Aleksandros diğer bilinen ismiyle Büyük İskender, Antik Makedonya Krallığı’nın MÖ 336-323 seneleri arasındaki yaşamış kralıdır. MÖ 356 yılında Pella kentinde doğdu. 20 yaşında babası II. Filip’in yerine tahta geçti. Yaptığı büyük savaşlar, fetihler sayesinde adını tarihe yazdırmakla kalmayıp dünyanın ilk fatihi unvanını eline almıştır.
Büyük İskender’in Hayatı
18 yaşında, Chaerone Savaşı’nda Makedon askerlere öncülük etmiştir. Süvarilere öncülük etmesiyle beraber 4 yıl sonra Hindistan’ın hükümdarını yendi. Mısır’da İskenderiye Kütüphanesini kurdu, ardından kendi ismini İskenderiye şehrine verilmiştir. Uyguladığı taktikler hala günümüzde anlatılmaktadır.
İskenderiye Kütüphanesi
İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır’ın İskenderiye şehrinde Batlamyus Hanedanı tarafından kurulmuş antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi ismiyle bilinen araştırma enstitüsünün büyük bölümü şeklinde inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir.
Fethettiği Yerler
Büyük İskender, çok kısa süren hükümdarlık döneminde, 6 milyon metrekareye ulaşan çok geniş alanları fethetti. Neredeyse tüm hayatı boyunca durmadan at üstünde fetih yapmıştır. Tuna’nın aşağısından Yunanistan’a indi. Asya da Hindistan’a dek, Afrika içinde Mısır bölgesi dahil her yeri almıştır. Anadolu’yu tamamıyla fethetmiştir.
Büyük İskender’in Irkı Nedir?
İskender, Antik Yunan tarihiyle Hekatombaion’un 16. gününde, Makedonya Krallığı’nın başkenti Pella’da doğdu. Doğum tarihi her ne kadar belirsiz olsa da muhtemelen MÖ 20 Temmuz 356’ya tekabül etmektedir. Babası Makedonya’nın Kralı II. Filip, annesi ise Epir Kralı I. Neoptolemus’un kızı Olympias idi.
Büyük İskender’in Ordusu Kaç Kişi?
Büyük İskender, kendisine babasından varis kalan devlet, orduyla fetihlerini yapmıştır. Bundan dolayı İskender diğer Yunan devletlerinden yardım istemesiyle tam manasıyla kocaman bir orduya sahip olmuştu. İskender İmparator olduğunda, Makedonya birlikleri yaklaşık 40.000 asker kadardı. Kendisinden 3 kat fazla orduları yenmiştir.
Hangi Dili Konuşuyor?
Yaşadığı coğrafyaya bakıldığında, ayrıca dönemine göz gezdirildiğinde Antik Yunan dili Grekçe, kendi devletinin dili yani Antik Makedonca dilini konuştuğunu biliyoruz. Grekçeyi bilmesinden dolayı Yunan devletlerini de rahatlıkla kontrol ettiğini söyleyebiliriz.
Hiç Savaş Kaybetti Mi?
Devleti babasından 20’lerinde almasıyla Mısır Firavunluğu, İran Kralı, Asya Kralı gibi unvanları eline almıştır. 13 yıl boyunca dünyanın yarısını fethetmesiyle 32 yaş gibi çok genç yaşta hayatını kaybetmiştir. Ölene dek gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmemesi onun tarihte hiç unutulmamasını sağlamıştır.
Büyük İskender Hangi Dine Mensup?
İskender’in ele geçirdiği yerler genel şekliyle bakıldığında tarihte birden fazla dinin barındığı yerlerdir. Hindistan, Anadolu, Mısır gibi yerler bunun bilindik örneklerindendir. Fakat fethettiği yerlerde dini açıdan hiçbir baskıda bulunmamıştır. Kendisi Antik Yunan dinine mensup birisidir. Dinlere olan hoşgörüsü fazlasıyla bilindik bilgilerdendir.
