M.Ö 626/623 – M.Ö 548/545 yıllarında Antik Yunan şehri Milet’te dünyaya gelmiş filozoftur. 78 yaşında yaşadığı yer Milet’te öldüğü kayıtlarda geçer. Yaşadığı dönem Sokrates öncesi felsefesine denk gelmektedir. Tarihte birinci filozoflardan olmakla beraber çoğu teoriyi ilk cevaplayan filozoftur.
Thales’in Hayatı
Geçmişten günümüze kadar yazılı şekilde kendisinden belge ulaşmamıştır. Ancak Herodot, Diogenes Laertios, Aristoteles, Teophrastos gibi antik insanlardan elimize belli başlı bilgiler ulaşmıştır. Felsefenin başlangıcı sayıldığı gibi Yedi Bilgelerden ilki adıyla bilinmektedir. İyi tahminci şeklinde bilinmesi de elimizdeki bilgilerdendir.
Thales’le Yedi Bilgeler
Yedi bilge veya Antik Yunan’ın Yedi Bilgesi mahlasıyla tanınmıştır. İlki Thales ismiyle tarihte geçmektedir. Yedi Bilgeler M.Ö 7. ve 6. Yüzyıllarda yaşamış filozof, devlet adamı, kanun koyucuya verilen isimdir. Filozofluktan ziyade felsefeyi başlatan düşünürler olduğu tahmin edilmektedir. Bu bilgileri Diogenes Laertios’dan almaktayız.
Filozof Thales Nereli?
Günümüzde Aydın sınırları içerisinde kalan, başka birçok filozofun, matematikçinin ortaya çıktığı Milet, İyonyalı olduğu tarih kaynaklarında yer almaktadır.
Thales Neden Ölmüştür?
Bize, Diogenes Laertius’tan ulaşan bilgilerden dolayı, dönemin meşhur aktivitelerinden jimnasyum da yarışmaları seyrederken aşırı sıcak, susuzluk, zayıflıktan öldüğü yazmaktadır.
Thales Kimin Öğrencisi?
Antik Yunan filozoflarının ilki sayıldığı için kendisinden önce herhangi düşünürün öğrencisi değildir. Ancak Mısırda geçirdiği zamanlarda Mısır matematik okulunun birinci öğrencisi olması şeklinde bilinir.
Thales’in Alanları
Tarihte çoğu bilim insanı, düşünürü araştırdığımızda görüyoruz ki genel şekliyle hepsi bir alandan ziyade birden çok alanla ilgilenmişlerdir. Etik yani ahlak felsefesi, Metafizik, Matematik, Astronomi gibi alanlarla ilgilenmiştir.
Thales Neler Yapmıştır?
Thales’in en önemli sayılabilecek buluşu matematikte bulduğu teorilerdir. Teorilerine Thales Teoremi denmektedir. Kendisinden sonraki birçok matematikçiye yol açan teoremleri bulmuştur.
Thales Teorimleri Nelerdir?
Thales’ten önce, Antik Yunan çoğu olayı metafizik yani tanrısal güçlerle bağdaştırıyordu. Fakat daha sonra farklı düşünceler kendisiyle beraber yaygınlaşmaya başladı.
Thales Teorileri Maddeler Halinde;
- Tanrısal Güç
Her şeyin Tanrılarla dolu olduğuna inanmıştır. Ona açısından Tanrısal olmayan bir madde bile yoktur.
- Astronomi ve Mühendislik
Geçmiş büyük tarihçiler Thales’in yaşadığı yıldaki güneş tutulmasını önceden tahmin etmiştir. Mevcut bilgisini ise Babil yolculuğundan kazandığı düşünülmektedir.
Thales’in Felsefedeki Önemi Nedir?
Onun açısından her şeyin ana unsurunu su olarak nitelendirmiştir. Su, evrende değişmeyen tek özdür. Thales’in felsefi görüşü diğer filozoflardan farklıdır. Dönem dönem diğer filozoflar daha değişik görüşler ortaya atmıştır.
