A vitamini, gözlerde yaşanabilecek sıkıntıları ve körlüğü engeller. Göz üzerinde faydaları oldukça fazladır ama A Vitamini faydaları bununla sınırlı değildir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt problemlerini engeller. Ayrıca vücutta oluşan ülserleri tedavi eder. Soğuk algınlığına, böbreklerde, akciğerlerde ve mukus zarlarında iltihaplara karşı vücudu korur.
A Vitamini Faydaları Nelerdir?
A vitamini, karaciğerde depolanan ve yağda çözünen vitamin türlerindendir. Normal besinlerde iki farklı tipi vardır. Bunlardan birincisi önceden oluşturulmuş (premade) A vitaminidir. Retinol ismiyle de bilinir ve aktif bir A vitamini tipidir. İkinci tipi ise provitamin A olarak bilinendir.
A Vitamini Faydaları Nelerdir Madde Madde
- Büyüme, üreme, görme, kan yapımı, embriyo gelişmesi ve doku hücre büyümesi bakımından gerekli vitamindir.
- Hastalıklara karşı vücudumuzu korur.
- Bağırsak, deri benzeri epitel doku yapımı, gelişimi ve korunmasında görev alır.
- Yetersiz ışıkta iyi görüş elde etmeyi sağlar.
- Sağlıklı hamilelik ve hamilelik sonrasında anne sütüyle emzirmede faydaları çoktur.
A Vitamini Zararları Nelerdir?
A vitamini zararları vücutta eksik olması durumunda ortaya çıkar. Çeşitli görme sorunlarından gece körlüğüyle, geri dönüşü olmayan kornea hasarı olan kseroftalmi benzeri hastalıklar A Vitamini eksikliğinden kaynaklanır.
A Vitamini Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Eksikliğinde hiperkeratoza veya kuru, pullu cilde yol açabilir.
- Doktorlar fazla alındığında yorgunluk, kemik erimesi, kas ve eklem ağrıları ile karaciğer hasarına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuşlardır.
- Karaciğerde fazlaca depolanması nedeniyle sertleşme ve yağlanma ile bir takım rahatsızlıklara yol açabileceği belirtilmiştir.
A Vitamini En Çok Hangi Besinlerde Var?
- Tam Yağlı Süt
- Tereyağı
- Yumurta sarısı
- Balkabağı
- Tatlı patates
- Lahana
- Havuç
- Brokoli
- Ispanak
- Kuru kayısı
- Domates
- Kavun
- Yulaf ezmesi
A Vitamini Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Göz sağlığını muhafaza etmek için en temel vitamindir. Havuç, maydanoz, dereotu, ısırgan otu, pazı, taze nane, sarı biber, kayısı ve rokada bulunmaktadır. Enfeksiyonlar için savaşır, vücut sisteminin güçlendirilmesinde önemlidir.
A Vitamini Özellikleri?
Diş, yumuşak doku, kemik, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı şekilde oluşturulmasına ve korunmasına yardımcıdır. Göz retinasında renk veren pigmentleri ürettiği için aynı zamanda retinol adıyla da bilinir. Özellikle düşük ışıkta net görmeyi sağlar.
A Vitamini Cilde Faydaları?
Cilt için önemli vitamindir. Atrofik olgun ciltlerde sertleşmeyi engeller cildi yumuşatır ve elastikiyetini kaybetmiş dokuyu kuvvetlendirir. Cildin doğal kolajen üretimini destekler Cildi gençleştirici, ciltte bulunan kırışıklığı, lekeleri yok edici özelliğe sahiptir.
A Vitamini Fazlalığında Ne Olur?
Baş ağrısı, baş dönmesi, çift görme, dudaklar ve avuç içlerinin soyulması, şiddetli kusma, kafa içi basıncı artışı, kasılma nöbetleri şeklinde belirti verir ve bu belirtiler kullanımdan 6 saat sonra görülür.
A Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?
Dengesiz ve yetersiz beslenme sonucunda A vitamininin yetersiz olarak alınması, yağ emiliminde bozukluklar, kistik fibrozis, çölyak, crohn hastalığı gibi metabolik hastalıklar görülür.
- Ciltte kuruluk
- Tırnaklarda ve saçlarda kırılmalar oluşur.
- Enfeksiyonlara karşılık olarak direnci azalır
- Halsizlik baş gösterir.
- Dudaklarda yaralar oluşur
- Dilde kızarıklık görülür.
A Vitamini Vücutta Birikir Mi?
Fazlası karaciğerde depolanmaktadır. Görme, üreme ve hücresel iletişimde rol oynamaktadır. Korneaları ve diğer epitel yüzeylerini korumak amacıyla vücudun ihtiyacı vardır. Beta-karoten tipleri de birer antioksidandır.
A Vitamini İçeren Meyveler?
Mango, greyfurt, karpuz, kayısı, mandalina, nektarin, gibi meyvelerde bolca bulunur.
A Vitamini Sebzeleri?
Sarı ve yeşil meyve sebzeler; roka, ıspanak, brokoli, bezelye; havuç, tatlı patates, papaya, turuncu kavun, mango, bal kabağı gibi sarı-turuncu sebze ve meyveler tüketebilirsiniz.
A Vitamini İçin Neler Yemeliyiz?
İçerisinde bulunduğu besinler şöyle sıralanabilir:
- Hayvansal gıdalar: Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, böbrek, peynir, yoğurt.
- Bitkisel gıdalar: Ispanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kavun, kırmızıbiber, greyfurt, bezelye, karpuz.