Büyük İskender’i Kim Öldürdü?
İskender’in ölümünün nedeninin, nörolojik bozukluğa bağlı olduğu düşünülüyor. 32 yaşında içkili gecenin peşinden hastalanıyor ardından 10 günün sonrasında hayatını kaybediyor. Fakat hala ölüm sebebi tam manasıyla bilinememektedir.
Büyük İskender’in Mezarı
Mezarının yeri tam olarak bilinmemektedir. Daha sonra 1850’de Ambroise Schilizzi, İskenderiye’deki Nabi Daniel Camii içinde İskender’in olduğu düşünülen mumyası ve mezarının bulunduğunu söylemiştir. Başka kaynaklarda İskender’in mezarı olmadığı geçmektedir.
Boyu Kaç Cm?
Yaptığı savaşların tamamını kazandıktan, tarihe adını kazımasıyla çoğu insanın düşündüğü sorulardan biri de İskender’in boyu ne kadar? Gibi soruydu. Elimize geçen kaynaklara göre İskender’in 150 cm boylarında olduğu bilinmektedir.
Büyük İskender Sözleri
Tarihte hiç yenilgi almamış birkaç komutandan biri olarak tarihe geçmesinden sonra birkaç unutulmayacak söz söylemiştir. Söylediği sözler yaşı genç olmasına nazaran önemli ana fikirler içermektedir.
Sözleri Maddeler Halinde;
- Eğer İskender olmasaydım, Diyojen olurdum.
- Bir sürünün peşine bırakılacak kurt, onun sayısını asla düşünmez.
- Bir korkağın yönettiği aslanlar ordusu beni korkutmaz. Ama aynı şeyi, bir aslan tarafından yönetilen kuzu ordusu için söylemem mümkün değil.
- Nasıl gökyüzüne birden fazla güneş sığmazsa, yeryüzüne de birden fazla önder sığmaz.
- Denemeyi bilene imkânsız yoktur.
- Yaşamayı babama borçluyum. İyi yaşamayı ise öğretmenime.
- Uzun yaşayıp boşuna ölmektense, kısa yaşayıp tanınmış ölmeyi tercih ederim.
- Korkuyu yenen ölümü de yener.
Büyük İskender Anadoluda Kimi Ziyaret Etti?
İskender Anadoludaki savaşlarında persler dahil birçok kavmi ziyaret etmiştir.
Büyük İskender Mısır Firavunu mu?
Mısır’ı fethettikten sonra Mısır Firavunluğu ünvanını almıştır.
İskender Nerede Ölmüştür?
Ölüm olayı vuku bulurken Babildeydi, yani Babil’de ölmüştür.
İskender Nerenin Kralı?
Eski Makedonyanın efsanevi kralıdır.
Tozkoparan İskender Diye Bir Şey Var mı?
Evet vardır, Osmanlının en büyük kemankeşlerindendir.
Büyük İskender Doğu seferinin Amacı Nedir?
Doğu seferinin temel amacı herkesin olduğu gibi dünyaya hükmetme arzusudur.
Büyük İskender Hangi Peygamber Zamanında Yaşadı?
M.Ö 300 civarında yaşamış peygamberleri bilmiyoruz, bundan dolayı bunun cevabı tam olarak belli değildir.
İskender Ne Zaman Öldü?
M.Ö Haziran 324 döneminde hayatını kaybetmiştir.
Büyük İskender Kaç Yaşında Vefat Etti?
Tarihi kayıtlarda 31 yaşında öldüğü yazmaktadır.
İskender’in Babası Kim?
2. Filip ismindeki önceki Makedonya kralıdır.
Büyük İskender Nereyi Fethedemedi?
Dönemindeki Antalya surlarını aşamadığı bilinmektedir. Bununla beraber fethedemediği tek yerdir.
Biruni Kimdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Engin Deniz Videoları kanalının, Büyük İskender – Dünyanın Sonunu Arayan Hükümdar videosu için tıklayın.