Barış Manço 2 Ocak 1943 yılında Üsküdar, İstanbul’da doğdu. 1 Şubat 1999; Kadıköy, İstanbul da yaşama gözlerini yuman Barış Manço, Türk sanatkâr; şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve spikeri, köşe yazarı, Devlet Sanatçısı ve kültür temsilcisi.
Türkiye’de rock müziğin önderlerinden, Anadolu Rock tarzının kurucuları içerisinde yer alır. Bestelediği iki yüzün üstünde şarkısı, şahsına 12 altın, 1 platin albümle kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir kısmı sonradan Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak söylendi. Sunduğu tv yapımıyla Dünya’nın birçok ülkesini görmüş, bu sebeple “Barış Çelebi” olarak adlandırılmıştır. 1991 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanına münasip görüldü.
HAYATI
Devlet konservatuvarı geleneksel Türk halk müziği hocası, sanatçısı yazar Rikkat Uyanıkla İsmail Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğu olan Barış Manço 2 Ocak 1943 yılında Üsküdar Zeynep Kâmil Hastanesi’nde dünyaya geldi. II. Dünya mücadelesi yıllarında doğduğu için ailesi Mehmet Barış ismini verdi.
1954’de Galatasaray Lisesi Ortaokul giriş sınavına girmeden önce adı Mehmet Barış Manço olarak değiştirilmiştir. Dört çocuklu ailede Savaş, İnci ve Oktay isimlerinde üç kardeşi vardı. Konservatuvardaki çalışması esnasında Zeki Müren’in de hocalığını yapan Rikkat Uyanık sonradan Barış Manço’yla birlikte tv yapımlarına da katıldı, şarkı söyledi.
Üç yaşındayken anne babasının boşanmasından sonra Barış Manço, babası ile yaşamaya başladı. Babasıyla beraber sıkça ev değiştirdi. İlkokula Kadıköy Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nda başladı. 4. sınıfı Ankara Maarif Koleji’nde okudu. İlkokulu Kadıköy’deki başladığı okulda tamamladı. 1957 yılında acemi olarak müzikle uğraşmaya başladı. 4 Mayıs 1959 yılında babasının vefatı üzerine Galatasaray Lisesi’nden ayrılarak, okulunu Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladı.
Barış Manço’nun Eşi Lale Manço
1978 yılında Lale Ahıskalıyla dünya evine girdi. Doğukan ile Batıkan isimli iki erkek çocuğu oldu.
1980’de Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” isimli Bulgar şarkısıyla altın madalyalar aldı. Yurtdışında birden fazla televizyon programına misafir olarak katıldı, birçok ülkede konserler verdi. 1983’te Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” isimli şarkısıyla katıldı, lakin elendi.
ÖLÜMÜ?
31 Ocak 1999 gece saat 23:30 dolaylarında İstanbul’un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi’nde aynı gece saat 01:30’da hayatını kaybetti.
Daha önce 1983’te kalp spazmı geçirmişti. 1991’de devlet sanatçısı unvanı aldığından ötürü cenazesi için devlet merasimi düzenlendi. Bu merasim TRT, Kanal D, Kanal 6’da canlı olarak yayınladı.
STV ile Star kanalları Manço Köşk’ten hayranlarının görüşlerini gün boyunca kesintisiz paylaştı. Üstelik Star TV vefatının hemen öncesinde çekilmiş olan röportajı yayımladı. 3 Şubat 1999 yılında üstünde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı cenazesi Atatürk Kültür Merkezi’ne getirilerek merasim düzenlendi, akabinde Levent Camisi’nde cenaze namazı kılındı Kanlıcadaki Mihrimah Sultan kabristanlığında toprağa verildi.
Kabrine “Gesi Bağları” yorumundan dolayı Kayseri’nin Gesi beldesinden getirilen toprak da kondu. Vefatının duyulmasının akabinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile birtakım siyasetçiler taziye mesajı yayımladılar.
Manço’nun vefatıyla Kurtalan Ekspres yeni albüm çalışması yapmayarak neredeyse iki yıl süresince Barış Manço için düzenlenen birçok anma konserine katıldı. Önemli bir solisti kaybeden grup, 2003’ün Ekim ayında ilk solo albümü olan 3552’yi çıkardı.
Aldığı Ödüller
Müzik ile televizyon yaşamında 3000’den fazla ödül almıştır. Başlıca ödülleri şunlardır:
- 1991 yılında “Türkiye Devlet Sanatçısı” unvanı
- 1991’de Japonya Soka Üniversitesi “Uluslararası Kültür Barış Ödülü”
- 1991’de Hacettepe Üniversitesi “Sanatta Onursal Doktora” unvanı
- Belçika’nın Liège şehri “Onursal Hemşeri” unvanı
- 1994 yılında Kocaeli Üniversitesi aracılığıyla Türk milletini çalışmalarıyla Dünya’ya tanıttığı nedeniyle verilen “Barış Diploması”
- 1995’de Denizli Pamukkale Üniversitesi “Çocuk Eğitimi Alanında Onursal Doktora” unvanı
- 1995’de Japonya Min-On Vakfı “Yüksek Şeref Madalyası”
- Uluslararası Teknoloji Ödülü
- Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı
- 1995’de Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmen başı aracılığıyla verilen “Türkmen Vatandaşlığı” unvanı
- İki yüzün üstünde şarkısı olduğu için 12 altın, 1 platin albüm ve kaset ödülü kazandı.
- Onursal Evlad Unvanı
- 3000’in üstünde plaket ile ödül.
Nasreddin Hoca Kimdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Talha Uğurluel kanalının “BARIŞ MANÇO ASLINDA KİMDİ? / BUNLARI BUGÜNE KADAR HİÇ DUYMADINIZ? TARİHTEN HİKAYELER 18” videosunu izlemek için tıklayın.