Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, 29 Ekim 1923 günü saatler 20:30’u gösterirken “Türk Milletinin karakterine, adetlerine en uygun yönetim şekli Cumhuriyettir” demiştir.
Memleketin alın yazısında tek yetkili olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Cumhuriyeti ilan etmesinin ardından egemenlik uzun yıllar sonra Türk Milleti’nin olmuştur.
Demokrasi Neden Önemli?
Atatürk, demokrasinin tam anlamıyla ideali, milletin tümünün aynı zamanda idare eden durumda bulunabilmesini, hiç olmazsa devletin son iradesini yalnız milletin ifade etmesini, göstermesini ister.
Atatürk’ün Önerdiği Yol Haritası?
Demokrasi prensibinin en modern, mantıklı uygulanmasını sağlayan hükümet şekli Cumhuriyettir. Cumhuriyette son söz millet tarafından seçilmiş meclistedir. Millet adına her türlü kanunları o yapar” cümleleri de büyük Önder Atatürk’ün yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşaması için önerdiği yol haritasıdır.
Dünya’da ve Türkiye’de Turizm Ne Zaman Başladı?
Dünya turizm faaliyetleri genel kanı 1841’de Thomas Cook’la başlayan planlı tren seyahatleridir. Türkiye’de ise Cumhuriyet’in ilan edilmesi, seyahatin özgürleşmesiyle güvenin tekrar coğrafyada inşa edilmesiyle gelişim göstermeye başlamıştır.
Devlet Demir Yolları – Limanları İdare-i Umumiyesi
Türkiye’de Özellikle Orient Express’in İstanbul’a seferlerinin uzanması o dönemde önem verilen demiryolu ulaşım hizmetleri açısından 31 Mayıs 1927’de “Devlet Demir Yolları-Limanları İdare-i Umumiyesi” teşkilatının kuruluşuyla şekillenmeye başlamıştır.
Demiryolu seyahati, taşımacılıktaki ilk adımlar olarak kabul edilebilecek bu girişim 1929’ da teşkilatın “Devlet Demir Yolları-Limanları Umumî Müdürlüğü” ismini alarak Türkiye’de turizm faaliyetlerinde gelişim göstermeye devam etmiştir.
Turizm’de Atılan İlk Adımlar Nelerdir?
Türkiye’de turizm faaliyetlerinde konaklama hizmetini sağlayabilmek adına Beyoğlu’nda Pera Palas Oteliyle turizm alanında ilk örgüt kabul edilen Türkiye Seyyahin Cemiyeti’nin kuruluşu Cumhuriyet’in ilanı sonrası her alanda olduğu gibi turizm, otelcilik alanında yeniden yapılanmanın ilk adımları sayılabilir.
Türkiye’de Havacılıkta Atılan İlk Adımlar Nelerdir?
Havacılık alanında da 1925’te Türkiye Teyyare Cemiyeti kurulmuş olup, 1933’de Türk Havayolları İşletme İdaresi ismini almıştır. Yine aynı yıl turizm faaliyetlerine yönelik İstanbul’da Otelciler, Hancılar Cemiyeti kurularak turizmin gelişimi farklı boyut kazanmıştır.
Türkiye Turizminde Yaşanan İlkler
1955 yılında uluslararası marka-zincir olan Hilton Otellerinin bir şubesi İstanbul’da açılmıştır. 1963’de Turizm ve Tanıtım Bakanlığı’nın kurulması sonrasında 1973’de Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) kuruluşu Türkiye’de turizmin gelişimini hızlandırmıştır.
İnsan kaynağını bu büyük endüstriye sağlayacak eğitim kurumlarının ilki yine Ankara Otelcilik-Turizm Meslek Lisesi, Bolu Mengen Aşçılık Meslek Lisesi ve Tekirdağ Anadolu Otelcilik ve turizm meslek lisesi eğitimde gelişim göstermiştir.
Turizmde Kadına Destek
Türkiye’de turizm endüstrisi özellikle alt ve üst yapının gelişim göstermesinde, ulusal gelir artışında, ödemeler dengesi üzerinde en önemlisi yeni istihdam alanlarıyla kadının işgücüne katılımında önemli katkılar sağlamıştır.
Günümüzde Turizm Olanakları Nelerdir?
Türkiye’de turizm faaliyetleri günümüze geldiğimizde 2022 yılı Eylül ayı Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 20 bin 390 konaklama işletmesi ki bunların 850’ye yakını 5 yıldızlı, 973 binin üzerinde oda, 2 milyon 100 bine yaklaşan yatak kapasitesiyle 10 binin üzerinde seyahat acentesi ile hizmet vermektedir.
Türkiye’de Turizm, cumhuriyetin eşsiz tarihi, kültürel zenginliklerini keşfetmek isteyenlere hizmet üretirken, Dünya turizminde parlayan yıldız olarak ikinci yüzyılına girmektedir.
Turizm’de Erzurum’un Önemi Nedir?
Türkiye’de turizm faaliyetleri açısından İpek Yolu üzerinde kavşak noktası olarak değerlendirilen ve önde gelen kış destinasyonlarından biride Erzurum’dur. Bu kazanımlar o günlerden bugünlere Cumhuriyet sayesinde gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik gelişimiyle kalkınmasında turizmin önemli etkisi çok açık şekilde ortadadır.
Atatürk İçin Ekonomik Kalkınmanın Önemi Nedir?
Ulu Önder ATATÜRK ekonomik kalkınmanın önemini; “Ekonomik kalkınma, Türkiye’nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir” cümlesi 1937’ de vurgulamıştır.
Daha nice yüzyıllara Türkiye, Cumhuriyet’le turizm ile birlikte.
Değişen dünya ile yeme içme arzularımızda değişebilir, geçmişe özlem duyabiliriz. Kültürümüze sahip çıkmak, gelecek kuşaklara aktarabilmek için coğrafi işaret tescili önemini koruyor peki coğrafi işaret tescili nedir? Neden önemlidir? Hangi ürünler coğrafi işaret tescili kapsamına girer? Coğrafi işaret tescili nasıl yapılır? Yazımızı okumak için tıklayın
Türkiye’nin turistik mekanları nerelerdir? Hangi şehirde nereleri ziyaret etmeliyiz? Sorularına cevap arıyorsanız gezilesiyer kanalının hazırladığı videoyu izlemek için tıklayın