Biotin, H vitamini ya da B₇ vitamini olarak da adlandırılan genellikle “güzellik vitamini” olarak bilinen bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biyotin, suda çözünen bir vitamindir. Biotin vücuda giren besinleri enerjiye dönüştürmekte kullanılır. Biotin kişilerin aldığı gıdaları enerjiye dönüştürme noktasında destek olarak yer alan B vitaminleri arasında bulunur.
Biotinin farklı kullanılan ilaçlarla etkileşime girmesi vücutta tepkimeye yol açabilir. Bu yüzden düzenli ilaç kullanımı yapan kişilerin hekime görünmesi önerilir. Biotin tüketim miktarında dikkatli olunmalıdır. Fazla kullanıldığı takdirde ciltte döküntü aynı zamanda akne sorunları meydana gelebilir.
Kan şekerinde düzensizliğe yol açabilir. Böbreklerde ve sindirim sisteminde olumsuzluklara yol açabilir. Bu durumlar fazla biotin alımından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı biotin kullanımını B7 vitamini eksikliği olduğunda kullanılmalıdır.Önleyici olarak günlük dozun 180 mikrogramı geçmemesi gerektiği belirtilmektedir. Suda çözünen bir vitamin olan biotinin fazlası idrarla vücuttan atılmaktadır.
Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Biotin eksikliği genelde fazla çiğ yumurta tüketen kişilerde görülür. Yumurta beyazında avidin proteini bulunmaktadır.Protein biotinin emilimine engel olur bu yüzden kişilerde biotin eksikliği görülebilir. Biotin bağırsaklarda bakteriler aracılığıyla üretildiğinden bağırsak sağlığı sorunu yaşayan kişilerde de biotin eksikliği görülebilir.
Biotin eksikliğinin diğer nedenlerini şöyledir:
- Fazla alkol tüketimi
- Doğuştan biotin düşüklüğü
- Siroz hastalığı
- Hamilelik.
Biotin eksikliği belirtileri arasında ise şunlar bulunur:
- Kırılgan ince saç,
- Ciltte sıklıkla yüz bölgesinde kırmızılık döküntü,
- Cilt kuruluğu,
- Zayıf dayanıksız tırnaklar
- Tükenmişlik hissi,
- Depresyon,
Biotin eksikliği belirtileri ile benzer durumlar görüldüğünde öncelikle bu belirtilerin arkasında yatan neden bulunmalıdır. Biotin eksikliği nadir görüldüğü bilindiğinden yaşanan semptomların nedeni başka sağlık sorunları da olabilir. Bu nedenle doktor kararı olmadan biotin takviyesi almak, diğer olası sağlık sorunlarının tedavilerinin gecikmesine neden olabilir.
Biotin Nasıl Kullanılır?
Biotinin hap, tablet halinde kullanımı olduğu gibi şampuan gibi bazı ürünlere eklenmiş bulunur. Tabletlerde önerilen günlük tüketim miktarı toplam 30 mikrogramdır. Bu miktarı günlük besin ile zaten alınabileceğinden doktor tarafından verilmediği sürece ek biotin alınmamalıdır. Biotinin doktor tarafından kullanılması istenmesi takdirde hali hazırda kullanılan ilaçların doktora bildirilmesi gerekir. Aksi durumda alınan biotin, başka ilaçlarla karışarak, istenmeyen sonuçlara sebebiyet vermektedir.
Biotin Neye İyi Gelir?
- Biotin saç sağlığı önemli yere sahiptir.Saç köklerinde iyileşmeye yardımcı olur. Saçların sağlıklı daha hızlı şekilde uzamasını sağlar.
- Tırnak kırılmalarını önler.
- Hamilelik sürecindeki kadınların kullanımı önemlidir. Embriyonik büyümeyi destekler.
- Cilt sağlığını arttırır.
- Kalp sağlığı, zihinsel hastalıklara aynı zamanda kas dokuları için faydalıdır.
Biotin Hangi Besinlerde Vardır?
- Yumurta (Sarısı)
- Elma
- Muz
- Havuç
- Domates
- Karnabahar
- Tahıllar
- Baklagiller
- Kuruyemişler
- Peynir
- Mantar
- Ceviz
Baklanın Faydalarını merak ediyorsanız tıklayın
ProfDrMuharremKıskaç kanalının Biotin nedir? Biotin ne işe yarar? Biotin kaynakları nelerdir? videosunu izlemek için tıklayın