Descartes tarihte düşünüyorum öyleyse varım sözüyle hatırlanan filozoftur. Yaşadığı dönemde skolastik düşünce türünden sıyrılıp modern felsefeyi başlatmıştır. Gerçek adı Rene Descartes’tir. 31 Mart 1596 – 11 Şubat 1650 arasında yaşamış filozof, matematikçi, bilim insanıdır. Fransa doğumlu olup İsveç’te ölmüştür.
Descartes Hayatı
Hayatının büyük bölümünü Hollanda Cumhuriyetinde geçirmiştir. Cumhuriyet bölgesine yerleşmeden önce hayatının 15 senesini savaş ve gezilerde geçirmiştir. Dönemindeki öteki filozoflar gibi kendisi de Aristotelesçilikten etkilenmiştir.
Descartes’in Felsefesi Nedir?
Felsefesi kişi önce kazandığı tüm verilerden kuşku ederek başlar. Daha sonra bilgi kavramını ortaya çıkarmak adına özneden faydalanmıştır. Felsefesinin temelinde Tanrı kavramı bulunmaktadır. Uzun yıllar boyunca neredeyse bütün felsefi bakış açılarında Tanrı, hep ön planda bulunmaktadır.
Descartes Hangi Felsefi Akımın Temsilcisi?
Felsefesi temelinde düalizm yatar. Savunduğu görüş, kazanılan bilginin tamamıyla güvenilebilir olmayacağıdır. Bunun yüzünden kuşku yöntemine başvurulması gerektiğini savunur. Yani kazanılan tüm bilgiler bir nevi geçersizdir.
Descartes’ın Ahlak Anlayışı Nedir?
Descartes’e göre Tanrı zorunlu şekilde vardır. Bunun sebebi, zihindeki Tanrı düşüncesinin olması için Tanrı var olmak zorundadır. Yani düşünce kendiliğinden beliremez. Eğer ki düşünce varsa düşündüğümüz şeyde vardır.
Descartes Matematiğe Katkıları
Felsefeyi matematikle özdeştirmek istemiştir. İşte bu sebepten dolayı “Denemeler” adındaki ilk felsefe eserini yazmıştır. Kitapta geometri, optik, meteorlar, metod konularını ele almıştır. En büyük katkısı analitik geometri yönündedir.
Descartes’ın Bilimsel Yöntem Anlayışı Neye Dayanır?
Descartes’te başka matematikçi filozoflar gibi doğa felsefesini benimsemiştir. Ayrıca o sıralar popüler olan mekanik felsefeyi benimsemiştir. Görüş evrendeki her şeyin küçük parçalardan oluştuğunu düşünür.
Descartes’e Göre Varlık Nedir?
Varlık anlayışının temelinde kuşkuculuk yatar. Bunun sebebi gördüğümüz, bildiğimiz şeylerin farklı olma ihtimalinden dolayıdır. Bundan sebeple varlık anlayışı, bilgi anlayışıyla çok yakından ilişkilidir. Filozofa göre kuşku duyarız, kuşkularımızı gideririz, böylece bizler varızdır.
Descartes Bilginin Temeli Nedir?
Felsefesi bilginin içeriğinden ziyade ona ulaşma yolumuz ele alınır. “Bilgi Nedir?” gibi sorulardan ziyade doğru bilgiye nasıl, hangi yollardan ulaşırız şeklinde bakılmaktadır. Bilginin kesinliğine bakıyor diyebiliriz.
Descartes Düalizm
İkicilik anlayışında birbirinden farklı iki adet töz vardır. Bunlar yaratılmış ile yaratan tipinde ikiye ayrılır. Yaratan töz adı üzerinde Tanrı’dır. İkinci töz ise yaratılan töz ruh, maddedir.
Descartes Töz Anlayışı
Töz kısaca kendince var olan halinde tanımlanır. Burada tanıma göre töz hiçbir şeye ihtiyaç duymaz bundan dolayı Tanrıdır. Töz sınırsız, gücünün sonu olmayan şeklinde tanımlanmıştır. İkinci töz ise bunun dışındaki her şeydir.
Descartes İdealist mi?
