Elektronik imza, resmi olarak gerçekleştirdiğiniz her türlü süreçte ıslak imzanın yerini alan dijital uygulamadır. Hukuki ayrıcalıkları yönüyle de ıslak imzayla benzer niteliklere taşıyan elektronik imza, ıslak imza gibi belli bir şekle sahip değildir. Çeşitli karakterler, harfler ya da simgelerden ibaret olan e-imza, bu anlamda ıslak imzadan farklıdır. İmzalayan kişinin kimliğini kanıtlamak maksadıyla farklı bir elektronik veriye eklenerek kullanılır.
E-imzayla ıslak imza hukuki özellikleri yönünden farksız olmakla beraber birtakım alanlarda istisnaları bulunuyor. Bu istisnalar;
Evlenme,
Veraset ve intikal,
3. tarafın tanıklığını gerektiren emlak alım satım işlemlerinde ıslak imza gerekiyor.
Elektronik İmza (E-İmza) Nasıl Alınır?
Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) aracılığıyla doğrulanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarıyla sunulur. Bu servis sağlayıcı firmaların listesine BTK onaylı web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Elektronik İmza (E-İmza) Başvuru Sürecinde Gereken Belgeler Nelerdir?
E-imzanın iki ayrı türü vardır: Bireysel e-imzayla kurumsal e-imza. Her biri için müracaat esnasında talep edilen belgeler başkadır.
Bireysel elektronik imza (e-imza) için gerekli belgeler:
Geçerli Elektronik Sertifika taahhütnamesiyle müracaat formu,
Müracaatı yapan şahsın T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport benzeri, fotoğrafının yer aldığı geçerli resmi kimlik belgesinin aslı.
Kurumsal elektronik imza (e-imza) için gerekli belgeler:
Geçerli Elektronik Sertifika taahhütnamesiyle müracaat formu,
İmza sirkülerine ilişkin fotokopi,
Ticaret Sicil Memurluklarından alınacak son 6 aya ait faaliyet belgesinin aslı,
Müracaatı yapan şahsın T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport benzeri, fotoğrafının yer aldığı geçerli resmi kimlik belgesinin aslı.
Elektronik İmzanın (E-İmza) Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?
E-imza yaygın olarak kamuda, ticari anlaşmalarda kullanılır. E-imzanın kullanıldığı yerler aşağıdaki belirtilen şekilde sıralanabilir:
- Kurumlar arası iletişim,
- Sosyal güvenlik uygulamaları,
- Vergi ödemeleri,
- ÖSS, LES, KPSS, pasaport başvuruları,
- İnternet bankacılığı,
- E-Sözleşmeler,
- Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEP),
- MERNİS işlemleri,
- MERSİS kapsamında ticari sicil işlemler,
- E-Okul işlemleri,
- E-Sipariş uygulamaları,
- Elektronik oy verme işlemi,
- E-Devletle E-Nabız uygulamalarına giriş.
E-İmza Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
E-imza almak kâğıt, mürekkep, kargo benzeri maliyeti büyük miktarda hafifletmeye yardımcı oluyor.
Kamu işkolu veya özel sektör oluşu ayırt etmeksizin elektronik imza kullanarak yapacağınız işlemlerde zamandan tasarruf edebilirsiniz.
E-imzayı kullanabilmek için yalnızca internet erişimi olan aygıta ihtiyacınız var. Şöyle ki zaman veya yer sınırlaması olmaksızın e-imza ile önemli belgeleri imzalayabilir, resmi işlemlerinizi uzaktan tamamlayabilirsiniz.
Elektronik İmza (E-İmza) Nasıl Yenilenir?
Elektronik imza sınırlı süre dahilinde kullanılabildiğinden süresi sonlandığında e-imzanızı yenilemeniz gerekir. E-imzanızı yenileme işlemini sertifika süresinin bitiş zamanından üç ay önce başlatabilirsiniz. Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM) yenileme sürecinizle ilgili sizi mail yoluyla bilgilendirir. Sürenin bittiği konusunda mail aldığınızda yenileme talebi ile e-İmza müracaatınızı yenileyebilirsiniz.
İstek oluşturmanız dahilinde Kamu SM sertifikanızla ilgili bir müracaat şifresi ve mail adresi gönderir. Buradaki bilgiler ile müracaat formuna ulaşarak formu doldurabilir bu şekilde müracaatınızı tamamlayabilirsiniz. Yeni e-imza sertifikanız daha önceki sertifikanın zamanının dolmasına iki ay kala üretilir. Yalnız şimdiki sertifikanızın zamanı hala dolmadıysa yeni sertifikayı kullanamazsınız.
E-Devlet Kapısı Nedir? Merak ediyorsanız tıklayın.
E-GÜVEN kanalının “Elektronik İmza (E-İmza) Nedir?” videosunu izlemek için tıklayın.