çikolata
- Kahve
- K vitamini
- Sarı kantaron
- Demir desteği
Neden içilir?
Bakteri, parazit gibi mikropların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için içilmektedir.
Antibiyotik neden 12 saatte bir alınır?
Sabah alınan dozun kanda oluşturduğu antibiyotik düzeyi düşmemişken yeni doz alınması sakıncalı olabilmektedir. Bu düzeyin 12 saatte bir düşmesinden dolayı ikinci doz 12 saatin sonunda alınmalıdır.
Enfeksiyon antibiyotik kullanmadan geçer mi?
Yaygın olan çoğu enfeksiyon, ilaç kullanmadan kendiliğinden geçmektedir. Böyle enfeksiyonlar da kullanılması çok tehlikeli olabilmektedir.
Antibiyotik yerine ne kullanabiliriz?
Eğer çok fazla ilerlemeyen enfeksiyonlarla karşı karşıyaysanız, enfeksiyonu ilaç kullanmadan, bazı besinleri tüketerek de yok edebilirsiniz.
İşte bu görevi üstlenen o besinler;
- Bal
- Zencefil
- Soğan
- Sarımsak
- Zerdeçal
- Adaçayı
- Çörek otu
Antibiyotik içtikten kaç saat sonra uyumalı?
Uzmanlar, içilen ilacın kana daha etkili şekilde karışmasını sağlamak için, içildikten sonra yarım saat kadar ayakta dik pozisyonda kalmayı önermektedir.
Antibiyotik ağrı keser mi?
Asla ağrı kesici görevi görmemektir. Bunun için herhangi bir ağrıda kullanmak oldukça zararlıdır.
Antibiyotik aç karnına mı tok karnına mı içilir?
Dozu yüksek olanlar tok karnına alınmalıdır. Fakat düşük dozlu olanlar aç karnına kullanılmaktadır. Nasıl kullanılacağı hastalığın durumuna göre doktor kontrolünde değişkenlik göstermektedir.
Çinkonun Zararları ve Çinko Hakkında Merak Edilenler yazısına ulaşmak istorsanız tıklayın.
T.C. Sağlık Bakanlığı kanalının !Akılcı Antibiyotik Kullanımı Kamu Spotu! videosuna buradan ulaşabilirsiniz.