eDevlet Kapısı, kamu faaliyetlerine tek alandan ulaşım olanağı sağlayan internet sitesidir. edevlet kapısı’nın hedefi kamu faaliyetlerini işletmelere, vatandaşlara, kamuya bilgi, iletişim teknolojileriyle aktif ayrıca verimli bir halde sunmaktır.
Şahsi bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik faaliyetlere erişim için şifre, e imza veya mobil imza gibi kimlik teyit etme araçlarına gereksinim duyulmaktadır. Tek bir kimlik teyitiyle (şifre, e-imza, mobil imza vb.) birden fazla e-hizmetlere ortak adresten ulaşabilirsiniz.
Entegre Elektronik Hizmet Nedir?
E-hizmet, kamu kurumlarının verdiği e-hizmetlerden eDevlet Kapısında entegre olmuş, tek bir kimlik doğrulamasıyla (şifre, e-imza, mobil imza) ulaşılabilen faaliyettir.
Kimlik Doğrulama Nedir?
Hizmetlerden yararlanmak isteyen şahıslar, öne sürdükleri şahıs olduklarının teyit edilmesidir. Kimlik teyit etmek için farklı araçlar kullanılabilir: Kullanıcı adı, parola, e-posta ve parola vb. eDevlet Kapısı, kimlik teyit etmek için Kimlik numarası, şifre, e-imza, mobil imza, T.C. Kimlik Kartı kullanır.
E-Devlet Kapısında Ne Tür Hizmetler Verilmektedir?
eDevlet Kapısı üzerinden vatandaşlara verilen hizmetler kapsamlı olarak şöyle gruplandırılabilir:
Bilgilendirme hizmetleri
Entegre elektronik hizmetler
Ödeme işlemleri
Kurum ve kuruluşlara kısa yollar
Bununla birlikte kamu kurumları içerisinde bilgi, belgelerin paylaşımı eDevlet kapısı vasıtasıyla sunulan hizmetler ile sağlanmaktadır.
E-Devlet Kapısı’nın Getirdiği Kolaylıklar Nelerdir?
eDevlet Kapısı; elektronik ortamdan sunulan kamu hizmetlerine tek bir adres (www.turkiye.gov.tr) üzerinden erişim olanağı sunmaktadır. Şahsen kamu kurum kuruluşlarınca sağlanan kamu hizmetleri ile ilgili doğru güncel bilgilere erişme olanağı sağlamaktadır.
eDevlet Kapısı üzerinden alınacak birtakım elektronik hizmetler için (vergi, harç vb.) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti yardımıyla bu işlem Kapı üzerinden kolayca yapılabilmektedir. eDevlet Kapısı’nın amacı, tek bir adres üzerinden şifre, e-imza, mobil imza gibi kimlik doğrulama sistemleri ile güvenli şekilde kamu hizmetlerinin vatandaşlarımıza sunulmasıdır. eDevlet Kapısı üzerinden sunulan elektronik hizmetlerde vatandaşlarımızca özel şifre, eimza ve mobil elektronik imza gibi kimlik doğrulama araçları kullanıldığından, şahsi bilgiler eDevlet kapısı üzerinden yalnızca ilgili vatandaşlarımıza sunulmaktadır.
eDevlet Kapısının en büyük avantajı şifre veya varsa e-imza, mobil imza gibi kimlik teyit etme araçları kullanılarak elektronik hizmetlere olanak sağlanmasıdır. Bu yönüyle eDevlet Kapısı sağlamış olduğu altyapıyla da başka ülkeler tarafından da örnek alınmaktadır.
E-Devlet Kapısından Engelli Vatandaşlar Yararlanabilir mi?
eDevlet kapısı, engellilerin de rahatlıkla kullanabilmesini sağlayacak tasarım özelliklerine sahiptir. edevlet kapısı tasarımında ve geliştirilen elektronik hizmetlerde engellilerin de hizmetlere rahatlıkla erişimi açık şekilde bulundurulmaktadır. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik standartlarına uyum için gereken çalışmalar yapılmaktadır.
Elektronik Hizmetlerden Faydalanırken Ücret Öder miyim?
Elektronik hizmetler (e-hizmetler) için kamu kurumları tarafından herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmesi öngörülmemişse, eDevlet Kapısı üzerinden alınacak e-hizmetler için ek ücret ödemeniz gerekmemektedir.
Kodlama Nedir? Merak ediyorsanız tıklayın
Eyüp ESEN- Mobil Uygulama Videoları kanalının” E devlet Nedir Nasıl Kullanılır? E devlet Üzerinden Yapılan İşlemler- Kısaca Ne İşe Yarar Bilgi” videosunu izlemek için tıklayın.