Cumhurbaşkanı nasıl olunur sorusu sıkça araştırılan, merak edilen bir konudur. Cumhurbaşkanı bir ülkenin en yetkili makamıdır. Bu kavram Cumhuriyet rejiminin ardından oluşmuş, bakanlar kurulu ve başbakan sorumluluğunda olan yürütmenin olduğu yönetim şeklinde devlet-millet birlikteliğini temsil eden makamdır, en üst düzey yönetimdir.
Cumhurbaşkanı Olma Şartları Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı nasıl olunur diye araştırıldığında Anayasa’da 2007 yılında yapılan değişiklik ile;
- 5 yıl görevde kalma şartıyla seçilir
- 40 yaşını doldurmuş olması gerekir
- Yüksek öğrenimini tamamlamış olması gerekir
- Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşı olması gerekir.
Cumhurbaşkanlığına Nasıl Aday Olunur?
Cumhurbaşkanı olmadan önce Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için; Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya dışarıdan yukarıda belirtilen nitelikleri taşıyan ve 20 milletvekilinin yazılı teklifi sonucunda herkes aday alabilir. 2007 yılından önce TBMM üyelerinin oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile halk oyuyla seçilmeye başlamıştır.
Yapılan değişlik kapsamında geçerli oyların salt çoğunluğu yani geçerli oyların yarısından 1 fazlasını alan aday cumhurbaşkanı olur. Ancak bu şart yerine getirilemez ise seçimin yapıldığı haftadan 1 hafta sonraki ilk pazar gününde en fazla oyu alan iki aday tekrar yarışır en fazla oyu alan kişi cumhurbaşkanı olur.
Cumhurbaşkanı Ne İş Yapar?
Devletin başı olan bu makama gelebilmek için oldukça uzun bir yol akabinde şartlar vardır. Cumhurbaşkanı nasıl olunur sorusunun cevabı ise şu şekilde açıklanabilir. Milleti ve devleti temsil eden bu makama gelen kişi seçimle belirlenir. Cumhurbaşkanı seçilen kişi aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Başkomutanlık görevini üstlenmiş kişidir.
- Devleti ve milleti adına karar verme yetkisine sahip olan cumhurbaşkanı ülkesini iç ve dış siyasette temsil eder.
- Yetkileri anayasa ile belirlenmiş olan cumhurbaşkanı kanun yapma yetkisine sahiptir. TBMM’de hazırlanan kanunlar cumhurbaşkanı onayına götürülür. Eğer cumhurbaşkanı gerekli görürse yeniden düzenlenmesi için kanunu meclise geri gönderebilir.
- Cumhurbaşkanı kendi bakan ve yardımcılarını atayabildiği gibi görevlerine son da verebilir.
- Herhangi bir daimî hastalığı bulunan, sakatlığı veya bunama durumu olan, hükümlülerin cezalarını hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir.
- Milletlerarası anlaşmaları onaylar, yayımlama yetkisi de yine cumhurbaşkanına aittir.
- Üst kademede bulunan kamu yöneticilerinin atamasını yapar, görevlerine son verebilir veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle atanmalarına dair usulleri düzenleyebilir.
- Yapılan anayasa değişikliğini gerekli gördüğü durumlarda halk oylamasına sunabilir.
Cumhurbaşkanı Ne Kadar Maaş Alır?
Cumhurbaşkanı nasıl olunur başlığı altında merak edilen diğer bir konu da cumhurbaşkanının aldığı maaştır. Cumhurbaşkanı maaşı her yıl zam oranlarına bağlı olarak farklılık gösterirken 2021 yılı itibariyle 88 bin lira olarak belirlenmiştir.
Nasıl Polis Olunur? Merak ediyorsanız tıklayın.
İsem Yayıncılık kanalının 33) Vatandaşlık – Cumhurbaşkanı Seçilme Süreci ve Görevleri 1 – Özgür Özkınık videosunu izlemek için tıklayın.