Thales’e Göre Arkhe
Arkhe kelime anlamı itibariyle ilk, başlangıç anlamlarını taşımaktadır. Bütün maddenin başlangıcının su olduğunu söylemiştir. Arkhe sayesinde felsefenin yapıtaşı olan metafiziğin gelişmesinde çok önemli rol oynamıştır. Arkhe ile birçok filozof teori üretmiş, bunlar üzerinden farklı yaklaşımlar geliştirmişlerdir.
Aristo ve Thales Aynı Kişimi?
Thales ismiyle bilinen kişi Aristo veya Aristoteles ismiyle bilinen düşünürden yaklaşık 200 yıl önce yaşamış düşünür, matematikçidir. Aristo Sokrates dönemi filozoflardan sayılırken, Thales Sokrates dönemi öncesi ismiyle bilinen düşünürdür.
Thales Matematiğe Katkıları Kısaca?
Denizcilikte kullanılan kuzey takımyıldızları ile yön bulmayı öğretmiş, Mısırlılardan öğrendiği geometriyi Yunan halkına tanıtmıştır.
Tanıttığı Geometri Teoremleri;
- Çap çemberi iki ayrı parçaya böler
- Bir ikizkenar üçgenin taban açıları birbirine eşit şekildedir.
- Birbirini kesen iki çizginin meydana getirdiği ters açılar birbirine eşittir.
- Köşesi çember olan, çapı gören açı, dik açıdır.
- Tabanı, buna komşu iki açısı olan şekil ile üçgen çizilebilir.
Thales Dünya Hakkında Ne Demiştir?
Thales’e göre evrenin ana, değişmeyen tek unsuru su adıyla bilinmektedir. Dünya hakkındaki fikirlerinde de bu unsuru göze olarak konuşmuştur. Onun bakış açısından dünya sonsuz suyun içinde oturan, yüzen yarı-küredir. Dünya yüzeyi de yarı küre içinde yüzen disk olarak nitelendirmiştir.
Thales’e Göre Varlık Nedir?
Thales için her şeyin anası sudur. Fakat Anaksimandros ortaya atılan teorinin yani su teorisinin sonsuz olmadığı düşünerek sonsuz olduğunu düşündüğü Apeiron ile değiştirir. Çünkü su nitelik, nicelik açılarından sonsuzluğu taşıyamaz. Ona göre her şeyin kaynağı sonsuz olmalıdır.
Thales Hangi Akım?
Milet Okulu’nun kurucusu, matematik bilgini, düşünürdür. Batı felsefesinin tarihteki ilk kurucusu adıyla bilinmektedir. Milattan önce yaşayan yedi büyük bilginden en eskisi, en ünlülerinden biridir. Aristo, onu Antik Yunan filozofları, düşünürlerin ilki saymıştır.
Thales Neyi Buldu Kimya?
Tarihi kaynaklara baktığımızda kimyadan ziyade matematik alanında etkin olduğunu görürüz. Bundan sebeple kimya alanında pek etkisi yoktur.
Thales Nerede Öldü?
Doğduğu yer olan Milet’te hayatını kaybetmiştir.
Thales’e Göre İlk Neden?
Yaşamın ana kaynağını su olarak tanımlamıştır. Böyle söylemesinin sebebi ise yaşamı tam anlamıyla beslemesidir.
Thales Teoremi Kim Buldu?
İsmindende anlaşılacağı üzere kendi teorisini üretmiştir.
Thales Nasıl Yapılır?
Kısaca dairenin iki eş parçaya bölünmesiyle yapılır.
Thales Teoremi Üçgen Nedir?
İki kesişen noktanın karşısındaki açı birbirine eşit halde tanımlamıştır.
Thales Hangi Şehirde Doğdu?
Ege bölgesi sınırları içerisindeki Milet’te doğmuştur.
Şinasi Kimdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Filozofça kanalının, İLK FİLOZOF THALES videosu için tıklayın.