Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen “Koruyucu aile” modeli çerçevesinde, 2022 yılının Mayıs Ay’ı sonu itibariyle 8 bin 695 çocuk, 7 bin 178 koruyucu ailenin yanında yaşamını sürdürüyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınan bilgiye göre, “aile odaklı sosyal hizmetler” kapsamında planlanan en önemli sosyal hizmet modellerinden biri olan “koruyucu aile” modeliyle çocukların aile ortamında sağlıklı gelişmelerini hedefliyor.
Çeşitli sebeplerden dolayı öz ailesinin yanında bakımları sağlanamayan, korunma ihtiyacı olan çocukların, eğitim, bakım ve yetiştirilmesi sorumluluğunu devletle paylaşan “koruyucu aileler”, bu çocukların aile ortamında büyümelerine katkıda bulunuyor.
Aile odaklı sosyal hizmetler içinde yer alan “koruyucu aile” modeli kapsamında, bu yıl Mayıs Ay’ı sonu itibariyle 7 bin 178 koruyucu ailenin yanına 8 bin 695 çocuk bakım altında bulunuyor.
Koruyucu Aile Olabilmek İçin Neler Gerekli?
İl müdürlüklerine bizzat veya e-devlet ve Bakanlığın web sayfası üzerinden başvuru yapılabilen koruyucu ailelik için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye’de ikamet etme, 25-65 yaş aralığında bulunma, en az ilkokul düzeyinde eğitim, düzenli gelire sahip olma şartları aranmakta.
Koruyucu aile olacak kişilerin, akraba veya yakın çevre olması durumunda yaş ve eğitim şartı aranmıyor.
Koruyucu ailelik sürecinde yapılan değerlendirmelerde çocuğun yüksek yararı göz önünde bulunduruluyor, ailenin kanunda belirtilen sorumlulukları yerine getirmemesi halinde, hizmet sonlandırılarak çocuk yeniden kuruluş bakımına alınıyor.
Koruyucu ailelik için başvuru ve değerlendirmeler yaklaşık 3-6 ay kadar zaman alıyor. Bu süreçte bilgi, belge araştırması, bire bir görüşmeler ve hane ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Son değerlendirme, Koruyucu Aile Komisyonu tarafından yapılıyor.
Daha fazla son dakika haberi için tıklayın.
‘Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ kanalının ‘Koruyucu Aile Hizmeti Nedir’ videosu için tıklayın.