Slime polimer malzemeden üretilir. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı oyun hamurudur. 1920 senesinde sentetik polimerler üzerinde çeşitli araştırmalar yapan Hermann Staudinger tarafından bulunmuştur.
Staudinger, plastiklerle ilgili çalışmaları sebebiyle 1953 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmış Alman kimyagerdir.
Slime Nedir Ne İşe Yarar? Nasıl yapılır?
Oyuncak olarak kullanılan, hamurumsu bir eğlence hamurudur. Tutkal, boraks, su birleşimi bir materyaldir evde Flubber’i elde etmek için kullanılır.
Slime Malzemeleri;
- 1/2 su bardağı tutkal ve sıcak su
- Gıda boyası (isteğe bağlı)
- Deterjan, sabun veya hazır boraks tozu 1 yemek kaşığı
Slime Nasıl Yapılır?
- İlk olarak 1 yemek kaşığı boraksı (deterjan veya sabunu) 1 bardak sıcak suyun içerisine döküp iyice karıştırın. Tozunun tamamen eriyene kadar karıştırılması gerekiyor.
- Karıştırma işleminin ardından kavanoza 1 çay bardağı tutkal dökerek sıcak suyla karıştırın. Ardından sulu kıvamlı yapışkan elde edilir.
- İsteğe göre, hazırlanan tutkallı suya, gıda boyası veya sim gibi süsler dökülebilir. Sonrasında başka kapta hazırlanan boraks/deterjan karışımıyla tutkal karışımını birleştirmek için iyice karıştırın.
Tutkalsız Ve Borakssız Slime Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- ½ bardak şampuan, ılık su
- 1bardak oyun jeli
- Sim veya istediğiniz renkte gıda boyası,
Borakssız Slime Nasıl Yapılır?
- ½ bardak suya, elindeki şampuanı ekleyip karıştırın.
- Oyun jelini kabın içerisine dökün, üzerine zevkinize göre gıda boyası veya sim ekleyin.(Miktarlarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)fakat gıda boyasının miktarını oldukça az tutun. İlave ettiğiniz tüm malzemeleri iyice karıştırın.
- Sonrasında hazırladığınız karışıma şampuanlı karışımı yavaş yavaş ilave edin. Karıştırdıkça kıvamının yoğunlaştığını göreceksin. Ara vermeden karıştırmanız kıvam açısından önemlidir.
Slime Hamuru Nasıl Yapılır?
1 yemek kaşığı boraksı, 1 su bardağı sıcak suyun içine dökün, Slime Tozu tamamen eriyene kadar karıştırın.
Sulu yapışkan elde etmek için başka bir kavanoza, 1/2 su bardağı tutkalı, sıcak suya ekleyip karıştırın.
Slime Çeşitleri;
- Fishbowl
- Strafor
- Clear
- Köpük
- Butter
- Altınlı
- Zıplayan
- Iceberg
- Sufle
- Bulut slime,
Tıraş Köpüğü İle Slime Nasıl Yapılır?
Slime yapmak istediğinizde diğer malzemesi de tıraş köpüğü olacaktır.
Gerekli malzemeleriniz;
Çamaşır deterjanı, tıraş köpüğü, su bazlı tutkal ve gıda boyasıdır.
Nasıl Yapılır?
Kabın içerisine az miktarda yapıştırıcı, isteğinize göre gıda boyası ekleyin. Yapıştırıcının 2 katı kadar tıraş köpüğü sıkın. Yarım kapak sıvı deterjan da ilave edin kıvama gelene kadar karıştırın. Kıvam aldığında elinizle yoğurarak son dokunuşu verebilirsiniz.
Manyetik Slime Nasıl Yapılır?
Manyetik mıknatıs tarafından çekilebilir özelliğe sahiptir. Yapımı oldukça kolaydır. Aldığınız oyun jellerinin içine biraz boraks ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra içine bir miktar siyah demir oksit tozu ilave edin. Kıvam aldığında mıknatısla slime çekme işlemini deneyin. Mıknatısa geliyorsa hazır hale gelmiştir.
Slime Hamurunun Zaraları Nelerdir?
