Yeni virüs Maymun Çiçeği gündemde yer aldı.13 Ülkede görülen hastalık insanlarda endişe uyandırdı. Vatandaşlar, ‘Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiçeği virüsü bulaşıcı mı? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?’ sorularının cevaplarını araştırmaya başladı.
Maymun Çiçeği Nedir?
Maymun Çiçeği hastalığı (monkeypox) nadir görülen hastalıktır. Maymun çiçeği, çiçek virüsüne akraba bir DNA virüsüdür. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) göre virüs ilk olarak 1958’de araştırma maymunlarının kolonilerinde tespit edildi.
Virüsün insandaki ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 9 yaşında bir erkek çocukta tanımlanarak ortaya çıktı. CDC, bugün çoğu maymun çiçeği enfeksiyonlarının hala orada meydana geldiğini, ancak hastalığın diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerinde de bildirildiğini açıkladı.
Virüsün Adı Neden Maymun Çiçeği?
Virüs ilk olarak 1958’de bilimsel araştırmalarda kullanılan bir maymun kolonisinde tespit edildiği için bu ismi aldı.
İnsanlardaki ilk virüs ise 1970’de görüldü.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?
Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, ayrıca enfekte insan veya virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda insanlara bulaşabiliyor.
Virüs, sağlıklı kişilere, ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla vücudumuza giriyor. İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olduğu İleri sürülüyor.
Hastalığın uzak mesafelere gidemeyen büyük damlacıklarla bulaşması, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla olduğu tespit edildi.
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Neler?
Maymun Çiçeği virüsünün bedenin farklı bölgelerinde oluşan bazı semptomları bulunduğu kanıtlanmıştır. İlk tespit edilen semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlikler olarak biliniyor.
- Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşuyor.
- Genelde yüzde başlayarak daha sonra vücudun başka noktalarına ulaşıyor.
- Genelde avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde görülüyor.
- Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor.
- Öte yandan bu kaşıntı süreci geçtikten sonra ayak tabanları ve avuç içindeki yaralar kabuk bağlıyor ve geçiyor.
Bilim insanları ve uzmanlar bu enfeksiyonun genelde 14-21 gün arasında sürebileceğini bildiriyor. Son zamanlarda bu virüs kaynaklı ölüm oranları %3-6 olarak rapor edilmiştir.
Maymun Çiçeğinin Tedavisi Var Mı?
Hastalık belirtileri genellikle kendiliğinden geçiyor. Döküntü ve kaşıntıların mümkünse kendiliğinden kurumasını beklemek, değilse üzerini nemli tutmak da tavsiye ediliyor.
Göz ve ağızdaki yaralarla temas etmemek de önemli.
Çiçek virüsüne karşı geliştirilen antiviral ilaç tecovirimat (TPOXX adıyla da biliniyor) Ocak 2022’de maymun çiçeğine karşı da kullanım onayı aldı.
Kimler Daha Fazla Risk Altında?
Virüsü taşıyanlarla yakın temasta olanların yanı sıra gençlerin daha fazla risk altında olduğu ileri sürülüyor. Bunun nedeni ise yaşlıların çiçek aşısı nedeniyle maymun çiçeğine karşı da bir miktar bağışıklık sahibi olmaları. Bebekler, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de risk altındaki diğer gruplar.
Maymun Çiçeği Türkiye’de Görüldü Mü?
Maymun çiçeği virüsü şu ana kadar resmi olarak dokuz Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya’da görüldü. Normalde Orta ve Batı Afrika’nın ücra köşelerinde rastlanan bu hastalığın görüldüğü Avrupa ülkeleri, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç oldu. Henüz Türkiye’de görülmedi.
Daha fazla son dakika haberi için tıklayın.
‘Doktorum TV’ kanalının ‘Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Çıktı ? Asıl Belirtisi ve Korunmalı Yolları?’ videosunu izlemek için tıklayın.