Antoloji şiir ya da nesir bölümlerinden ele alınarak oluşturulan kitaplara denilmektedir. Çoğunlukla benzer tarzda yapıtların birleştirilmesiyle oluşturulan antoloji bariz dönemlerde ortaya konulmuş farklı tarzlardaki seçmece yapıtlardan da oluşabilmektedir. Belli bir milletin edebiyatından veya dünya edebiyatından seçilmiş bölümlerden de antoloji oluşturulabilmektedir.
Antoloji yapılmasının nedeni her türlü okura seslenebilecek örnekleri bir araya getirmektir. Bu yapıtların seçilmesi seçmeyi yapanın zevkini ön planda bulundurarak yapılmıştır. Ancak geniş zaman dilimlerini içeren antolojilerde o dönemde sevilmiş sonraki vakitlerde beğenisini sürdürmüş edebiyatla ilgilenenlerin yorumlarından geçmiş olan yapıtlara yer verilir.
Antoloji Özellikleri Nelerdir?
Antolojilerin en büyük nitelikleri edebiyat tarihi olma vazifesini yüklenmeleridir. Bilhassa ülkemizde Tanzimat döneminden sonra yazılar pek çok yapıt antoloji niteliği bulundurmaktadır. Antolojilerin başka niteliğiyle kamu ölçüsünü hazırlayanın beğenisini yansıtmasıdır. Bundan ötürü okuyucuya kısa ve özlü bilgiler, örnekler sunabilir.
Antoloji Örnekleri Nelerdir?
Türk Edebiyatında birden fazla antoloji örneğiyle karşılaşmak muhtemeldir. Antoloji örnekleri şunlardır:
- Mehmet Fuat Köprülü: Divan Edebiyatı Antolojisi
- Rauf Mutluay: Tanzimattan Günümüze Kadar Şiir
- Asım Bezirci: Dünden Bugüne Türk Şiiri
- Abdülbaki Gölpınarlı: Türk Tasavvuf Şiir Antolojisi
- Ataol Behramoğlu: Son Yüzyıl Büyük Türk Şiir Antolojisi
- Mehmet Fuat: Çağdaş Türk Şiir Antolojisi
Demokrasi Nedir, Tarihi? Merak ediyorsanız tıklayın.
Turhan Yıldırım kanalının “Antoloji Nedir? | Kitap Önerileri” videosunu izlemek için tıklayın.