Ünlü sözü olan “Düşünüyorum öyleyse varım” ile rasyonalist biri olduğunu zaten gösterir. Rasyonalizmin kurucusu sayılır çünkü akıl ile bilginin doğruluğunu test eder. Bunun yanında kuşkucu olması, düşüncelerini herhangi sebep üzerine yerleştirmesi en büyük örnektir.
Descartes Buluşları
Her ne kadar filozof kalıbında tanınsa matematik alanında yaptığı çalışmalarda o kadar büyüktür. Optik yansımanın temel kanununu bulmuştur, ayrıca analitik geometriyi o bulmuştur. Kartezyen geometri isimlendirmesini oluşturmuştur.
Descartes Arkhe
Arkhe kavramı aslında felsefenin ilk sorusudur. Anlamı ise “ilk ne vardı?” şeklinde sorudur. Bunu zaten töz anlayışıyla açıklamıştır. Tanrı’nın sonsuz varlığı onun açısından cevap niteliği taşımaktadır.
Descartes Sözleri Maddeler Halinde;
- Düşünüyorum öyleyse varım.
- Kesin olan bir şey var. Bir şeyin doğruluğundan şüphe etmek.
- Aklın öğütlediği her şeyi tutkuya bakılmaksızın sağlamak için sağlam kararlılık gerekir. Bence doğruluk, karar sağlamlığıdır.
- Bildiklerim az, bilmediklerim çoktur.
- Şüpheyi asla işlerimizi sevk ve idarede kullanmamalıyız.
- Unutma, sana yol gösterenlere sırtını dönersen, göreceğin tek şey kendi yalnızlığındır.
- İyi kitap okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.
- Felsefe bir bilimdir ve geometrik yöntemi metafiziğe uygulamak gerekir, felsefeyi kesin bilim yapmak için.
Descartes’in Eserleri Nelerdir?
Hayatı boyunca yaşadığı tecrübelerden, inandığı ilkelerden yola çıkarak hem felsefe alanında hem de matematik, diğer alanlarda da eser bırakmıştır. Bıraktığı eserler çoğunlukla kendi dönemine işaret etmektedir. Ancak günümüzde hala faydalanmaktayız.
Descartes Eserleri Maddeler Halinde;
- Hakikatin Araştırılması – Rene D.
- Ahlak Üzerine Mektuplar – Rene D.
- Meditasyonlar – Rene D.
- Yöntem Üzerine Konuşma – Rene D.
- Metot Üzerine Konuşma – Rene D.
- Felsefe İlkelerinden Seçimler – Rene D.
- Aklın Yönetimi İçin Kurallar – Rene D.
Descartes’e Göre Kesin Bilginin Kaynağı Nedir?
Onun açısından kesin bilgiye yalnızca sezgi yoluyla ulaşılabilir.
Descartes’ın Kuşkuculuğunun Amacı Nedir?
Descartes kuşkuculuk olmadan yaşanmaya değmeyeceğini savunmaktadır.
Descartes Neden Modern Felsefenin Kurucusu Kabul Edilir?
Felsefesinde varlığı Tanrı’dan ayrı olarak düşünmesinden sebeple modern felsefenin kurucusu sayılır.
Descartes Varlık Kaça Ayrılır?
İki töz bulunmaktadır. Tözler ruh, maddeden oluşmaktadır. Madde ise bedene verilmiş isimdir.
Descartes Doğruya Ulaşmak İçin Kullandığı Metoda Ne Ad Verilir?
Doğru bilgiye ulaşmanın tek yolu ‘’sezgi’’ olduğunu savunmaktadır.
Descartes Materyalist Mi?
Evet kendisi materyalisttir. Aklın, maddenin ürünü olduğunu savunmaktadır.
Descartes Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir?
Etkilendiği akım kişiselcilik ismiyle bilinmektedir.
Descartes’in Rüya Argümanı Nedir?
Evrenin, algıların gerçekliğini sorgulamaktadır. Sorgulaması sayesinde materyalist sayılmaktadır.
Descartes Koordinat Sistemini Nasıl Buldu?
Sorduğu sorulardan yola çıkarak sistematik düşünce tarzı geliştirerek bulmuştur.
Çaykovski Kimdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Diamond Tema kanalının, René Descartes’ın Hayatı ve Eserleri videosu için tıklayın.