- İçerisinde boraks maddesinin yoğun miktarda bulunur. Bu nedenle hamuru cilt kanserini tetikleyerek insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Şuan okul kantinlerinde satışı olan slime hamurlarının artık kantinlerde satılmaması kararı alınmıştır.
- İçerisinde kimyasal madde bulundurması nedeniyle bilhassa alerjisi olan çocukların derisini, solunum sistemini ve diğer organlara birçok yönden olumsuz etkilemektedir.
- Kimyasal maddelerin içine batmış bu oyun hamuruyla etkileşim içinde olan çocuklarda, deride dökülme, kaşınma, egzama, karaciğer ve merkezi sistemde çok tehlikeli hasarlar bırakabilmektedir.
- Özellikle hamurunun ağız yoluyla teneffüs etmek ölümle bile sonuçlanmasına neden olabilir.
- Hamuru yaparken içine yoğun yapıştırıcı tutkal türlerinin ilave edilmesiyle alerjik cilt hastalıkları, bağımlılık yapıcı, kan sinir hücrelerinde zehirli etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Slime Sulu Olursa Ne Yapmak Gerekir?
Anti bakteriyel jel, losyon veya tutkal ekleyerek yumuşatılabilir.
Aynı zamanda suyun içerisinde bekletme ısıtma gibi çeşitli yöntemlerle de yumuşatılması mümkündür.
Boraks Nereden Satın Alınır?
Eczanelerden veya bazı aktarlardan satın alınabilir.
Boraks nasıl yapılır?
1 yemek kaşığı boraksı, 1 su bardağı sıcak suyun içine koyup, tozu eriyene kadar karıştırın. Sulu kıvamlı yapışkan elde etmek için başka kavanoza, 1/2 su bardağı tutkalı ve sıcak suyu karıştırın.
Slime Yapmak İçin Tutkal Yerine Ne Kullanabiliriz?
Birçok tarifte, mısır nişastası, bulaşık deterjanı gibi malzemeler kullanılırken, bazı tariflerde, yoğurt gibi çeşitli malzemeler kullanılır.
Evde Slime Jeli Nasıl Yapılır?
Öncelikle bir su bardağı, ılık suya çay kaşığı ucu ile boraks ile gıda boyasını ekleyin. Kıvama gelinceye kadar karıştırın. Diğer yandan başka kâseye hazır olan bir bardak suya bazlı tutkalı dökün, bunun üzerine ise bir bardak su ilave edin. Kıvamını alıncaya kadar karıştırın.
Slaymın Yapışmaması İçin Ne Yapmalı?
Eğer bulaşık deterjanı kullanarak slime yaptıysanız mısır nişastası ile koyulaştırabilirsiniz. Son seçenek olarak ise tıraş köpüğü koyarak koyulaştırmayı deneyebilirsiniz. Ele yapışmaması için biraz su ekleyebilirsiniz. Ardından biraz boraks ekleyin.
Slime Elden Nasıl Çıkar?
Ovma fırçasıyla iyice ovarak sirkeyi slime‘a yedirin.
Lekenin şiddetine bağlı olarak daha çok sirke eklemeniz gerekebilir.
Daha yoğun lekeler için, ovmaya başlamadan önce 3 ila 5 dakika sirkeyle çözünmesini bekleyin.
Ovma fırçan yoksa eski diş fırçası ya da bez kullanabilirsiniz.
Slime Giysiden Nasıl Çıkar?
Buz kullanarak çıkarabilirsiniz. Buz slimenin kurumasını sağlar. Slime parçaları donar, çıkarılması daha kolay olur. Lekenin üzerine sirke sürdükten sonra fırça yardımıyla fırçalayın. Leke miktarı büyükse daha fazla sirke kullanarak çözülme işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
Slime Yapımının Çocuklara Faydaları;
- İnce motor gelişimi sağlar.
- Hayal gücü ve yaratıcılık geliştirir.
- Sakinleştirme özelliği vardır.
- Konsantrasyon arttırma özelliği vardır.
Slime Nasıl Yapılır İzlemek İçin Tıklayın