Kavun kabakgiller familyasından altın sarısı rengi, keskin hoş kokusuyla dikkatleri üzerine çeken meyve türüdür. Daha çok ılıman, tropikal iklimlerde yetişmeye uygun meyvedir. Bilimsel adı Cucumis melo olan kavunun ham haline, kelek ismi verilir.
Kavun Faydaları Nelerdir?
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden bir tanesidir. Kan basıncını düşürmek, kas ağrılarını azaltmak, bağışıklığı güçlendirmek, göz sağlığını koruma, kalp – damar sağlığının korunması açısından faydaları olmasından dolayı kilo almamak isteyenler için ideal bir besindir.
Kavun Faydaları Nelerdir Madde Madde
- İçeriğindeki C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kalp, damar sağlığını korur.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Kanser oluşumunu önler.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcıdır.
- Kalpteki ritim bozukluğunu engeller.
- Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler
Kavun Zararları Nelerdir?
Genel olarak kavun faydaları ile bilinir. Her yaştaki kişinin sağlık bakımından güvenle tüketebileceği meyvedir. Aşırı tüketilmediği sürece herhangi zararı yoktur.
Kavun Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Şeker hastalarının tüketme miktarına dikkat etmesi, doktoruna danışarak tüketmesi önerilir.
- Alerjiniz olmamasına rağmen boğazı yakabilir. Bunun nedeni aşırı tatlı çıkması olabilir. Tatlı olanlar yenildikten bir zaman sonra boğazda yanma hissi uyandırabilir.
- Midesi hassas kişilerin tüketimine dikkat etmesinde fayda vardır. Aşırı tüketildiğinde mide asidini yükselterek, ülser, gastrit vb. hastalıklara yol açabilir. Tüketirken doktora danışarak tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
İçerisinde Bulunan Vitaminler Nedir?
A, B, C vitaminleriyle sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır, alfe-beta karotenlerini zengin miktarda içerir. Folat deposu olarak dikkat çekmektedir.
Günde Kaç Tane Yenmeli?
Karpuza göre yoğun şeker bulundurduğundan 2 günde bir olacak şekilde 100 gram tüketilirse kilo aldırmaz. Fakat ölçü aşırıya giderse kilo alımını etkiler. Kilo vermek için uygulanan diyette tatlı krizlerinin önüne geçmek için şerbetli veya bol kalorili tatlılar yerine küçük porsiyon yenebilir.
Kavun Kaç Kalori?
İnce dilimi ortalama olarak 180 gram olarak bilinir. 100 gramında ise 33,7 kalori bulunmaktadır.
Kavun Çekirdeği Faydaları Nelerdir?
Birçok meyve gibi çekirdeklerinden arındırıp öyle tüketiriz. Oysa çekirdeklerinin sağlık için birçok faydaları olduğunu bilsek yine de o çekirdekleri temizler miydik düşünelim?
Evet, yanlış okumadınız; belki yıllardır, her seferinde çöpe attığınız çekirdekleriyle birlikte neler kaçırmışsınız bakalım. Kavun çekirdeği kurutularak veya kavrularak da tüketilebilir.
Kavun Çekirdeği Faydaları Nelerdir
- Öksürüğü keser
- Saç – Tırnakları güçlendirir
- Cildi güzelleştirir
- Sindirim sistemine faydaları vardır.
- Akciğer dostudur
Kavun Sebze Midir Meyve Mi?
Pişirmeden yediğimiz besinlere meyve denir. Meyve sebzeler çok sayıda faydalı vitaminler içerir. Bu durumda meyvedir.
Ağaç Kavunu Nedir?
Sedef otugiller familyasından meyvesi yenen bitki türüdür. Sert, kalın kabuğuyla bilinir. Genel bir süre saklandıktan sonra ya da hamur işlerinin içine katılarak tüketilebilir. Bazı kültürlerde meyve çayı yapımında kullanılır.
Kışlık Kavun Nedir?
Saklandığı samanların üstünde olgunlaşan kışlık kavun, sofralara lezzet verirken, üreticilere de ekonomik katkı sağlıyor. Yöre genelinde “Kış kavun” olarak bilinen ürün Darende’ye bağlı Irmaklı köyünde yetiştirilmektedir. Köyde üretilen kış kavun, bölgede tüketilirken, birçok ile de gönderiliyor.
Kavun Hangi Mevsimde Yetişir?
Ilık ve sıcak iklim meyvesi olup en iyi gelişmeyi 20-30 C aralığındaki sıcaklıklarda gösterir. Kış aylarında yetiştirilenlerin dayanıklılığı fazla olur.
Kavun Türkiye’de Nerede Yetişir?
Ülkemizde en fazla Ege Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Manisa, Kırkağaç bölgesinde yetişen Kırkağaç kavunu dünyanın dört bir yanına ihraç edilir, Manisa dışında; Ankara, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir illerinde yetişir.
Kavun Nasıl Ekilir?
Dikimi ocak açılarak karık usulüyle yapılır. Tarlaya tohum ekimini mibzerle yapmanızda fayda var. Çapayla açılan Ocaklara 5 tohum ekilir. Daha sonra üzeri 3 cm toprak ile hafifçe bastırılır. Yöreye bağlı olarak dikim teknikleri değişmektedir.
Kavun Ne Zaman Ekilir?
Tohumu ekimi genelde İlkbahar, yaz mevsimi ayları içerisinde yapılması tavsiye edilir. Tohumun kalitesi, ekimi hasat verimliliği bakımından önemlidir. Kavun tohumu ekim derinliği 2-2,5 cm, sıralar üzeri mesafe 50-60, 150-200 cm arasındadır.
Ne Zaman Toplanır?
Kırkağaç kavunu ağustos ve eylül aylarında toplanır. Eğer hasat yapmak istiyorsanız koparılan kavunları kesinlikle güneş altında tutmayınız.
Kavun Ne Kadar Ayda Olur?
Olgunlaşması 100–120 gün arasında değişir. Çimlenme işlemi için sıcaklığın en az 15 derecenin altına inmemesi gerekir. İdeal sıcaklık 23 ila 34 derece arasıdır fakat 38 derecenin üzerine çıkılmaması gerekir. Kök yaklaşık 5 cm civarı olunca tohumla birlikte toprak yüzeyine çıkar.
Kavun Çeşitleri
- Hasanbey
- Kırkağaç (Altınbaş)
- Yuva
- Van (kantalup) (cantaloupe) (cep kavunu)
- Topatan
- Honeydew
- Casaba
- Galia
Kavun Hakkında Daha Fazla Bilgi Öğrenmek İçin
Daha fazla bilgi için Bağlantıya Tıklayınız
Daha Fazla İçerik İçin
Daha fazla “Faydaları” içeriğine bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsin!